"Θεσσαλονίκη: Από τη δεκαετία της κρίσης στη δεκαετία της αναγέννησης"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής", που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

«Θεσσαλονίκη: Από τη δεκαετία της κρίσης στη δεκαετία της αναγέννησης»

Για τη Θεσσαλονίκη η δεκαετία 2010-2020 ήταν μια περίοδος έντονης και καθημερινής δοκιμασίας των αντοχών της σε οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό επίπεδο.

Η πόλη δοκιμάστηκε, οι ελπίδες των Θεσσαλονικέων για αλλαγή αντίληψης διαψεύστηκαν και η νέα δεκαετία 2020-2030 που ξεδιπλώνεται μπροστά μας πολιτικά και ημερολογιακά πρέπει να μετεξελιχθεί σε δεκαετία της δημιουργικής αναγέννησης, αφού προηγουμένως περάσουμε ως κοινωνία από το στάδιο του κριτικού αναστοχασμού.

Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι τριπλή. Πρώτον να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στο ερώτημα εάν τα λάθη του παρελθόντος έγιναν πολύτιμα διδάγματα. Δεύτερον, η Θεσσαλονίκη καλείται να επανατοποθετηθεί στον παγκόσμιο χάρτη αξιοποιώντας τα πολλά και σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει. Τρίτον και σε άμεση συνάρτηση με το προηγούμενο, να μετασχηματισθεί σε ευρωπαϊκή μητρόπολη, διότι δεν μπορεί να μείνει άλλο πίσω.

Στην ανατολή της νέας εποχής, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην ευτυχή συγκυρία να βλέπει μια σειρά κομβικών αναπτυξιακών έργων που θα αλλάξουν λειτουργικά την εικόνα της, να έχουν μπει (επιτέλους) σε τροχιά υλοποίησης.

Η σημαντική πρόοδος που καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο στα δυο mega projects που αφορούν την πόλη, όπως είναι η κατασκευή του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς "Thess Intec" και η ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo, καθώς και στα υπόλοιπα μεγάλα έργα όπως οι εργασίες του μετρό, η αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής οδού, η ανάπτυξη του λιμανιού (6η προβλήτα, σύνδεση με Εγνατία Οδό, σύνδεση με σιδηρόδρομο) και το Μητροπολιτικό Πάρκο "Παύλου Μελά", αποκαλύπτει τις πολυσήμαντες προοπτικές εξέλιξης της πόλης μας. Ταυτόχρονα μαρτυρά κάτι εξίσου σημαντικό. Ότι οι πράξεις είναι πιο δυνατές από τα λόγια και τα ευχολόγια...

Το διαπιστώνουμε καθημερινά, αφού το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά που η συζήτηση για τα μεγάλα έργα υποδομών της Θεσσαλονίκης διεξάγεται σε χρόνο ενεστώτα και όχι μέλλοντα.

Για παράδειγμα, το "Thess Intec", θα είναι η "καρδιά" της καινοτομίας στα Βαλκάνια και εργαζόμαστε πυρετωδώς ώστε μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού του 2023 να είναι έτοιμο στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, εντός των ορίων του Δήμου Θερμαϊκού, κοντά στο αεροδρόμιο "Μακεδονία".

Στις εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν θα στεγαστούν επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη, παράγοντας πολλές νέες,
καλά αμειβόμενες και ποιοτικές θέσεις εργασίας για τους επιστήμονές μας. Ήδη έχει αποτυπωθεί εγγράφως το ενδιαφέρον 70 επιχειρήσεων και 17 ερευνητικών εργαστηρίων, όλες "κολοσσοί" από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Όσον αφορά στην ανάπλαση της ΔΕΘ-HELEXPO, προχωρά εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε γνωρίζοντας τεράστια αποδοχή, στοχεύοντας στον σχεδιασμό ενός φιλικού προς το περιβάλλον και υπερσύγχρονου, εμβληματικού εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου με τα υψηλότερα πρότυπα. Στην ειδική πλατφόρμα ενεγράφησαν περισσότεροι από 300 ενδιαφερόμενοι από όλο τον κόσμο, συνολικά υποβλήθηκαν 116 αιτήσεις από αρχιτεκτονικά γραφεία που εδρεύουν σε 33 χώρες και μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2020 θα γίνει η προεπιλογή 15 ομάδων αρχιτεκτόνων, οι οποίες θα υποβάλλουν τις σχεδιαστικές προτάσεις τους μέχρι τον Μάιο του 2021. Οι εργασίες κατασκευής ξεκινούν το 2023 και το 2026 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη λειτουργία της πρώτης ΔΕΘ, το νέο εκθεσιακό κέντρο θα είναι έτοιμο.

Σχετικά με το μετρό, η παράδοση του τον Απρίλιο του 2023 είναι στόχος υπαρκτός, με τις όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν αυτήν τη στιγμή λόγω των δικαστικών προσφυγών να υπάρχει η δυνατότητα να απορροφηθούν εντός του έργου.
Όλα τα παραπάνω είναι η απτή απόδειξη πως για να δρομολογήσεις το μέλλον πρέπει προηγουμένως να το οραματιστείς. Και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το κάνει πράξη προικοδοτώντας τη Θεσσαλονίκη με υποδομές που έλειψαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Υποδομές οι οποίες αποτελούν παρακαταθήκη ώστε η δεκαετία 2020-2030 να είναι πραγματικά η δεκαετία της αναγέννησης για την πόλη μας.