(Άρθρο): "Η δύναμη του σθένους και της αποφασιστικότητας"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα της Κατερίνης "Eptanews.gr" που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

«Η δύναμη του σθένους και της αποφασιστικότητας»

Η επιθετική έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας επιβάλλει περισσότερο από ποτέ την ανάδειξη της δύναμης σθένους και αποφασιστικότητας που πρέπει να διακρίνει κάθε μία και κάθε έναν από εμάς.

Τις τελευταίες ημέρες κάθε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αποτελεί και νέο αρνητικό ρεκόρ. Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί εύλογα ανησυχία και προβληματισμό. Γι' αυτό οφείλουμε να εφαρμόζουμε με συνέπεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εισηγούνται οι ειδικοί επιστήμονες. Η χρήση μάσκας παντού, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και η ατομική-συλλογική ευσυνειδησία είναι τα συστατικά της επιτυχίας για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία.

Περιφρουρώντας την εφαρμογή των μέτρων υγείας περιφρουρούμε την ίδια μας τη ζωή και τη ζωή των ανθρώπων που αγαπάμε. Παράλληλα, δίνουμε πολύτιμες ανάσες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο πιέζεται εξαιτίας της νέας υγειονομικής κρίσης.

Σε επίπεδο οικονομίας η πανδημία μας δίνει την ευκαιρία να αναπροσανατολίσουμε το αναπτυξιακό μας πρότυπο αναδεικνύοντας μια σειρά άλλων τομέων του επιχειρείν.

Η διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου που ακολουθούσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες είναι επιβεβλημένη, αφού ο κορωνοϊός ανέδειξε την ανάγκη να στηριχθούμε σε οικονομικές δραστηριότητες που δεν θα χαρακτηρίζονται από εποχικότητα.

Κατά την προσωπική μου άποψη ήρθε η ώρα να προσανατολιστούμε στην ενδογενή παραγωγή και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσελκύοντας συγχρόνως μεγάλες διεθνείς επενδύσεις.

Σε επίπεδο Πιερίας, η ακύρωση της 11ης Εμποριοβιοτεχνικής Έκθεσης εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων "γεννά" προβληματισμό. Ωστόσο δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι οι επόμενες ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για τη διαμόρφωση της επιδημιολογικής εικόνας της πατρίδας μας.

Προφανώς ο εμπορικός κόσμος της Πιερίας καλείται να διαχειριστεί τις οικονομικές επιβαρύνσεις που επιφέρει η αναβολή της φετινής ΕΒΕΠ, όμως αξίζει να θυμόμαστε ότι οποιεσδήποτε οικονομικές ζημίες μπορούν να ξεπεραστούν σε βάθος χρόνους. Εκείνο που δεν αναπληρώνεται είναι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει, ασφαλώς, να στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους που δοκιμάζονται από την υγειονομική κρίση. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή παρέχει αναγκαία ρευστότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται και ένα νέο πρόγραμμα τις επιδοτεί πλήρως για 100.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης έρχεται και αυτή να ανακουφίσει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα.
Όμως, όπως παρατήρησε και ο Πρωθυπουργός, το "οπλοστάσιο" μας δεν είναι ανεξάντλητο. Η εθνική οικονομία πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί για να τροφοδοτεί την κοινωνία, αλλά και την υγεία.

Οι εβδομάδες και οι μήνες που έχουμε μπροστά μας είναι καθοριστικοί για το μέλλον. Και εμείς οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό χωρίς αμφιβολίες και παλινωδίες.

Ας δώσουμε από κοινού, όλοι, το καλό παράδειγμα ώστε να τελειώσουμε με την πανδημία τον επόμενο χρόνο με το λιγότερο δυνατόν κόστος. Σήμερα πρέπει να "χτυπήσουμε" τον επικίνδυνο ιό όσο πιο γρήγορα γίνεται για να του αφαιρέσουμε την πρωτοβουλία κινήσεων που έχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη η "σκιά" του lockdown βαραίνει Γερμανία και Γαλλία, ενώ τα κρούσματα στην Αγγλία διπλασιάζονται κάθε εννέα ημέρες.

Τα "όπλα" στη φαρέτρα μας δεν είναι πολλά. Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και να αξιοποιήσουμε κάθε ικμάδα δύναμης σθένους και αποφασιστικότητας που διαθέτουμε προκειμένου να βγούμε νικητές και από αυτήν τη δοκιμασία.

Μπορούμε, θα τα καταφέρουμε!