(Άρθρο): "Για τον ΣΥΡΙΖΑ νόμος δεν είναι 'το δίκαιο του εργάτη' αλλά του 'κατ' επάγγελμα' συνδικαλιστή"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «Τύπος Θεσσαλονίκης», που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 11 Μαΐου 2021

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ "νόμος δεν είναι το δίκαιο του εργάτη" αλλά του... κατ' επάγγελμα συνδικαλιστή»

Οι συμβολισμοί στην πολιτική έχουν σημασία! Γι' αυτό όποιος είδε τον Αλέξη Τσίπρα να ανασύρει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τον πρώην συνδικαλιστή της ΔΕΗ, Νίκο Φωτόπουλο, στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά, κατάλαβε πολλά περισσότερα από όσα μαρτυρούσε η εικόνα.
Μονομιάς λύθηκαν όλες οι απορίες για τους λόγους που η αξιωματική αντιπολίτευση αναγάγει σε «μάχη των μαχών» το πεδίο των εργασιακών σχέσεων, φτάνοντας στο σημείο να εχθρεύεται ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει ακόμα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ξεκρέμασε, λοιπόν, τα επαναστατικά νταούλια όχι γιατί «νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη», το οποίο ουδέποτε προστάτεψε ως Πρωθυπουργός, αλλά με πρόσχημα το οκτάωρο δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα να εμποδίσει τη θέσπιση κανόνων διαφάνειας για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Πίσω από την πύρινη ρητορική του κρύβει την αγωνία που τον διακατέχει να προστατεύσει τα «κεκτημένα» των κατ' επάγγελμα «εργατοπατέρων» που πίνουν νερό στο όνομα του κρατισμού και με την προκλητική τους συμπεριφορά απαξιώνουν το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα.
Για να προλάβω τους κακεντρεχείς υπενθυμίζω ότι ως παλαιός συνδικαλιστής στο δημόσιο τομέα γνωρίζω εκ πείρας ότι ο οργανωμένος συνδικαλισμός που αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα το ρόλο του συμβάλλει καθοριστικά στην πρόοδο της οικονομίας και στην προστασία των εργαζομένων.
Είναι, όμως, άλλο πράγμα να υπερασπίζεσαι το δίκαιο και άλλο να διαιωνίζεις κακώς κείμενα ενός εργασιακού status το νομικό πλαίσιο του οποίου διαμορφώθηκε πριν από 40 χρόνια και έπαψε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις του σήμερα.
Βάζοντας το θέμα στη σωστή του διάσταση, μια από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου είναι να βάλει τέλος στις οργανώσεις-σφραγίδες, θέτοντας σαφείς κανόνες για την αντιπροσωπευτικότητα, τη διαφάνεια και τον τρόπο που γίνονται οι ψηφοφορίες.
Προφανώς το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό και αυτονόητα κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα και στο νέο νομοσχέδιο. Γι' αυτό, με μέτρα διαφάνειας, ενισχύουμε την αξιοπιστία και την αντιπροσωπευτικότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων διευκολύνοντας τη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων. Και τούτο, διότι η συνδικαλιστική πίεση πρέπει να στρέφεται εναντίον των εργοδοτών και της κυβέρνησης και όχι κατά της κοινωνίας.
Από τις αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση κερδισμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι. Δεν καταργείται το οκτάωρο, δεν καταργούνται οι υπερωρίες, δεν δημιουργούνται εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, δεν απελευθερώνονται οι απολύσεις, δεν περιορίζεται το δικαίωμα στην απεργία, ούτε καταργείται η κυριακάτικη αργία.
Για εμάς στη ΝΔ η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας αλληλοσυνδέονται, όντας το ζητούμενο κάθε σύγχρονης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Στον αντίποδα, τα μυθεύματα που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα fake news που επιχειρεί να σπείρει στην κοινωνία είναι η απόδειξη της αντιπολιτευτικής του ένδειας. Μιας αντιπολιτευτικής τακτικής που μυρίζει... ναφθαλίνη και αρκείται στο να χαϊδεύει τα αυτιά ενός σκληρού κομματικού πυρήνα.