(Άρθρο): "Δυο χρόνια κυβέρνησης ΝΔ και η πρόκληση της επόμενης ημέρας"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αποτύπωμα", στο τεύχος Ιουλίου.

«Δύο χρόνια κυβέρνησης ΝΔ και η πρόκληση της επόμενης ημέρας»

Συνήθως, όταν μια Κυβέρνηση συμπληρώνει δυο χρόνια στο τιμόνι μιας χώρας, είναι το χρονικό σημείο όπου η αντιπολίτευση αρχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ο αρχηγός της ζητάει επιτακτικά εκλογές.
Η Ελλάδα, 24 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα γιατί πολύ απλά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκαναν το αυτονόητο. Κυβέρνησαν και δεν αρκέστηκαν στην επικοινωνιακή διαχείριση των καταστάσεων.
Γι' αυτό και σήμερα απολαμβάνουν κάτι πολύτιμο, την αμέριστη εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας. Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα πιστώνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ήταν συνεπής στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει τους φόρους και το έκανε πράξη. Μίλησε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του κράτους και ο πολίτης το εμπιστεύεται ξανά. Στάθηκε στις σημαντικές παρεμβάσεις που είχε ανάγκη η υγεία και η παιδεία και προχώρησε στην έμπρακτη ενίσχυσή τους.
Αναφέρθηκε πολλές φορές στην ανάκτηση της εθνικής μας αξιοπιστίας και αναβάθμισε το ρόλο της χώρας μας παγκοσμίως.
Ακόμα και όταν η Κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με έκτακτες και πρωτοφανείς καταστάσεις, όπως για παράδειγμα η προσπάθεια εισβολής μεταναστών από την Τουρκία στον Έβρο ή με την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, το υπουργικό συμβούλιο ενήργησε βάσει σχεδίου και στρατηγικής, γεγονός που επέτρεψε την καλύτερη δυνατή διαχείριση και των δυο περιστατικών.
Πλέον οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 90% χάρη στη συχνότητα των χερσαίων και θαλάσσιων περιπολιών, ενώ όσον αφορά στην πανδημία τριπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ, έγιναν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επεκτείναμε την τηλεργασία και εκπονήσαμε την επιχείρηση εμβολιασμών «Ελευθερία».
Η αναγνώριση των επιτυχημένων κυβερνητικών χειρισμών υπερβαίνει τα κομματικά όρια, διότι όλοι αναγνωρίζουν ότι η πολιτική μας στόχευση έχει αρχές και αντοχές, δίνοντας προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή.
Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει την επόμενη διετία να στρέψουμε την προσοχή μας σε τομείς της πολιτικής που ενδιαφέρουν περισσότερο τους πολίτες. Αυτή είναι η πρόκληση της επόμενης ημέρας.
Η οικονομία, για παράδειγμα, βαδίζει στο δρόμο της γρήγορης ανάκαμψης, όπως πιστοποιεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2022-2025, που υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.
Δεσμευτήκαμε ότι θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο Αλέξης Τσίπρας και το κάναμε πράξη με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες για το 2021.
Την ίδια στιγμή, όμως, προχωρούν και οι επενδύσεις αφού το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί νέες ευκαιρίες για πρόοδο και ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Σε συνδυασμό με το νέο ΕΣΠΑ διαθέτουμε στα χέρια μας σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να δρομολογήσουμε την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Υπενθυμίζω ότι ενώ τον Μάρτιο του 2020 η αντιπολίτευση ισχυριζόταν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν ανέφικτο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά και ενέκρινε το ελληνικό σχέδιο, συνολικού ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ και αναμένουμε την πρώτη εκταμίευση ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το καλοκαίρι.
Συνοψίζοντας, το ισοζύγιο της διετίας είναι θετικό! Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος να ξαποστάσουμε. Αντίθετα, το πεδίο αναμέτρησης της επόμενης διετίας είναι εκείνο των μεταρρυθμίσεων. Σε αυτόν τον διαρκή αγώνα θα αναμετρηθούμε τόσο με το μέλλον, όσο και με τις προσδοκίες που έχουν οι πολίτες από εμάς.