(Άρθρο): "Απελευθερώνουμε Δημάρχους και Περιφερειάρχες από την 'ομηρεία' της μειοψηφίας"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Voria.gr», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 03 Ιουνίου 2021

«Απελευθερώνουμε Δημάρχους και Περιφερειάρχες από την "ομηρεία" της μειοψηφίας»

Το Νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, που υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, απενεργοποίησε τη «νάρκη» που τοποθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 στα θεμέλια των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε ότι η κλεψύδρα του πολιτικού του χρόνου άδειαζε γρήγορα και δεδομένου ότι δεν διέθετε αξιόπιστες δυνάμεις στον στίβο της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού επιδίωξε να την μετατρέψει σε πειραματόζωο των ιδεοληψιών, του τυχοδιωκτισμού και της ανευθυνότητάς που έτσι και αλλιώς τον διακρίνει όλα τα χρόνια της κοινοβουλευτικής του παρουσίας.

Ως πιστός οπαδός του χάους το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου σύγχυση στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, η οποία θα οδηγούσε νομοτελειακά σε ακυβερνησία, πολιτικές τερατογενέσεις και περίεργες συνδιαλλαγές.
Έτσι φτάσαμε στο σημείο σε 230 από τους 332 Δήμους και σε 6 από τις 13 Περιφέρειες οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες να μειοψηφούν στο δημοτικό συμβούλιο και να είναι «αιχμάλωτοι» της απέλπιδας προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να χειραγωγήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στη Νέα Δημοκρατία είχαμε προειδοποιήσει από νωρίς για τους κινδύνους που έκρυβαν οι πολιτικαντισμοί της τότε κυβέρνησης. Εξαρχής εξηγήσαμε ποια είναι η δική μας αντίληψη για την αυτοδιοίκηση, περιγράφοντας την ως έναν αποτελεσματικό φορέα με ενεργή συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, με την ψήφο μας, απελευθερώσαμε Δημάρχους και Περιφερειάρχες από την «ομηρεία» της μειοψηφίας.

Με συγκεκριμένα παραδείγματα καταστήσαμε σαφές ότι η απλή αναλογική δεν είναι πρότυπο Δημοκρατίας, διότι πολύ απλά ο πολίτης συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία για να εκλέξει Δήμαρχο και Περιφερειάρχη και όχι για να συναινέσει στη συγκρότηση επιτροπής 2,3 ή 5 παρατάξεων που πρέπει να συνεδριάζουν επί ώρες προκειμένου να καταλήξουν σε μια απόφαση η οποία θα είναι κατά πλειοψηφία και ποτέ ομόφωνη.

Πλέον, με την εκλογή Δημάρχου ή Περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 43% συν μια ψήφο, κάθε Δήμος και κάθε Περιφέρεια θα μπορεί να διοικηθεί ομαλά και σωστά, αφού με την επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα διασφαλίζουμε την αντιπροσωπευτικότητα και βοηθούμε την αναλογικότητα να εκφραστεί καλύτερα.

Ταυτόχρονα, όμως, κάνουμε το πιο καθοριστικό βήμα προς την καθημερινή αποτελεσματική παραγωγή δημοτικού και περιφερειακού διοικητικού αποτελέσματος, πάντα προς όφελος των πολιτών. Εφεξής ο αιρετός που κέρδισε τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα μπορεί να ασκεί διοίκηση απαλλαγμένος από την υποχρέωση των συμβιβασμών και φυσικά οι δημότες θα αξιολογούν με αυστηρότερα κριτήρια το αποτέλεσμα των πολιτικών του επιλογών.

Όπως εξήγησα στην ομιλία μου στην Ολομέλεια, «ο τρόπος εκλογής ενός Δημάρχου ή Περιφερειάρχη είναι το εργαλείο για μια καλύτερη διοίκηση». Και εμείς στη Νέα Δημοκρατία προχωρήσαμε σε μια θεσμική τομή έντονης αναπτυξιακής διάστασης χάρη στους περισσότερους πόρους και στις ουσιαστικές αρμοδιότητες που θα δοθούν στους Δήμους και τις Περιφέρειες ούτως ώστε να διαδραματίσουν τα επόμενα χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση πολιτικών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.