(Άρθρο): "Η στιγμή της φυγής προς τα εμπρός"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Politicalbank.gr", που δημοσιεύτηκε τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

«Η στιγμή της φυγής προς τα εμπρός»

Οι εβδομάδες που διανύουμε χρειάζονται υπομονή και αλληλεγγύη. Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη στη μάχη που δίνουμε ενάντια στον κορωνοϊό και μια κακή στιγμή ή ένα απρόσμενο γεγονός αρκούν για να καταρρεύσει συνολικά η προσπάθεια που καταβάλλαμε συντεταγμένα από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Όσο πιο πιστά ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, τόσο πιο κοντά βρίσκεται η ημέρα που θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή και μακρόσυρτη επιστροφή στην κανονικότητα.

Για να φτάσουμε, όμως, στο σημείο να βλέπουμε δειλά-δειλά μπροστά μας τη στιγμή της φυγής προς τα εμπρός, πρέπει να περάσουμε με... άριστα την καθημερινή δοκιμασία μέχρι την Κυριακή της Ανάστασης.
Φέτος το Πάσχα δεν πάμε στα χωριά μας, ούτε καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με συγγενείς και φίλους. Μένουμε σπίτι ώστε να βγούμε νικητές στον αγώνα κατά της πανδημίας και του χρόνου να ψάλλουμε το "Χριστός Ανέστη" όλοι μαζί.

Εφόσον τις ημέρες που ακολουθούν δεν καταγραφεί αύξηση της διασποράς του ιού ή θάνατοι, η αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι θέμα ημερών. Ήδη, κατ' εντολή του Πρωθυπουργού, έχει ξεκινήσει η επεξεργασία του σχετικού σεναρίου.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η κοινωνία και η οικονομία μας θα επιστρέψουν μονομιάς στο θετικό σημείο που βρισκόντουσαν πριν έναν μήνα.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας...

Ναι, θα υπάρξει ύφεση. Αλλά θα είναι παροδική και του χρόνου θα επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε αυτό συμβάλλει ότι σήμερα το διαθέσιμο εισόδημα των συμπατριωτών μας είναι σταθερό χάρη στις υποστηρικτικές κινήσεις της Κυβέρνησης.
Τα μέτρα που λάβαμε, ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και ανέργων καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας, παρέχοντας ασφάλεια σε όσους αγωνιούν για την επόμενη ημέρα. Και στην προκειμένη περίπτωση, η ασφάλεια που παρέχουμε ως κράτος είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό... αντιβιοτικό.

Η καλή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που ακολουθεί η Ελλάδα, μας επιτρέπει η προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας να είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία εξελίσσεται και ενισχύεται διαρκώς.

Έχοντας διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες που μας επιτρέπουν να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας, είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα βγει νικήτρια από τη στενωπό του κορωνοϊού έχοντας τις ελάχιστες δυνατές απώλειες σε όλα τα πεδία.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που επέδειξαν αυτοσυγκράτηση και αυτοπειθαρχία στις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Το μεγαλύτερο, όμως, "ευχαριστώ" το οφείλουμε ως χώρα στο σύνολο του υγειονομικού προσωπικού της πατρίδας μας, για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλει 24 ώρες το 24ωρο, κάτω από δύσκολες συνθήκες, στους θαλάμους των νοσοκομείων και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Το ότι η Ελλάδα αποτελεί το σωστό παράδειγμα στην Ευρώπη για το πως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο κορωνοϊός, είναι και δικό τους επίτευγμα.