(Άρθρο): "Μιλώντας στην καρδιά των νοικοκύρηδων"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα «Thepresident.gr» που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

«Μιλώντας στην καρδιά των νοικοκύρηδων»

Στην πολιτική για να πείσει ένας ηγέτης ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι είναι δύναμη! Και με την εμφάνισή του στην 83η ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κατάφερε. Τόσο όταν δήλωσε ότι θα ζητήσει αναδιαπραγμάτευση των μέτρων για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, όσο και όταν ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, εξηγώντας πως επί δικής του διακυβέρνησης η διαπραγματεύση για το Σκοπιανό θα ξεκινήσει από την αρχή.

Με λίγα λόγια έδειξε ότι δεν φοβάται να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα που ταλανίζουν τη χώρα. Πως έχει το θάρρος να αναμετρηθεί με εδραιωμένα συμφέροντα χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος. Για αυτό και όχι μόνο κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων.

Μέσω της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη κάλεσε τους πολίτες να τον εμπιστευθούν απευθυνόμενος κυρίως στους λεγόμενους «νοικοκύρηδες». Σε εκείνους, δηλαδή, που θέλουν να ζουν σε ένα αξιοπρεπές κοινωνικό περιβάλλον με παραγωγική οικονομία, λιγότερους φόρους και ευέλικτη δημόσια διοίκηση. Σε όσους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα κεκτημένα της δημοκρατίας μας δεν είναι παρωχημένες έννοιες αλλά σταθερές αξίες μιας κοινωνίας την οποία κάποιοι επιχειρούν να μεταβολίσουν με βίαιο τρόπο.

Οι εξαγγελίες για πλήρη κατάργηση των capital controls, η μείωση στο 9% του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα επόμενα δυο χρόνια, η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος έως το 2021, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες στο 10%, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στις γειτονιές, κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Και αυτό διότι αποτελούν μέρος ενός ρεαλιστικού κυβερνητικού προγράμματος επανεκκίνησης της πατρίδας μας, μακριά από εύκολους και ανέξοδους εντυπωσιασμούς. Αυτή είναι η Ελλάδα των δημιουργικών ανθρώπων που θέλουν να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και δικαιοσύνης. Και η Νέα Δημοκρατία μπορεί να τους παρέχει διότι πιστεύει ακράδαντα στην κανονικότητα.

Το επισήμανε άλλωστε και ο ίδιος, σημειώνοντας πως το σχέδιό του στοχεύει στην ενεργοποίηση του κλονισμένου μηχανισμού κοινωνικής κινητικότητας που χαρακτηρίζει την Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών.

Ευθύνη μας, λοιπόν, ως εν δυνάμει κυβέρνηση, είναι να πείσουμε τους Έλληνες να προτάξουν τη λογική και όχι το θυμικό. Να βαδίσουμε με γνώμονα την αλήθεια και όχι τις αυταπάτες. Να δώσουμε χώρο στους άξιους και τους ικανούς. Από την υπόσχεση να περάσουμε στην πράξη και από το σύνθημα στο επιχείρημα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του μέλλοντος.

Εφόσον επενδύσουμε ως Έθνος στο θάρρος και την αλήθεια, εφόσον ορθώσουμε ανάστημα απέναντι στον λαϊκισμό, εφόσον αποβάλλουμε τη λογική του yesman, τότε θα δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες προκειμένου στην Ελλάδα η γλώσσα που χρησιμοποιούμε να συμφωνεί με την αλήθεια των πραγμάτων.

Στη σημερινή συγκυρία η λογική πρέπει να λειτουργεί ως πυξίδα του κοινού συμφέροντος που προϋποθέτει τη συλλογική μοίρα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος ή επιλογή σε μια κοινωνία πληγωμένη και θυμωμένη όπως η δική μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Όχι γιατί μας το επιβάλλει κάποιο μνημόνιο, αλλά γιατί η χώρα δεν έχει περιθώριο για άλλα χαμένα χρόνια.