(Άρθρο): «Μειώνουμε την ανεργία, ενισχύουμε την κοινωνική πολιτική»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Thesstoday.gr»

«Μειώνουμε την ανεργία, ενισχύουμε την κοινωνική πολιτική»

Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόζουν στοχευμένες πολιτικές οι οποίες κοιτάζουν κατάματα τα υπαρκτά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία και δίνουν λύσεις. Δεν αναζητούν δικαιολογίες, ούτε κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους, αλλά προσφέρουν διεξόδους και φροντίζουν να «κλείνουν πληγές».
Το απέδειξαν με την παρέμβαση υπέρ των συνταξιούχων που δεν είδαν τη σύνταξή τους να αυξάνεται εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς. Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι διαμορφώνεται από 200 έως 300 ευρώ, με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται στα 280 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα επεκτείνεται για άλλους 6 μήνες και έως το τέλος του έτους, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η οποία έχει νομοθετηθεί έως τον Ιούνιο του 2023, σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είναι οι μεταφορές επιβατών, ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού. Αυτό το μέτρο στηρίζει την επιχειρηματικότητα, καθώς οι εν λόγω κλάδοι, που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, συνεχίζουν να επηρεάζονται από τα αυξημένα κόστη λειτουργίας εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.
Ακόμη, για τον περιορισμό του αυξημένου κόστους παραγωγής και τη στήριξη της γεωργικής παραγωγής, η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται και για το 2023, ενώ διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών στο Δημόσιο.
Έχοντας πλήρη επίγνωση των νέων δυσκολιών που προκάλεσαν στους οφειλέτες, μετά την πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού και με αίσθημα δικαίου απέναντι στους συνεπείς φορολογούμενους, επαναφέρουμε τη φορολογική και ασφαλιστική ρύθμιση των 120 δόσεων και των 72 δόσεων ανάλογα την περίπτωση.
Οι συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόζουμε είναι απολύτως συμβατές με την τακτική μας πρώτα να διασφαλίζεται ο δημοσιονομικός χώρος και ακολούθως να παρεμβαίνουμε, στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών μας στόχων, υπέρ της οικονομίας και της κοινωνίας.
Προχωρούμε, λοιπόν, με σύνεση, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, πετυχαίνοντας όλο και υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, μειώνοντας ακόμα περισσότερο την ανεργία και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.
Είναι κινήσεις και δαπάνες οι οποίες γίνονται από το πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας και αποτελούν προϊόν της οικονομικής ανάπτυξης και όχι δανεικών ή της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης.
Άλλωστε, η δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που μας επιτρέπει να χαράσσουμε με ασφάλεια το μέλλον, αποτυπώνεται στις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επισημαίνει ότι «η πτώση του πληθωρισμού αναμένεται να ελαφρύνει σταδιακά την επιβάρυνση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών και να ωφελήσει την ιδιωτική κατανάλωση».