(Άρθρο): "Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα "Μακεδονία", που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

«Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν»

Στις έκτακτες καταστάσεις που βιώνουμε ως χώρα εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού πρέπει να γίνει κτήμα όλων ότι "το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν".

Με την πολιτεία να προχωρά σε έγκαιρες κινήσεις προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού και η Ελλάδα να μην γίνει Ιταλία, το ζητούμενο είναι να πληγούν όσο το δυνατόν λιγότεροι συμπατριώτες μας. Και εδώ έγκειται η ατομική ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς ως υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες.

Δεν έχουμε μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση είναι να τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες ατομικής υγιεινής και να πειθαρχούμε στις οδηγίες των ειδικών και των αρχών. Προφυλάσσοντας τον εαυτό μας προστατεύουμε τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε, βοηθώντας τους να παραμείνουν και εκείνοι υγιείς.

Η εικόνα του περασμένου Σαββατοκύριακου με την παραλία της Θεσσαλονίκης να είναι γεμάτη από κόσμο δεν πρέπει να επαναληφθεί όσο παραμένουν οι ισχύ οι σχετικές οδηγίες, διότι ο covid-19 δεν είναι μια απλή γρίπη που θα περάσει με ένα αντιβιοτικό.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πανδημία η οποία έχει εξαπλωθεί σε 120 χώρες, μετρώντας εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και χιλιάδες νεκρούς παγκοσμίως. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι και στη δική μας επικράτεια, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, δυο χωριά τέθηκαν σε καραντίνα.

Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε πρώτα από όλα ψύχραιμοι και να συνειδητοποιήσουμε, βάσει της κοινής λογικής, ότι η μάχη απέναντι στον κορωνοϊό πρέπει να είναι συλλογική. Η ατομική ευθύνη του καθενός είναι αυτή που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στον κοινωνικό μας περίγυρο, στις επόμενες γενιές.

Ακόμα και η πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου, ήταν μια πράξη ευθύνης που μοναδικό σκοπό έχει να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

Όλα τα άλλα που γράφονται και λέγονται περί "αποψίλωσης" του Χριστιανισμού είναι φθηνός λαϊκισμός.

Τις δύσκολες ώρες που περνούμε δεν δοκιμάζεται η πίστη μας αλλά "θωρακίζουμε" τη δημόσια υγεία καθοδηγούμενοι από τη νουθεσία της Ορθοδοξίας να αγαπάμε τον πλησίον μας. Έτσι, με την εγκύκλιο που εκδόθηκε κάνουμε ένα σημαντικό βήμα ώστε από το "βοήθα Παναγιά" να μην φτάσουμε στο "ο σώζων εαυτόν σωθήτω".

Πλέον η κατάσταση αξιολογείται εβδομάδα με την εβδομάδα, με την πολιτεία να επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά στρέφοντας την προσοχή της και στη στήριξη των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται.

Η αναστολή πληρωμής του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που "χτυπήθηκαν" καθοριστικά από τον ιό, καθώς και η θέσπιση ειδικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με παιδιά έως 15 ετών, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση και η πολιτεία έκαναν το καθήκον τους, τώρα είναι η δική μας σειρά να επιδείξουμε υπευθυνότητα και ωριμότητα βάζοντας πλάτη στα δύσκολα.

Μένουμε σπίτι, πλένουμε τα χέρια μας, ενημερωνόμαστε και ενημερώνουμε, προστατευόμαστε και προστατεύουμε, διότι η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Ας μη το σπαταλήσουμε!