(Άρθρο): "Η μετά κορωνοϊού εποχή πρέπει να βρει όρθια την κοινωνία και την οικονομία της Ελλάδας"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θ. Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Hellas journal", που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 01 Απριλίου 2020

«Η μετά κορωνοϊού εποχή πρέπει να βρει όρθια την κοινωνία και την οικονομία της Ελλάδας»

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει ανατρέψει τον τρόπο ζωής όλων μας. Εισέβαλε βίαια στην καθημερινότητα ολόκληρου του πλανήτη, δοκιμάζοντας τις αντοχές κρατών και οικονομίας.

Ακόμα και πιο "ισχυρές" χώρες από την Ελλάδα αποδείχθηκαν απροετοίμαστες απέναντι στην απειλή, με την Ιταλία να αποτελεί το πλέον τραγικό παράδειγμα. Η κυνική ομολογία Ιταλών γιατρών ότι πολλές φορές επιλέγουν τους ασθενείς που θα σώσουν, μιας και ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων ξεπέρασε κατά πολύ αυτόν της Κίνας, είναι ενδεικτική της σοκαριστικής -μα απόλυτα αληθινής- περιπέτειας την οποία βιώνει η γειτονική χώρα.

Στην πατρίδα μας, ευτυχώς, λάβαμε έγκαιρα μέτρα τα οποία αποτρέπουν την επιθετική αύξηση του ιού. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, ο κορωνοϊός ξεκίνησε να δρα στις 26 Φεβρουαρίου και έκτοτε τα κρούσματα διπλασιάζονται καθημερινά. Στην Ελλάδα, χάρη στις οδηγίες των ειδικών και τις οδηγίες που δόθηκαν, προς το παρόν τα κρούσματα διπλασιάζονται σε μια εβδομάδα.

Τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά. Ωστόσο δεν επιτρέπεται να υπάρξει καμία χαλάρωση. Ο αόρατος εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών και εμείς, ως κοινωνία, οφείλουμε να συνεχίσουμε να φερόμαστε υπεύθυνα.

Η διαχείριση των εβδομάδων που διανύσαμε και εκείνων που ακολουθούν είναι εξαιρετικά κρίσιμη, δεδομένου ότι οι λειτουργοί του συστήματος υγείας δίνουν έναν υπεράνθρωπο αγώνα να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού. Χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες τους, η πατρίδα μας αποτελεί σήμερα το σωστό παράδειγμα στην Ευρώπη.

Ακόμα και όσοι "γκρινιάζουν" επειδή φέτος θα χάσουν τον οβελία, οφείλουν να αντιληφθούν ότι εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι όταν μετρηθούμε τους επόμενους μήνες να μην λείπει κανείς. Γι'αυτό και δεν θα σταματήσω να επισημαίνω ότι η μετά κορωνοϊού εποχή πρέπει να βρει όρθια τόσο την κοινωνία, όσο και την οικονομία. Αυτό είναι το διακύβευμα της επόμενης ημέρας.

Ο κορωνοϊός έχει ημερομηνία λήξης, άρα εμείς οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να επανεκκινήσουμε την οικονομία. Προφανώς και δεν πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία. Ωστόσο, ως Κυβέρνηση, προχωρήσαμε σε καίριες παρεμβάσεις ούτως ώστε να απλώσουμε δίχτυ προστασίας γύρω από εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Διότι, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι εκτός από εργαζόμενους υπάρχουν και επιχειρήσεις και εκτός από επιχειρήσεις υπάρχουν και εργαζόμενοι...

Ήδη, έχουν ανακοινωθεί τέσσερα διαφορετικά πακέτα στήριξης, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση που δίνεται στους πολίτες από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο δοκιμάζεται από τον ιό.

Τα μέτρα καλύπτουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους, δηλαδή 8 στους 10 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και 700.000, δηλαδή 3 στους 4 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής. Ταυτόχρονα καλύπτουν 800.000 επιχειρήσεις, δηλαδή 3 στις 4 επιχειρήσεις στη χώρα μας. Μάλιστα, το πλαίσιο προστασίας είναι πολύ πιθανό να διευρυνθεί, καθώς αξιολογούμε διαρκώς τις ανάγκες που προκύπτουν.

Και ενώ θα περίμενε κανείς να υπάρχει κλίμα ομόνοιας εντός του πολιτικού συστήματος, δεν λείπουν οι "παραφωνίες"...

Τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας παριστάνει τον συναινετικό χωρίς να αμφισβητεί (ευθέως) τον κεντρικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης, στελέχη πρώτης γραμμής που εκφράζουν την πραγματική συνείδηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δυναμιτίζουν το κλίμα με δημόσιες τοποθετήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ένας απειλεί ότι "θα λογαριαστούμε μετά", επαναφέροντας το διχαστικό προεκλογικό σύνθημα του 2015 "ή εμείς ή αυτοί". Ο άλλος χρησιμοποιεί χυδαίο και ρεμβασιστικό λόγο παραφράζοντας τον Καραϊσκάκη, λησμονώντας ότι η επίμαχη φράση ειπώθηκε σε βάρος εχθρών και όχι Ελλήνων, ενώ τρίτος -εκείνος που κατά δήλωσή του έψαχνε αλλά δεν έβρισκε λάθη στην τραγωδία στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες συμπατριώτες μας- μιλά για "ξεμπρόστιασμα" μετά τη λήξη της πανδημίας.

Άρχισαν εκ νέου το παραμύθι του "λεφτόδενδρου", μόνο αυτή τη φορά η αφήγησή του δεν γοητεύει κανέναν. Βλέπετε, οι εποχές των ανέξοδων υποσχέσεων πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων παραδέχεται ότι το τιμόνι της χώρας βρίσκεται σε στιβαρά χέρια, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος και να ξαναγίνουν μέρος της ζωής μας έννοιες όπως η ατομική και συλλογική υπευθυνότητα, η συστράτευση, η συλλογικότητα.

Το "εμείς" ξαναβρήκε τη θέση που του αρμόζει στην κοινωνία μας. Αυτό κρατώ τις τέσσερις εβδομάδες που η Ελλάδα δίνει σημαντικές μάχες στο μέτωπο της πανδημίας, αλλά και στα σύνορά μας στον βόρειο Έβρο.

Ψυχραιμία, λοιπόν, και όλα θα πάνε καλά!

Όχι γιατί έτσι θέλουμε να πιστεύουμε, αλλά γιατί ο Ελληνισμός ξέρει να βγαίνει νικητής κάθε φορά που δίνει αγώνες ενωμένος ως μια γροθιά.

Μένουμε σπίτι, ακούμε τους ειδικούς και η στιγμή άρσης των μέτρων δεν θα αργήσει...