(Άρθρο): "Κάνοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα πραγματικά γε-νέα"

Άρθρο Θ. Καράογλου στο περιοδικό "Γε-νέο Επιχειρείν" που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

«Κάνοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα πραγματικά Γε-νέα»

Βασικά συστατικά μιας ισχυρής οικονομίας με προοπτική και μέλλον είναι ο υγιής ανταγωνισμός και η συμμετοχή των νέων στην οικονομική δραστηριότητα. Η τελευταία παράμετρος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εφόσον αναδειχθεί και αξιοποιηθεί σωστά από την Πολιτεία θα διαμορφώσει ένα εκκολαπτόμενο σύστημα νέας επιχειρηματικότητας η οποία προσθέτει καινοτόμες ιδέες, θα τροφοδοτεί την ανάπτυξη, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και θα αυξάνει τα δημόσια έσοδα.

Στη Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζοντας τη σημασία των συνεργειών θεωρούμε κομβικής σημασίας αυτήν την ανάγκη. Για αυτό και (προ)καλούμε τους νέους ανθρώπους να βγουν μπροστά!

Να τολμήσουν, να κοιτάξουν το μέλλον με περισσή αυτοπεποίθηση και αφού λάβουν υπόψη τις διεθνείς συγκυρίες και ευκαιρίες να πάρουν τις τύχες της Ελλάδας στα χέρια τους. Να βγουν στο προσκήνιο, να καταπολεμήσουν τη μιζέρια και να γίνουν πρωτοπόροι, κάνοντας τη νεανική πραγματικότητα πραγματικά γε-νέα!

Φυσικά και δεν αρκεί μονάχα η διοχέτευση των ιδεών, της δημιουργικότητας και των ικανοτήτων τους. Η επιτυχία του εγχειρήματος καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από τη διάθεση της Πολιτείας να στηρίξει το όλο εγχείρημα με στοχευμένες πολιτικές. Όχι με ανεφάρμοστες υποσχέσεις, μα με πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να φυσήξει αέρας δημιουργίας.

Κινούμενοι στη λογική αυτή, στη Νέα Δημοκρατία έχουμε δεσμευτεί ότι η οριζόντια στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητά μας. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μόνο μέσω αυτής της στρατηγικής θα κατορθώσει η οικονομίας μας να ξαναβρεί τον αναπτυξιακό της βηματισμό και να δημιουργήσει πολλές, καλά αμειβόμενες, νέες θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
Κατά τη γνώμη μας σημαντικός παράγοντας του αφηγήματος είναι η επώαση ενός συντονισμένου αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο θα δίνει ώθηση στα νέα παιδιά να οραματίζονται το μέλλον τους εντός της χώρας. Να θέτουν αυτοδύναμους στόχους, να αξιοποιούν δυνατότητες, να αλλάξουν μέρα με την ημέρα το εθνικό μας παραγωγικό μοντέλο.

Όπως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια και χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις, έτσι δεν μπορεί να υπάρξει και νεανική επιχειρηματικότητα χωρίς νεοφυείς επιχειρήσεις. Στη λογική αυτή επεξεργαζόμαστε πρόταση καθιέρωσης ειδικών φορολογικών κινήτρων που θα κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια για την χρηματοδοτική υποστήριξη των start ups. Παράλληλα μελετούμε την παροχή κινήτρων σε business angels ώστε να επενδύσουν σε ελληνικές start ups, καθώς και τη θέσπιση αφορολόγητου για τα κέρδη από πώληση μετοχών σε νεοφυείς επιχειρήσεις όπως συμβαίνει σε Κύπρο, Πορτογαλία και άλλες χώρες.

Πολύ ψηλά στον σχεδιασμό μας βρίσκεται και το εργαλείο των μικροπιστώσεων ώστε πολίτες να μπορούν να λαμβάνουν δάνεια 10.000 έως 20.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους και κοινωνικά κριτήρια για την έναρξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Σχέδιο, όραμα και παιδεία χρειάζεται για να μην αντιμετωπίσει κάποιος τη νεανική επιχειρηματικότητα ως ευκαιρία πλουτισμού. Θα σταθώ ιδιαίτερα στη λέξη παιδεία διότι θα μας βοηθήσει να διευρύνουμε τους ορίζοντες σκέψης και να επενδύσουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο από εκείνο που μας έχουν εθίσει ως κοινωνία και εργαζόμενους. Άλλωστε η σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία είναι θέμα παιδείας. Όπως εξάλλου και η ενίσχυση της εξωστρέφειας!

Για να πείσεις όμως τα νέα παιδιά να στραφούν προς την επιχειρηματικότητα οφείλεις ως κράτος να αλλάξεις το υπάρχον κλίμα που είναι αρνητικό, διαμορφώνοντας ένα θετικό.
Και αυτό επιτυγχάνεται με τρεις απλές κινήσεις:
-Μέσα από μια «έκρηξη» ιδιωτικών επενδύσεων,
-μέσα από τη μείωση της φορολογίας και τον εξορθολογισμό του κράτους,
-αλλά και τη στήριξη των νέων ανθρώπων.
Στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα μιλάμε για:
-δημιουργία τουλάχιστον 12.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από τον ιδιωτικό τομέα,
-οριζόντια μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 29% στο 20% σε βάθος δυο χρόνων,
-εισαγωγή αποκλειστικών προθεσμιών στην αδειοδοτική διαδικασία
-διαμόρφωση λευκού μητρώου επιχειρήσεων, που θα επιβραβεύει με χαμηλότερες εισφορές τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς και σέβονται τους εργαζόμενους και την εργατική νομοθεσία,
-δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με εγγύηση ότι ο νέος φορολογικός νόμος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον μια πενταετία,
-καθιέρωση φορολογίας που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις.

Πρωτοβουλίες ουσίας, δηλαδή, που δεν μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία είναι κακέκτυπο λατινοαμερικάνικης δημοκρατίας.

Αυτή δεν είναι η Ελλάδα που θέλουμε, ούτε η Ελλάδα που μας αξίζει!

Το όνειρό μας είναι μια Ελλάδα ισχυρή, που θα έχει σταθερή θέση σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα. Μια Ελλάδα με πραγματικά ισχυρή οικονομία, με ανάπτυξη. Μια Ελλάδα που θα επιτρέπει στον επιχειρηματία να βλέπει μπροστά του μονάχα ευκαιρίες και όχι εμπόδια.

Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε στις εφαρμόσιμες λύσεις και όχι στις θεωρητικές συζητήσεις, γιατί γνωρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις κρίνονται από τα μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι από τις δημαγωγικές κορώνες.

Η Ελλάδα του 2018 χρειάζεται την επιμονή, την πίστη, την ορμή και τον... τσαμπουκά των νέων ανθρώπων.
Δική μας ευθύνη, λοιπόν, είναι να «παντρέψουμε» τις φιλοδοξίες, τις γνώσεις και τα ταλέντα τους με το μέλλον της Ελλάδας».