"Η Μακεδονία και η Θράκη γύρισαν σελίδα και γίνονται αυτοδύναμες"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου στο είδικο έντυπο της εφημερίδας "Μακεδονία" για την 85η ΔΕΘ, που δημοσιεύτηκε την ΚΥριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

«Η Μακεδονία και η Θράκη γύρισαν σελίδα και γίνονται αυτοδύναμες»

Από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα η Μακεδονία και η Θράκη γύρισαν σελίδα. Έγιναν αυτοδύναμες και βρίσκονται ενώπιον μιας μεγάλης αναπτυξιακής πρόκλησης, το διακύβευμα της οποίας επεκτείνεται πέρα από την όποια κυβερνητική θητεία.

Το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας που εφαρμόζουμε στους 14 μήνες διακυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα στη Βόρεια Ελλάδα να διαμορφωθεί μια νέα επενδυτική πραγματικότητα, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας είναι το σταθερό, ασφαλές και γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον με χαμηλή φορολογία. Στο διάστημα αυτό η Μακεδονία και η Θράκη διεύρυναν και συνεχίζουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, πρωτοπορώντας σε επίπεδο καινοτομίας και εξωστρέφειας.

Η έλευση του Αμερικανικού κολοσσού της Pfizer που βρήκε γραφεία στη Θεσσαλονίκη και κινεί τις διαδικασίες πρόσληψης καταρχήν 200 εργαζομένων, το έντονο ενδιαφέρον που έδειξε ο Ιταλικός όμιλος Leonardo για τη Βόρεια Ελλάδα και η απόφαση της Cisco να επενδύσει περίπου 12 εκατομμύρια στην πόλη για τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας, πιστοποιούν τη μετάβαση στη νέα εποχή. Είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι ο τόπος μας αλλάζει προς το καλύτερο, αφήνοντας πίσω την περίοδο της αποβιομηχάνισης, της εσωστρέφειας και της κοντόφθαλμης επικοινωνιακής πολιτικής.

Εξ' αρχής βασική μας επιδίωξη υπήρξε η ισόρροπη ανάπτυξη των 16 Περιφερειακών Ενοτήτων στον γεωγραφικό χώρο ευθύνης του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας- Θράκης). Παράλληλα, λειτουργήσαμε με γνώμονα την αποκατάσταση της πολιτικής αξιοπιστίας, διότι αναγνωρίζουμε ότι αποτελεί έναν από τους πολύτιμους συντελεστές προόδου της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Άλλωστε, μέχρι το καλοκαίρι του 2019, στην πατρίδα μας ελάχιστοι μιλούσαν για πολιτική συνέπεια και αξιοπιστία.
Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούμε κατά γράμμα τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει προσωπικά ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για τα δυο Mega Projects που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη.

Το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς "Thess Intec" και η ανάπλαση της ΔΕΘ-HELEXPO που πέρασαν από το στάδιο του σχεδιασμού στη φάση της υλοποίησης, συμβάλλουν στην ανάπτυξη, δημιουργούν θέσεις εργασίας και το σημαντικότερο βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Το πρώτο μετατρέπει τη Βόρεια Ελλάδα σε "θερμοκοιτίδα" καινοτομίας και ανάπτυξης, ενώ το δεύτερο θα τονώσει την οικονομική της δραστηριότητα, παρέχοντας της τα απαραίτητα εφόδια να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις και προκλήσεις της εποχής.

Όσον αφορά στο "Thess Intec", οριοθετημένος στόχος μας είναι να ξεκινήσει τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2023, έχοντας ως θεματοφύλακα την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Όπως γνωρίζετε, στις αρχές Αυγούστου υπογράφηκε η συμβολαιογραφική πράξη σύστασης της ΕΑΝΕΠ (Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου) και ακολούθως δρομολογήθηκαν η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε Σώμα, η ανάθεση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, καθώς και η ανάθεση της μελέτης λειτουργίας του πάρκου.

Η αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σημαίνει ότι μέχρι την Άνοιξη του 2022 θα ολοκληρωθεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και το 2023 τελειώνουν τα θέματα που αφορούν στις υποδομές, ώστε οι επιχειρήσεις και τα ερευνητικά κέντρα που θα φιλοξενηθούν στην έκταση των 761 στρεμμάτων στην Περαία να υποδεχθούν περίπου 7.000 νέους εργαζόμενους.

Σχετικά με την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, επίσης όλα προχωρούν βάσει προγραμματισμού. Ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προκήρυξη των λοιπών μελετών προκειμένου οι εργασίες ανάπλασης να ξεκινήσουν εντός του 2022 και το 2026 η Θεσσαλονίκη να γιορτάσει τα 100 χρόνια του θεσμού της ΔΕΘ στις νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα αποτελούν ένα νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη.

Με λίγα λόγια ό,τι δεσμευτήκαμε γίνεται πράξη!
Σύντομα η Θεσσαλονίκη θα είναι μια πόλη στην οποία αξίζει να ζεις. Μια πόλη με στέρεες αναπτυξιακές βάσεις, γεμάτη αισιοδοξία για το μέλλον και προικισμένη με υποδομές οι οποίες έλειψαν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Για παράδειγμα, το Μετρό θα λειτουργήσει πλήρως τον Απρίλιο του 2023, ενώ μετά από δεκαετίες απέκτησε ανάδοχο το έργο σύνδεσης του λιμένα Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό. Εξίσου σημαντικό είναι έως το τέλος του 2021 με αρχές του 2022 θα έχει αναδειχθεί και ο οριστικός ανάδοχος του "Thessaloniki Fly Over", δηλαδή της αναβάθμισης της ανατολικής περιφερειακής οδού της πόλης, καθώς επίσης και ότι δημοπρατήθηκαν συμπληρωματικά έργα της Εγνατίας Οδού τα οποία αφορούν το τμήμα Θέρμη-Γαλάτιστα και το "ορφανό χιλιόμετρο" των Μουδανιών που ταλαιπωρεί τους επισκέπτες στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.
Όντας συνεπείς και αποτελεσματικοί σηκώνουμε καθημερινά τον πήχη των προσδοκιών ψηλότερα, όντας αποφασισμένοι να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης των συμπατριωτών μας, διότι οι πολίτες αξιολογούν τις κυβερνήσεις με βάση την υλοποίηση των προγραμμάτων και όχι των προθέσεων. Και εμείς θέλουμε να μιλούν τα έργα μας.