(Άρθρο): «Καμία βαλίτσα γεμάτη χρήματα δεν είναι πιο ισχυρή από την αξιοπρέπεια»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «Myportal.gr» την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022.

«Καμία βαλίτσα γεμάτη χρήματα δεν είναι πιο ισχυρή από την αξιοπρέπεια»

Το περίφημο Qatar Gate είναι μια ποινική υπόθεση η οποία δίχως καμία αμφιβολία έχει επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα. Δεν αναφέρομαι μόνο στο ελληνικό, αλλά και στο ευρωπαϊκό.
Στο εγχώριο πολιτικό σύστημα, διότι στη χώρα μας επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην «εικόνα» του πολιτικού. Βλέπουμε το δέντρο και κινδυνεύουμε να χάσουμε το δάσος. Σταθερές όπως η παιδεία, η επαγγελματική σταδιοδρομία, ο κρυστάλλινος ιδεολογικός προσανατολισμός, η ικανότητα διοίκησης, η ακεραιότητα, παραμερίζουν για να «προκριθούν» το life style, η «φήμη», το star system.
Το γεγονός ότι δυο από τους συνολικά είκοσι Έλληνες Ευρωβουλευτές είναι υπό κράτηση πρέπει να μας προβληματίσει. Η αναλογία είναι 10%. Εξίσου ανησυχητικό, όμως, είναι ότι από τις τελευταίες αποκαλύψεις για την κυρία Καϊλή «τραυματίζεται» βαθύτατα και το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, διότι τίθεται υπό αμφισβήτηση ολόκληρος ο πολιτικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γιγαντωθεί περαιτέρω η αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών θεσμών, ούτε φυσικά να δώσουμε χώρο να αναπτυχθεί περαιτέρω ο ευρωσκεπτικισμός.
Γι' αυτό πιστεύω ότι με τη στάση και τη συμπεριφορά μας, το ελληνικό πολιτικό σύστημα οφείλει να στείλει ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία πως καμία βαλίτσα γεμάτη χρήματα δεν είναι πιο ισχυρή από την αξιοπρέπεια και την εντιμότητα.
Με απλά λόγια, δεν νοείται η Ε.Ε. να περάσει στην ανυποληψία εξαιτίας της προκλητικής συμπεριφοράς εκπροσώπων της. Έτσι, στην πράξη αποδεικνύεται ότι είναι σημαντικό να διαθέτεις τους κατάλληλους θεσμούς να αποκαλύπτουν, να διερευνούν και να τιμωρούν αυτά τα φαινόμενα.
Πηγαίνοντας τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα, ίσως είναι ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου τον τρόπο εκλογής των Ευρωβουλευτών καταργώντας τον σταυρό προτίμησης στις Ευρωεκλογές και να επιστρέψουμε στη λίστα. Είναι μια πρόταση που έχω καταθέσει στο δημόσιο διάλογο μέσα από το βιβλίο μου για τη συνταγματική αναθεώρηση με τίτλο «Ορκίζομαι».
Κατά την προσωπική μου άποψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλουμε ως χώρα να στέλνουμε τους καλύτερους και όχι αναγνωρίσιμα πρόσωπα ή όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν την υποψηφιότητα τους. Άλλωστε, η Ευρώπη είναι προέκταση της χώρας μας και εκεί δίνονται σημαντικές μάχες που απαιτούν οι αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο να παίρνονται από αξιόλογους ανθρώπους και σε καμία περίπτωση με πολιτική ελαφρότητα ή γνώμονα το προσωπικό συμφέρον.
Κλείνοντας αυτές τις γραμμές θέλω να γράψω και μερικές λέξεις για τον προϋπολογισμό του 2023 ο οποίος υπερψηφίστηκε από τη Βουλή. Η συζήτηση στην Ολομέλεια αποκάλυψε το χάσμα που τέμνει το πολιτικό στερέωμα στην Ελλάδα, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η αντιπολίτευση με τις γνωστές θεωρητικολογίες που δεν ψηφίζει ούτε τις δαπάνες για την άμυνα της πατρίδας μας. Από την άλλη η Κυβέρνηση που αγωνίζεται νυχθημερόν να δώσει πρακτικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, που σέβεται και ενισχύει τη Δικαιοσύνη, που αναγνωρίζει τις αστοχίες της και προσπαθεί πάντοτε για το καλύτερο με σεβασμό στον πολίτη.
Το συμπέρασμα είναι πλέον ξεκάθαρο, καθώς τα τελευταία 3,5 χρόνια η Ελλάδα περνά από το ευρωπαϊκό περιθώριο στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Παλεύουμε για να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία και στους ανθρώπους ώστε από το 2023 να έρθουν ακόμα καλύτερες ημέρες!