"Δημοκρατία σημαίνει δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις"

"Δημοκρατία σημαίνει δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις" Κύριο

ΑΡΘΡΟ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (27.7.2014)

 

Προσωπικά ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ακράδαντα ότι η Δημοκρατία στη χώρα μας δεν απειλείται.

Από την εγκαθίδρυσή της το ξημέρωμα της 24ης Ιουλίου 1974, με την άφιξη του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, μέχρι σήμερα έχει αποκτήσει βαθιές ρίζες στη συνείδηση του λαού μας, ο οποίος έχοντας βιώσει και «πληρώσει» τις τραγικές επιπτώσεις της επταετίας των Συνταγματαρχών, φροντίζει να τις θρέφει με τα οράματα, τις ελπίδες και τις προσδοκίες του για ένα καλύτερο αύριο.

Μπορεί η οικονομική κρίση να θέριεψε τα άκρα (ένθεν κακείθεν) και να έσπειρε τους σπόρους της αμφισβήτησης προς τους θεσμούς σε ένα μικρό μέρος της κοινωνίας μας, ωστόσο δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων σέβεται τη Δημοκρατία, τιμά τα αγαθά που μας έχει προσφέρει και αναγνωρίζει ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση του λαού μας, ώστε σήμερα να μπορούμε να συλλογιόμαστε ελεύθεροι.

Κάπως έτσι η Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία αποτελεί το αρτιότερο δημοκρατικό πολίτευμα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και τη μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδο αδιατάρακτης σταθερότητας που γνώρισε ποτέ η πατρίδα μας.

Σε αυτό το διάστημα των 40 χρόνων η Ελλάδα απέκτησε ανθεκτικούς δημοκρατικούς θεσμούς, αποκατέστησε την «πληγωμένη» εθνική της ενότητα και έγινε ισότιμο μέλος της Ευρώπης.

Αυτή είναι η μεγάλη παρακαταθήκη της Μεταπολίτευσης, που μας βοηθά να ξεπερνούμε τις δυσκολίες.
Ακόμη και σήμερα, που η Ελλάδα βιώνει έντονα μια περίοδο ριζικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, η επιχειρούμενη οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας βασίζεται στις αρχές αυτής της σπουδαίας κληρονομιάς, αναγνωρίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα μιας σειράς συγκεκριμένων αλλαγών που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ποιοτική αναβάθμιση της Δημοκρατίας μας, ούτως ώστε μέσα από την ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και συμμετοχή, αυτή να γίνει πιο άμεση και πιο ουσιαστική.

Με ρεαλιστικό σχεδιασμό και συνέπεια στην ιδεολογία και στις αρχές με τις οποίες την μπόλιασε ο ιδρυτής της, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο το δρόμο για τη Νέα Μεταπολίτευση.

Υπηρετώντας πιστά την ιστορική ανάγκη για βαθιές τομές στη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, θέσαμε υπόψη του δημόσιου διαλόγου 31 κατευθύνσεις με τις οποίες φιλοδοξούμε να εγκαθιδρύσουμε στη χώρα μια νέα εποχή θεσμικά πιο ισχυρή, πιο λειτουργική και πάνω από όλα πιο παραγωγική.

Προτάσεις όπως:
-η εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας,
-η θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών,
-η θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού,
-η αναθεώρηση της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των Υπουργών και ιδίως την κατάργησή όπως ισχύει σήμερα,
-η αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των Βουλευτών, ώστε να περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους και
-η Συνταγματική πρόβλεψη για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και για την ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας,
υπηρετούν αυτόν το στόχο.

Συνάμα, όμως, φιλοδοξούν να καταστήσουν σαφές στο σύνολο της κοινωνίας μας ότι Δημοκρατία σημαίνει γνώση των δικαιωμάτων, αλλά και σεβασμό των υποχρεώσεών. Από όλους μας.

Ότι Δημοκρατία σημαίνει συμμετοχή στα κοινά, πίστη στους θεσμούς και όχι λαϊκισμός, κρατισμός και αναξιοκρατία.

Αυτά είναι τα τρία χαρακτηριστικά που ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για τα σημερινά δεινά και έχουν ταυτιστεί με την παλιά Ελλάδα που αφήνουμε πίσω, αφού δεν έχουν καμία θέση στην Ελλάδα της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας και της παραγωγής.

Και κάτι τελευταίο. η Δημοκρατία «γεννήθηκε» για να υπηρετεί το λαό και όχι να υπηρετείτε από εκείνον.

Θεόδωρος Γ. Καράογλου
Βουλευτής Ν.Δ. Β΄ Θεσσαλονίκης