Άρθρο: "Zito i Hellas"

Άρθρο: "Zito i Hellas" Κύριο

Άρθρο του Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα "Liberal.gr" που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

"Zito i Hellas..."

Αναμφίβολα η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα ωφέλησε τη χώρα.

Ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος εξέπεμψε το σωστό μήνυμα για την ανάγκη στήριξης της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι η λιτότητα δεν αποτελεί από μόνη της το «γιατρικό» για έξοδο από την κρίση και έδωσε τα θερμά του συγχαρητήρια για τον ανθρωπισμό που επιδείξαμε ως Έθνος στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Εκείνο που πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να κρατήσουμε από τις παραινέσεις Ομπάμα, είναι ότι ο δρόμος μέχρι την τελική έξοδο από την ύφεση περνά πρωτίστως από την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

«Ιδιαίτερα όταν η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη μειώνουν τα ελλείμματα και το χρέος. Ο δρόμος που βρίσκεται η Ελλάδα είναι ο σωστός. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει πως η οικονομία ήταν δεδομένο πως έπρεπε να περάσει από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» είπε λίγες μόλις ώρες μετά την άφιξή του στην Αθήνα, για να επισημάνει πως ο ίδιος θα... προτρέψει τους δανειστές να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος.

Σε συμβολικό, λοιπόν, επίπεδο, η επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα πήγε καλά. Γιατί σε ουσιαστικό ο... τροχός θα γυρίσει μονάχα όταν η παρούσα Κυβέρνηση συνειδητοποιήσει ότι από μηχανής Θεοί δεν υπάρχουν...

Κάθε άλλο...
Απαιτείται σκληρή δουλειά και στόχευση στη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Απαιτείται δημοσιονομικός εξορθολογισμός και προώθηση των μεταρρυθμίσεων, πολιτική επιλογή που η παρούσα Κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει εξαιτίας των ιδεοληψιών που την διακατέχουν.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Νέα Δημοκρατία ζητά άμεσα πολιτική αλλαγή.

Η γενική αίσθηση που υπάρχει σε όλο τον κόσμο είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να πορεύεται στη λάθος κατεύθυνση, με την ανεργία να βρίσκεται σταθερά κοντά στο 30% και χιλιάδες ταλαντούχους Έλληνες να αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Ασφαλώς σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι πιστωτές μας καθώς η λιτότητα παρατράβηξε και βασανίζει το λαό μας, ωστόσο για να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία οφείλει πρωτίστως να γίνει πιο ανοικτή.

Να προσελκύσει, δηλαδή, περισσότερες επενδύσεις, να γίνει πιο φιλική προς τον ιδιωτικό τομέα, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να αποκτήσει σταθερό εξαγωγικό προσανατολισμό και να πάψει να αδικεί (επιτέλους) τον εαυτό της.

Είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός αρκεί η πατρίδα μας να αποκτήσει μια άλλη Κυβέρνηση η οποία θα δώσει όραμα στον τόπο, θα μιλήσει στις καρδιές των Ελλήνων, θα επενδύσει στην παιδεία και θα αποπνέει εμπιστοσύνη στο εξωτερικό, βοηθώντας παράλληλα την Ελλάδα να αποκτήσει εκ νέου ισχυρούς συμμάχους στο εξωτερικό και να αλλάξει το «τσαλακωμένο» brand της παγκοσμίως.

Ας κρατήσουμε, λοιπόν, τα θετικά της επίσκεψης Ομπάμα -ο οποίος με την ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» κήρυξε έναν νέο φιλελληνισμό- και ας εργαστούμε πάνω στα ουσιώδη που είναι οι προτροπές του να συνεχίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Σε τελική ανάλυση, πρέπει να γνωρίζουμε τι είχαμε και τι χάσαμε. Γιατί αν δεν γνωρίζουμε τα θετικά της Μεταπολίτευσης και απαξιώσουμε τα όσα σημαντικά πετύχαμε από το 1974 και μετά, δεν θα καταλάβουμε, ούτε θα εκτιμήσουμε ποτέ, όσα πραγματικά χάνουμε τα τελευταία χρόνια.

ΥΓ: Το «ζήτω η Ελλάς» που αναφώνησε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά το τέλος της επικής του ομιλίας, ας γίνει εθνικός μας οδηγός. Η φλόγα που άναψε και πάλι στις ψυχές των Ελλήνων το μεσημέρι της Τετάρτης πρέπει να μείνει άσβεστη και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και κινητήρια δύναμη που θα ενεργοποιήσει και πάλι το «filotimo» μας ως Έθνος, ως κοινωνία, ως προσωπικότητες.

Ζήτω η Ελλάς!
Ας το αναφωνούμε και εμείς πιο συχνά...