"Με ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα η μοίρα της Β. Ελλάδας αλλάζει προς το καλύτερο"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στο περιοδικό "POLIS MAGAZINO", που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2020

«Με ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα η μοίρα της Β. Ελλάδας αλλάζει προς το καλύτερο»

Έχοντας την επίγνωση της ανάγκης να είμαστε αποτελεσματικοί, στην Κυβέρνηση προχωρούμε στην υλοποίηση του κεντρικού μας σχεδιασμού λέγοντας λίγα και κάνοντας πολλά. Γνωρίζουμε πως για τις επιλογές και τις προτεραιότητες που θέτουμε κρινόμαστε κάθε ημέρα, γι' αυτό εξ' αρχής εφαρμόζουμε μια ενεργητική πολιτική η οποία έβαλε τέλος στην "ασθένεια" της πολιτικόλογης φλυαρίας που ταλάνισε τη χώρα και τη Βόρεια Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.

Με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, θέσαμε ως πρωταρχικό μέλημα να αντιστρέψουμε το αντιδημιουργικό κλίμα που είχε καλλιεργηθεί και το οποίο όριζε την επικοινωνία υπεράνω της ουσίας. Με την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών, τις οποίες θα παρουσιάσω στις επόμενες γραμμές, βοηθήσαμε τη Μακεδονία και τη Θράκη να μεγεθύνουν τις ικανότητές τους ώστε με τη συνδρομή της Πολιτείας να επιχειρήσουν ένα δημιουργικό άλμα προς τα εμπρός σε όλα τα επίπεδα.

Το αναπτυξιακό μοντέλο που εφαρμόζουμε στη Βόρεια Ελλάδα, επενδύοντας στους παραγωγικούς τομείς και δίνοντας έμφαση στα σημαντικά έργα υποδομών τα οποία περνούν από τη φάση του σχεδιασμού σε εκείνη της πραγματοποίησης, δημιούργησε στέρεες βάσεις ανάπτυξης που μας επιτρέπουν να απορροφούμε με επιτυχία τους κραδασμούς που προκάλεσε η πανδημία αλλά και τις επιπτώσεις που επέφερε σε οικονομικό επίπεδο.

Πάρτε ως παράδειγμα τη δύσκολη απόφαση να μη πραγματοποιηθεί η 85η ΔΕΘ. Με τα κρούσματα να αυξάνονται ανησυχητικά, ήταν μια πράξη ευθύνης παρά τα όσα υποστηρίζουν οι οπαδοί των διχαστικών γενικεύσεων. Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση. Εφόσον, λοιπόν, οι επιδημιολόγοι εισηγήθηκαν την ακύρωση, οφείλαμε να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα.
Έτσι, προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα, ο κορυφαίος θεσμός της Θεσσαλονίκης δεν θα σιγήσει, αφού στις ημερομηνίες που επρόκειτο να ανοίξουν οι πύλες της Διεθνούς Εκθέσεως θα διοργανωθεί ένα πολιτικό-οικονομικό φόρουμ, μέσω του οποίου θα συζητήσουμε για τα πολλά και σημαντικά βήματα που έγιναν, αλλά και για εκείνα που θα ακολουθήσουν, προκειμένου η Βόρεια Ελλάδα να μεταβεί στη νέα εποχή της δημιουργικότητας, στην οποία το Διοικητήριο διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από τις εθνικές εκλογές του 2019 η Βόρεια Ελλάδα αλλάζει ημέρα με την ημέρα ριζικά προς το καλύτερο. Έπαψε να είναι συνώνυμη της αποβιομηχάνισης, των ανεκπλήρωτων προσδοκιών και των χαμένων ευκαιριών. Πλέον κοιτά το μέλλον κατάματα, με ρεαλισμό και αισιοδοξία που "γεννά" η συνέπεια λόγων και πράξεων.

Η καθιέρωση της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακός κόμβος παγκόσμιας εμβέλειας μετά τις υπογραφές για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου,
η εγκατάσταση του Αμερικανικού κολοσσού της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και οι πρώτες προσλήψεις που έγιναν, το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον του ιταλικού ομίλου Leonardo και η δημιουργία κέντρου καινοτομίας από τη Cisco, είναι ορισμένες από τις πολλές "χειροπιαστές" αποδείξεις ότι η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας "πατά" σε υγιείς βάσεις έχοντας μακρόπνοη προοπτική.

Στα παραπάνω, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) προσδίδει πολλαπλασιαστική ισχύ υλοποιώντας δυο Mega Projects τα οποία εμπνέουν στην περιοχή ευθύνης μας αυτοπεποίθηση για το σήμερα και σιγουριά για το αύριο.

Αναφέρομαι στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς "Thess Intec" και στην ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo. Για το πρώτο, στόχος είναι να ανοίξει τις πύλες του το καλοκαίρι του 2023 και να υποδεχθεί συνολικά 7.000 νέους εργαζόμενους. Όπως ήδη γνωρίζετε, στις αρχές Αυγούστου υπογράφηκε η συμβολαιογραφική πράξη σύστασης της ΕΑΝΕΠ (Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου), η οποία έχει την ευθύνη υλοποίησης του εγχειρήματος και ακολούθως δρομολογήθηκαν η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε Σώμα, η ανάθεση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και η ανάθεση της μελέτης λειτουργίας του πάρκου. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει και φροντίζουμε να τηρούμε αυστηρά, το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο θα ολοκληρωθεί μέχρι την Άνοιξη του 2022 και το 2023 θα τελειώσουν μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στις υποδομές.

Αναφορικά με την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, επίσης όλα προχωρούν βάσει προγραμματισμού. Ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2021, με την επιλογή του τελικού μελετητή. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προκήρυξη των λοιπών μελετών ώστε οι εργασίες ανάπλασης να ξεκινήσουν εντός του 2023 και το 2026 η Θεσσαλονίκη να γιορτάσει τα 100 χρόνια του θεσμού της ΔΕΘ στις νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα αποτελούν νέο τοπόσημο για την πόλη.

Δορυφορικά, υπάρχει ένα πλέγμα εξελίξεων και από πλευράς υποδομών, το οποίο δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό πλαίσιο για τη Θεσσαλονίκη.

Το Μετρό, για παράδειγμα, θα λειτουργήσει πλήρως τον Απρίλιο του 2023. Επίσης, στα τέλη Ιουνίου απέκτησε ανάδοχο το έργο της σύνδεσης του ΟΛΘ με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, ενώ έως τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται η έναρξη της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για τα έργα στην 6η προβλήματα.
Σχετικά με την αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής οδού, το γνωστό σε όλους fly over, ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί αρχές φθινοπώρου και τα έργα να ξεκινήσουν το αργότερο στις αρχές του 2022. Ακόμη, στις αρχές Ιουλίου εγκρίθηκε η σύμβαση για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου Θέρμης-Γαλάτιστας και στις 15 Ιουλίου ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για το "ορφανό" χιλιόμετρο της γέφυρας στην Ποτίδαια που ταλαιπωρεί τους επισκέπτες στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Βάζοντας τον ρεαλισμό και την αποτελεσματικότητα στην πολιτική αλλάζουμε τη μοίρα της Βόρειας Ελλάδας, εφαρμόζοντας ένα εθνικό σχέδιο που λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες της Μακεδονίας και της Θράκης. Ο δρόμος προς την κανονικότητα και την ανάπτυξη δεν είναι ευκολοδιάβατος. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο ψεύδεται... Είναι, ωστόσο, ο μοναδικός που μπορεί να μας οδηγήσει με ασφάλεια και συνέπεια στην προσέλκυση επενδύσεων, την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.