Άρθρο: "Μαζί, αλλάζουμε την Ελλάδα"

Άρθρο: "Μαζί, αλλάζουμε την Ελλάδα" Κύριο

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην free press εφημερίδα "The Hellenic Mail", που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

 

«Μαζί, αλλάζουμε την Ελλάδα»

Δεκαετίες τώρα, ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας των μεγάλων υποσχέσεων και η ΔΕΘ εξελίσσεται σε επίκεντρο των... αυταπατών και των κυβερνητικών προγραμμάτων που σπάνια υλοποιούνται. Ιδίως την τελευταία διετία ειπώθηκαν πολλά, πάρα πολλά!

Τα ακούσατε και τα θυμάστε όλοι...
Εξάλλου αυτά πληρώνουμε!

Φέτος, όμως, στη Νέα Δημοκρατία, φιλοδοξούμε τα πράγματα να είναι τελείως διαφορετικά.

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, πρώτη του ως Πρόεδρος του κόμματος, θα σημάνει την επανεκκίνηση του κόμματος, η οποία θα καταθέσει στην κοινωνία ένα αξιόπιστο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού μας προγράμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναπτύξει σημαντικές πτυχές της πολιτικής που είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει ως αυριανός Πρωθυπουργός και θα στείλει το μήνυμα σε όλους τους Έλληνες ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη χώρα.

Στη λογική αυτή, τις ημέρες που θα ακολουθήσουν μέχρι την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί κοντά στην κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις της Βόρειας Ελλάδας, πραγματοποιώντας προγραμματισμένες επισκέψεις σε σχεδόν όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός θα βρεθούν επιχειρήσεις που επενδύουν στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μεταποίησης, με στόχο να αναδειχθεί η σημασία που έχουν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου στην παραγωγή υπεραξίας στις τοπικές κοινωνίες.

Αυτή είναι η πρώτη φορά, απ' όσο θυμάμαι, που η Νέα Δημοκρατία συγκροτεί, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επισκέψεων ευρείας θεματολογίας. Σπάει, δηλαδή, τα στενά όρια της Προεδρικής επίσκεψης στην πόλη μας, έτσι τουλάχιστον όπως την είχαμε συνηθίσει δεκαετίες τώρα...

Η στρατηγική αυτή επιλογή αποτελεί μέρος της αντιπολίτευσης με επιχειρήματα που ασκούμε τους τελευταίους μήνες, αποκηρύσσοντας τη λογική του «ώριμου φρούτου», καθώς και του ουσιαστικού ανοίγματος του κόμματος στην κοινωνία.

Προσέξτε, όχι στα πεζοδρόμια, εκεί που έδωσε (και κέρδισε είναι η αλήθεια) τους λαϊκίστικους αγώνες ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δίπλα στους επαγγελματίες, τα νοικοκυριά, τους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανθρώπους του μόχθου, και της παραγωγής.

Η Νέα Δημοκρατία δεν ζητά την ψήφο οργής του Έλληνα και της Ελληνίδας, αλλά ψήφο εμπιστοσύνης για να αλλάξει την Ελλάδα.

Ζητά από την κοινωνία να λειτουργήσει με λογική σκέψη και όχι με όρους αποκόμισης οφέλους από την εξουσία.

Λέξεις όπως επιχειρηματικότητα, κέρδος, ευέλικτο κράτος, ελεύθερη οικονομία είναι «σημαία» μας στη μάχη που καλούμαστε να δώσουμε απέναντι στο άκοπο και βολικό που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας.

Φυσικά οι παθογένειες του παρελθόντος δεν αποτινάσσονται από πάνω μας, ούτε γιατρεύονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται πολύ δουλειά, υπομονή και επιμονή.

Όμως, εάν θέλουμε να δούμε τη χώρα μας να στέκεται και πάλι στα πόδια της, χωρίς δανεικά και δεσμευτικές συμφωνίες, απαιτείται αφενός να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί και εξωστρεφείς και αφετέρου να ξεριζώσουμε από τη συνείδησή μας νοοτροπίες και συμπεριφορές οι οποίες, εκ του αποτελέσματος, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιβλαβείς για την... υγεία της ελληνικής οικονομίας.
Οι εποχές που κάθε χρόνο, από το βήμα της ΔΕΘ, ανακοινωνόταν μονότονα η εκτροπή του Αχελώου (παλαιότερα) ή η ολοκλήρωση των εργασιών του Μετρό (μέχρι πρόσφατα) πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν.

Με βάση την παραπάνω αρχή διατύπωσα πρόσφατα την πρόταση η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης να αποσυνδεθεί πλήρως από την πολιτική και να διεξάγεται χωρίς την παρουσία πολιτικών προσώπων.

Να πάψει, δηλαδή, να αντιμετωπίζεται ως «πασαρέλα» κομμάτων, Υπουργών και Βουλευτών ή ακόμα χειρότερα ως ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Θα μπορούσε η παραπάνω διαδικασία να αντικατασταθεί, σε ανεξάρτητο χρόνο, με τη διεξαγωγή στην πόλη μας ενός οικονομικού φόρουμ, τύπου Νταβός, υπό την ευθύνη φυσικά του Εκθεσιακού μας φορέα, με τη συμμετοχή των εκάστοτε αρμόδιων Υπουργών και Βουλευτών της Αντιπολίτευσης που ασχολούνται με τα λεγόμενα παραγωγικά Υπουργεία.

Ήρθε η ώρα, δηλαδή, να αλλάξουμε το τρίπτυχο «εξαγγελίες-διαδηλώσεις-αστυνομοκρατία», με το τρίπτυχο «αλήθεια-ωριμότητα-ειλικρίνεια».

Αλήθεια γιατί πρέπει να επαναφέρουμε στο επίκεντρο της πολιτικής την ηθική, προκειμένου να επανακτήσουμε την αξιοπιστία της κοινωνίας προς τους θεσμούς.

Ωριμότητα διότι η κοινωνία οφείλει να κάνει βαθιά αυτοκριτική για τις επιλογές των τελευταίων χρόνων και ειλικρίνεια γιατί, κατ' εμέ, αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής.

Η ειλικρίνεια δεν είναι σχήμα λόγου ή ένα αξιακό ζήτημα, αλλά ουσιώδες πολιτικό κεφάλαιο το οποίο θα μας απαλλάξει από την κατά συρροή παραπλάνηση που οδηγεί στη σκόπιμη σύγχυση.

Αυτές τις αρχές υπηρετεί η συμφωνία αλήθειας που παραθέτει η Νέα Δημοκρατία σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Ένα συμβόλαιο για το μέλλον, χαράσσοντας μια ελπιδοφόρα πορεία στην οποία πρέπει να βαδίσουμε όλοι μαζί μέσω μιας πραγματιστικής σύνθεσης απόψεων που θα ανταποκρίνονται τόσο στις αυξημένες ανάγκες του σήμερα, όσο και στις μεγάλες εθνικές προκλήσεις του αύριο.

Αυτήν τη συμφωνία σε καλώ να επικυρώσεις με την παρουσία σου το βράδυ το Σαββάτου στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης. Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα και μέσω αυτής τη μοίρα των Ελλήνων.