Άρθρο: "Προϋπολογισμός... ομολογία αποτυχίας"

Άρθρο: "Προϋπολογισμός... ομολογία αποτυχίας" Κύριο

Άρθρο Θ. Καράογλου στην ηλεκτρονική εφημερίδα "Vimapress.gr", που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

«ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ»

Καταθέτοντας τον προϋπολογισμό του 2017 η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «πυροβόλησε» τα πόδια της και μαζί τη χώρα.

Ομολόγησε ότι απέτυχε οικτρά και τώρα επιχειρεί να... καμουφλάρει το βαρύ τίμημα που θα πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις πίσω από τις εκτιμήσεις και τις πανηγυρικές δηλώσεις για «καλές» επιδόσεις.

«Καλές» μόνο σε επίπεδο αριθμών και στατιστικών στοιχείων, γιατί σε επίπεδο κοινωνίας το κόστος είναι τεράστιο και σε αρκετές περιπτώσεις ασήκωτο.

Για παράδειγμα, το Μέγαρο Μαξίμου κομπάζει ότι τη νέα χρονιά η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% συνδέεται με την πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Μας λέει, δηλαδή, ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,8%, την ίδια στιγμή που φορτώνει τους πολίτες με επιπλέον φορολογία 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και το οκτάμηνο του τρέχοντος έτους έχουν καταγραφεί 24 χιλιάδες «λουκέτα» στην αγορά.

Πανηγυρίζει, επίσης, ότι θα πετύχει 9,1% αύξηση των εσόδων από τις επενδύσεις, παραβλέποντας ότι η ίδια ασκεί έναν ανηλεή πόλεμο κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Δείτε μονάχα τι συμβαίνει με την επένδυση στο Ελληνικό που παραμένει για δεύτερη χρονιά ανενεργή ή την περίπτωση του Εμίρη του Κατάρ, ο οποίος από επενδυτής στη Ζάκυνθο κατέληξε... κατηγορούμενος!

Για να μην αναφερθώ στο παράδοξο των άμεσων και έμμεσων φόρων, όπου μπορεί για τους πρώτους να προβλέπεται μείωση κατά 296 εκ. ευρώ έναντι του 2016, εν τούτοις οι δεύτεροι (οι οποίοι είναι και οι πιο άδικοι καθώς πλήττουν περισσότερο τους αδύναμους κοινωνικά) προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 26.443 εκ. ευρώ, αυξανόμενοι κατά 1.335 εκ. ευρώ έναντι της τρέχουσας χρονιάς.

Πολλά θα μπορούσα να γράψω ακόμη για την κατάργηση του ΕΚΑΣ όπου η Κυβέρνηση στερεί περίπου 900 εκατομμύρια από τους συνταξιούχους, υποσχόμενη ότι θα ισοσταθμίσει αυτήν την τεράστια απώλεια με τα «ψίχουλα» αντισταθμιστικών μέτρων.

Όσο, όμως, η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους φόρους από τη μια πλευρά και... κλαίει για τις μεταρρυθμίσεις από την άλλη, προτιμώ να εστιάζω στα όσα είναι έτοιμη να πράξει η Νέα Δημοκρατία την επομένη ημέρα των εθνικών εκλογών, όποτε και αν αυτές προκηρυχθούν.

Απέναντι στην υπερφορολόγηση του Μεγάρου Μαξίμου η δική μας πρόταση βασίζεται στην αρχή: «Λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες».

Ήδη ο Πρόεδρός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκάλυψε μέρος των πρώτων μας βημάτων ανακοινώνοντας μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας, μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δυο ετών, επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ. Και αυτή είναι μονάχα η αρχή.

Η μεγαλύτερη, ωστόσο, προστιθέμενη αξία που θα προσδώσει η Νέα Δημοκρατία στην πατρίδα μας είναι ο άμεσος αντίκτυπος που θα προκαλέσει η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η δυναμική που θα δημιουργήσει στην «αναιμική» σήμερα οικονομία. Εξέλιξη ιδιαίτερα καθοριστική, δεδομένου ότι η ανάπτυξη περνά μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Συμπερασματικά, ανάπτυξη με λιτότητα δεν γίνεται! Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν στο Μέγαρο Μαξίμου, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Τα δυο χρόνια που χάσαμε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ας αποτελέσουν οδηγό... επιβίωσης και ας γίνουν πολύτιμο μάθημα προς όλους μας για το μέλλον της Ελλάδας.