(Άρθρο): "Οι 'βαστάζοι' της εξουσίας ως 'χρήσιμοι ηλίθιοι' της ιστορίας"

Άρθρο Θ. Καράογλου στο «E-Koufalia.gr» που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 06 Ιουλίου 2018

«Οι "βαστάζοι" της εξουσίας ως "χρήσιμοι ηλίθιοι" της ιστορίας»

Στην πολιτική όταν θέλουμε να περιγράψουμε τους «βαστάζους» της εξουσίας, εκείνους δηλαδή που λειτουργούν ως «αχθοφόροι» των κέντρων αποφάσεων, χρησιμοποιούμε τον όρο «χρήσιμοι ηλίθιοι». Πρόκειται κυρίως για πρόσωπα τα οποία, χωρίς καμία απολύτως αναστολή, περιφέρονται ανάμεσα σε διάφορα συστήματα με αποκλειστικό σκοπό την πολιτική τους επιβίωση.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων είναι οι λεγόμενοι «κηπουροί» του Γιώργου Παπανδρέου οι οποίοι, όταν το 2012 έβγαλαν τα υπουργικά κοστούμια, φόρεσαν τη φόρμα του «σταυλίτη» στεκόμενοι στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα.

Πρώτος και καλύτερος ο Νίκος Κοτζιάς. Από σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού αναβαθμίστηκε σε υπουργό Εξωτερικών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναλαμβάνοντας «εργολαβία» την... επίλυση κρίσιμων εθνικών ζητημάτων όπως το Σκοπιανό και το Αλβανικό. Και όλοι γνωρίζουμε πως τα χειρίστηκε και τι «συμφωνίες» πέτυχε, ιδίως στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Δίπλα του, στο υπουργικό συμβούλιο των Τσίπρα-Καμμένου, κάθισαν κατά καιρούς και πολλά άλλα «πολιτικά ορφανά» του Γιώργου Παπανδρέου. Η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Νίκος Τόσκας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι ορισμένοι από αυτούς. Πρόβες υπουργοποίησης έκαναν ακόμη η Λούκα Κατσέλη και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με την τελευταία να είναι πρόσφατα υποψήφια για τη θέση διοικητή του ΕΦΚΑ.

Η εμπειρία τους σε κρατικά αξιώματα και η τεχνογνωσία της... διακυβέρνησης αποδείχθηκαν χρήσιμα εφόδια για την κυβερνώσα Αριστερά, με την Κουμουνδούρου να ανοίγει την αγκαλιά της και να τους υποδέχεται προσφέροντας ως αντάλλαγμα από μια υπουργική καρέκλα.

Και δεν είναι οι μόνοι... Στον προθάλαμο του Μεγάρου Μαξίμου περιμένουν πολλοί ακόμα «πολιτικοί πρόσφυγες» από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου, οι οποίοι περιμένουν να αξιοποιηθούν μελλοντικά θέλοντας να εξαργυρώσουν το γεγονός ότι λειτουργούν ως «χρυσές εφεδρείες» της σημερινής συγκυβέρνησης.

Δείτε για παράδειγμα τον Γιάννη Ραγκούση. Με διαδοχικές δηλώσεις ο άλλοτε «αρχικηπουρός» τάσσεται ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019. Τον περασμένο Απρίλιο, μάλιστα, μέσω συνέντευξής του, έθεσε στη Φώφη Γεννηματά το δίλλημα: «με τη συντηρητική ή με την προοδευτική παράταξη»...

Τη διαδρομή ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ έκανε χωρίς κανέναν ενδοιασμό και ο Χάρης Παμπούκης. Ο ισχυρός υπουργός Επικρατείας κατά την περίοδο της τελευταίας διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σήμερα είναι
διορισμένος σύμβουλος του Νίκου Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών. Έχει, μάλιστα, αυξημένες αρμοδιότητες δεδομένου ότι συμμετείχε στην επιτροπή που συνέταξε την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον Γιάννη Πανάρετο, τον εξωκοινοβουλευτικό υπουργό Παιδείας τη διετία 2009-2011, ο οποίος από το 2013 συμβούλευε τον Αλέξη Τσίπρα πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κυβερνήσει προοδευτικά πρέπει να πείσει για τις προθέσεις του τους Παπανδρεϊκούς και όχι να φλερτάρει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες».

Όλοι τους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, λειτουργούν ως «δεκανίκια» μιας κυβέρνησης που καταρρέει με κρότο εξαιτίας της καταστροφικής της πολιτικής που γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και της μαζικής λαϊκής κατακραυγής που έχει ξεσπάσει σε όλη τη χώρα για το ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας.

Ας θυμούνται, λοιπόν, όσοι ενεργούν σήμερα ως «χρήσιμοι ηλίθιοι» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι ο συγκεκριμένος ρόλος ανήκει πάντα στους «κομπάρσους» της ιστορίας, για αυτό και έχει σύντομη διάρκεια.