(Άρθρο): Όχι άλλο... σανό!

(Άρθρο): Όχι άλλο... σανό! Κύριο

Άρθρο του Θ. Καράογλου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "The Hellenicmail", στις 25 Ιουνίου 2016

"Όχι άλλο... σανό!"

Στη δημοκρατία τα όρια του πολιτικού παιχνιδιού είναι δεδομένα. Από τη στιγμή που ο πολιτικός γάιδαρος δεν... πέταξε, μιας και η πεποίθηση ότι οι χώρες μπορούν να σκίσουν μνημόνια που υπέγραψαν ή να διαγράψουν μονομερώς τα χρέη τους αποδείχθηκε «αριστερή» φαντασίωση, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ παίζουν το τελευταίο τους χαρτί, που δεν είναι άλλο από τις πολυσυζητημένες θεσμικές αλλαγές.

Αυτό είναι το νέο τους αφήγημα προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου από τα σκληρά φορολογικά μέτρα που οι ίδιοι εμπνεύστηκαν και ψήφισαν, ως αποτέλεσμα του τρίτου μνημονίου που φέρει τη δική τους υπογραφή.

Πουλάνε στην κοινωνία «αριστερό» κοπανιστό αέρα και προσπαθούν να κερδίσουν πολύτιμο (για αυτούς) πολιτικό χρόνο, πορευόμενοι στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» και εκμεταλλευόμενοι την περίοδο του καλοκαιριού.
Σε αυτό τους βοηθά και η στάση των δικών τους διαφωνούντων βουλευτών, οι οποίοι εξαργύρωσαν τη σιωπή τους έχοντας το βλέμμα στραμμένο στον φημολογούμενο ανασχηματισμό, όποτε αυτός και εάν γίνει.

Ασφαλώς και εάν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ήταν διαφορετικά από τα σημερινά και η πρόθεση ψήφου ήταν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα γινόταν η παραμικρή νύξη για θεσμικές αλλαγές. Δεν θα υπήρχε λόγος εξάλλου...

Όταν όμως ο πολιτικός «τσαρλατανισμός», ο κυνισμός, ο τυχοδιωκτισμός και ο αμοραλισμός συναντώνται στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, ενός πολιτικού ο οποίος αποδεδειγμένα έχει ταλαιπωρήσει με την στάση του τους δημοκρατικούς θεσμούς, τότε τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται...

Και εδώ «κρύβεται» ένας μεγάλος κίνδυνος για τη δημοκρατία μας, καθώς όταν οι αλλαγές στο Σύνταγμα δρομολογούνται με βάση συγκυριακές πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, τότε η εφαρμογή τους αποδεικνύεται προβληματική, για να μην τη χαρακτηρίσω εθνικά επικίνδυνη.

Αναμφίβολα η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι επιβεβλημένη. Το ισχύον Σύνταγμα εμφανίζει τάσεις κόπωσης και περιλαμβάνει ορισμένες αναχρονιστικές διατάξεις. Στο πλαίσιο αυτό, για την επιτυχημένη μετάβαση από την Γ' στην Δ' Ελληνική Δημοκρατία δεν αρκεί απλά να διασκεδάσουμε τις εντυπώσεις με βαρύγδουπες δηλώσεις και εξαγγελίες. Ζητούμενο, τόσο κατ' εμέ, όσο και για τη Νέα Δημοκρατία, ήταν και παραμένει η πολιτική σταθερότητα και η αξιοπιστία των εκπροσώπων του λαού. Ιδίως τώρα που οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ «φουσκώνουν» τα πανιά της αντισυστημικής ψήφου και ενισχύουν τις ακραίες φωνές, οφείλουμε να θεμελιώσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, μέσω διορθωτικών κινήσεων όσον αφορά στην πάταξη της διαπλοκής, της διαφθοράς και των κάθε λογής κατεστημένων, θωρακίζοντας τους ανεξάρτητους θεσμούς και διασφαλίζοντας την ισοπολιτεία.

Με λίγα λόγια η αναθεώρηση του Συντάγματος θα συμβάλλει στην περαιτέρω εμβάθυνση της ποιότητας της δημοκρατίας στον τόπο μας και θα μας βοηθήσει ως Έθνος να πετύχουμε την υπέρβαση που τόσο έχουμε ανάγκη.

Ως πολιτικοί γενικά, αλλά και ως Νέα Δημοκρατία ειδικότερα, καλούμαστε και πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο των χαμένων ευκαιριών, να συγκρουστούμε με τα αίτια που αναπαράγουν τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα και να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική για τον τόπο, με πρόοδο και ευημερία για την κοινωνία μας. Καλούμαστε να χτίσουμε πραγματικό κράτος δικαίου, αποτελεσματικό και ανθρώπινο.

Και αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μονάχα με ρεαλισμό, που απουσιάζει από τους Υπουργούς της πρώτης και δεύτερης φοράς Αριστερά.

Άκουσα για παράδειγμα τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Σταθάκη, να παρουσιάζει τον νέο αναπτυξιακό νόμο της Κυβέρνησης μιλώντας για «δίκαιη ανάπτυξη» που θα στηρίζεται στη σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και στις δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Τον άκουσα, επίσης, να... καμαρώνει ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα δημιουργήσει 15.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα έξι χρόνια και να μιλά για «έκρηξη ανάπτυξης» που θα φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο που οι αριθμοί λένε την αλήθεια, η οποία στην περίπτωση του κ. Σταθάκη είναι αμείλικτη. Και πώς να μην είναι, από τη στιγμή που οι 15.000 νέες θέσεις εργασίας που ΘΑ δημιουργηθούν αντιστοιχούν μονάχα στο 1% του 1,2 εκατομμυρίου ανέργων Ελλήνων;

Και πώς να μην είναι, από τη στιγμή που στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μόνο ο αέρας δεν φορολογείται, ακόμα τουλάχιστον...

Αυτή είναι η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δική μας πολιτική πρόταση είναι μια συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία και τους εταίρους. Συμφωνία για νέες μεταρρυθμίσεις, έναντι δέσμευσης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα 2%. Με τις μεταρρυθμίσεις που θα δρομολογήσουμε και οι οποίες θα πηγαίνουν πάνω και πέρα από τις δεσμεύσεις του υφιστάμενου προγράμματος, εμείς θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης του 4%, ώστε να μας δοθεί ρύθμιση χρέους που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα αποπληρωμής του, χωρίς να «στραγγαλίζει» την ιδιωτική οικονομία.

Όλοι και όλες οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τους φόρους, την ύφεση και την παρακμή. Είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής πολιτική πρόταση της Ν.Δ. για μια συμφωνία αλήθειας που θα μεγιστοποιεί τις δυνατότητες της πατρίδας μας και θα επαναφέρει την Ελλάδα στην κανονικότητα, στη σταθερότητα, στην πρόοδο και στην ευημερία.

Η Ελλάδα χρειάζεται αλήθειες, όχι άλλο... σανό!