(Άρθρο): "Το 2021 θα είναι η χρονιά του "ανοίγματος" και της ανάκαμψης

Άρθρο του κ. Θεόδωρου Καράογλου στο περιοδικό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που δημοσιεύτηκε στην έκδοση Δεκεμβρίου 2020

«Το 2021 θα είναι η χρονιά του "ανοίγματος" και της ανάκαμψης»

Ξεκινώντας να γράφω αυτές τις γραμμές θέλω να καταθέσω δημόσια τον σεβασμό που έχω για κάθε επαγγελματία που πλήττεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία που τους διακατέχει, όπως κατανοώ ότι οι λέξεις δεν αρκούν για να μετριάσουν τον προβληματισμό. Οφείλω, ωστόσο, να επισημάνω στο δημόσιο διάλογο ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την Κυβέρνηση πάρθηκαν με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Δεν επιλέξαμε τις εύκολες λύσεις που θα ικανοποιούσαν τους πολλούς, αλλά επικεντρωθήκαμε σε δυο εθνικές στοχεύσεις: Να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και να έχουμε ετοιμοπόλεμη την εθνική οικονομία την επόμενη ημέρα του Covid. Πορευτήκαμε γρήγορα, μεθοδικά και με υπευθυνότητα, θέτοντας ως προτεραιότητα κανένας συμπατριώτης μας να μην νιώσει απροστάτευτος.

Σε επίπεδο κοινωνίας είμαστε αφοσιωμένοι στο να ελέγξουμε το δεύτερο κύμα και να σώζουμε καθημερινά όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Σε επίπεδο οικονομίας προχωρούμε με βάση το κριτήριο της γνώσης και όχι του πανικού και με απαράβατη αρχή ότι ισχυρή οικονομία χωρίς ισχυρή κοινωνία δεν υπάρχει.

Για την Κυβέρνηση οι άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα αποτελούν βασικό πυλώνα του παραγωγικού μας μοντέλου. Γι' αυτό εξαρχής δημιουργήσαμε ένα δίχτυ προστασίας ούτως ώστε να διαφυλάξουμε την παραγωγική βάση, την απασχόληση και το εισόδημα. Στο πλαίσιο της 4ης επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν ήδη βεβαιωθεί προς καταβολή 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνολικά 416.000 επιχειρήσεις, ενώ μέσα στην κρίση 100.000 νέες θέσεις εργασίας επιδοτούνται από το κράτος.

Την ίδια στιγμή, με το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ", τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις 800 ευρώ και τη μείωση των ενοικίων για τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται, η Πολιτεία καλύπτει όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, ενώ προχωρά η μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών.

Σημαντικό "εργαλείο" αποτελούν και οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026, με τις προτεραιότητες του Σχεδίου να εστιάζουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, στην προώθηση της καινοτομίας, στην ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) εκπονεί ερευνητικό έργο σχετικά με την αποτίμηση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής ευθύνης μας. Η έρευνα θα εστιάζει στην οικονομική αποτύπωση των επιδράσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και βασικά οικονομικά μεγέθη, εξάγοντας συμπεράσματα που θα προκύπτουν από τη μελέτη πρωτογενών οικονομικών και ποιοτικών δεδομένων τα οποία θα συλλέγονται σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς της Μακεδονίας και της Θράκης. Η ενοποίηση των οικονομικών δεδομένων και η ανάλυσή τους θα λειτουργήσει ως πηγή τροφοδότησης για τη διαμόρφωση πολιτικών στήριξης της οικονομίας, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες της πανδημίας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος του Εθνικού Σχεδίου που έχουμε ήδη συντάξει για την επόμενη ημέρα του Covid, ημέρα κατά την οποία η Ελλάδα θα βρίσκεται στην πλευρά των "νικητών". Τον πόλεμο με τον κορωνοϊό θα τον κερδίσουμε με "όπλα" την αποφασιστικότητα της κοινωνίας, τη σχολαστική τήρηση των υγειονομικών μέτρων που προτείνουν οι ειδικοί επιστήμονες και την ατομική ευθύνη που πρέπει να μας διακρίνει.

Ναι, φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Ναι, φέτος δεν θα τα γιορτάσουμε όπως πέρυσι. Ωστόσο πρέπει να κάνουμε ακόμα λίγη υπομονή, διότι το 2021 που θα υποδεχθούμε σε λίγες ημέρες θα είναι η χρονιά του εμβολίου και όχι του ιού, η χρονιά του ανοίγματος και όχι του lockdown, η χρονιά της ανάκαμψης και όχι της ύφεσης.