(Άρθρο): "Ο ρόλος της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη του αύριο"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Τύπος της Θεσσαλονίκης», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 08 Σεπτεμβρίου 2018

«Ο ρόλος της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη του αύριο»

Μετά από πολλά χρόνια δημόσιου διαλόγου και κριτικής πιστεύω ότι ωρίμασαν οι συνθήκες να συζητήσουμε ρεαλιστικά για το πώς η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει ως ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά εργαλεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Για το πως θα πάψει να θυμίζει «κομματική εκδρομή» και θα εξελιχθεί σε «όχημα» αφύπνισης και ανάδειξης των αδιαμφισβήτητων παραγωγικών δυνάμεων της Μακεδονίας και της Θράκης.

Από το καλοκαίρι του 2012 η διοίκηση του εκθεσιακού μας φορέα κινείται στη σωστή κατεύθυνση δίνοντας άλλον αέρα στο θεσμό. Πρώτα από όλα τον αποσύνδεσε από το αφήγημα της μαύρης μπύρας και του λουκάνικου. Κατά δεύτερον τον έφερε και πάλι κοντά στους Θεσσαλονικείς και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Ωστόσο το μοντέλο «πολιτική ΔΕΘ» χρειάζεται σίγουρα αλλαγές, κυρίως όσον αφορά στην εξωστρέφεια του θεσμού και κατ' επέκταση της πόλης.

Κατά την προσωπική μου άποψη η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα πρέπει να διεξάγεται χωρίς την παρουσία πολιτικών προσώπων.

Ξέρω πως η πρότασή μου θα παραξενέψει πολλούς. Ωστόσο όταν βρισκόμαστε στην καμπή της ιστορίας οφείλουμε να μιλούμε με όρους του μέλλοντος.

Οι εποχές που από το βήμα του «Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου» σερβίρονταν ακριβές προσδοκίες σε φθηνά σερβίτσια πρέπει να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν. Το ίδιο και η «πασαρέλα υπουργών και βουλευτών!

Αντ' αυτού θα μπορούσε να καθιερωθεί, σε ανεξάρτητο χρόνο, η διεξαγωγή στην πόλη μας ενός οικονομικού φόρουμ, τύπου Νταβός, υπό την ευθύνη φυσικά της ΔΕΘ. Ανάλογα της θεματικής που θα επιλέγεται κάθε φορά θα συμμετέχουν οι εκάστοτε αρμόδιοι υπουργοί και φυσικά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Μέσα από έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο, με ανταλλαγή επιχειρημάτων, η συζήτηση για τα θέματα της Θεσσαλονίκης, αλλά και συνολικά της ελληνικής επικράτειας, θα είναι πιο αποδοτική.

Θα επιτρέψει στις πολιτικές ηγεσίες να ακούσουν τις αγωνίες και τις θέσεις της κοινωνίας, χωρίς οι απόψεις της τελευταίας να καλυφθούν από τα χειροκροτήματα των «κλακαδόρων» που αρέσκονται κάθε Σεπτέμβριο να περνούν ένα «χαλαρό» Σαββατοκύριακο στην πόλη μας.

Με λίγα λόγια προτείνω να αλλάξουμε το τρίπτυχο: «εξαγγελίες-διαδηλώσεις-αστυνομοκρατία», που κυριαρχεί στην περίοδο της ΔΕΘ τα τελευταία χρόνια, με το τρίπτυχο: «αλήθεια-ωριμότητα-ειλικρίνεια».

Αλήθεια γιατί πρέπει να επαναφέρουμε στο επίκεντρο της πολιτικής την ηθική. Μονάχα έτσι θα επανακτήσει το πολιτικό σύστημα την αξιοπιστία του, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας προς τους θεσμούς. Ωριμότητα διότι η κοινωνία οφείλει να κάνει βαθιά αυτοκριτική για τις επιλογές των τελευταίων χρόνων και ειλικρίνεια γιατί κατ' εμέ είναι η αρετή που οφείλει να βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής.

Ασφαλώς και αναγνωρίζω πως δεν είναι εύκολο να αποψιλώσεις κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες δεκαετιών. Αυτού του είδους οι... συνήθειες δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Όποιος πιστεύει το αντίθετο αυταπατάται! Οφείλουμε, ωστόσο, να κάνουμε την αρχή.

Να επιχειρήσουμε το πρώτο βήμα ώστε να πάμε την Ελλάδα παρακάτω. Να τη βοηθήσουμε να αφήσει σταδιακά πίσω της το παρελθόν που την «τραυμάτισε» και να κοιτάξει το μέλλον με καθαρότερη ματιά. Να το οραματιστεί και να το διεκδικήσει. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τη Θεσσαλονίκη μας η οποία λόγω θέσης, μεγέθους, αγοράς και δυνατοτήτων μπορεί όχι απλά να γίνει «εργοτάξιο επιχειρηματικότητας», αλλά σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης!