(Άρθρο): «Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν υπόκεινται σε τουρκικά... παζάρια»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Lagadasola.com», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022.

«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν υπόκεινται σε τουρκικά... παζάρια»

Ειλικρινά συγκινήθηκα μετά το τέλος της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσα στο Λαγκαδά με θέμα «Εξωτερική πολιτική και εθνική αξιοπρέπεια». Το έντονο ενδιαφέρον εκατοντάδων συμπατριωτών που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα Λουτρών για τα εθνικά μας θέματα και οι στοχευμένες ερωτήσεις που ακολούθησαν τις τοποθετήσεις των τριών ομιλητών (του Βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Τάσου Χατζηβασιλείου, του Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνου Φίλη και του Αντιστρατήγου ε.α. Ηλία Λεοντάρη), συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να πραγματοποιηθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η επιρροή που ασκεί πλέον η πατρίδα μας στο περιφερειακό και ευρύτερο διεθνές σύστημα, αλλά και η υπεύθυνη στάση που κρατά η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία και τις αγωνιώδεις προσπάθειες της Άγκυρας να διαστρεβλώσει την ιστορία, τις διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. Στο παραλογισμό της γειτονικής χώρας απαντούμε αποφασιστικά και ενεργούμε ως παράγοντας σταθερότητας και λύσης στα γεωπολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα Βαλκάνια και η Ευρώπη.
Ασφαλώς, θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους! Αρκεί φυσικά να το επιθυμούν και εκείνοι. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα διαπραγματευτούμε αδιαπραγμάτευτα θέματα. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν υπόκεινται σε τούρκικα... παζάρια. Έτσι, στο μπαράζ της τουρκικής επιθετικότητας και της εμπρηστικής ρητορικής εμείς απαντούμε με ήρεμη αυτοπεποίθηση. Η Ελλάδα βγαίνει από το περιθώριο και αποκηρύσσει την εθνική κακομοιριά της περιόδου 2015-2019. Και αυτό, διότι επί 3,5 χρόνια αποδεικνύουμε με συγκεκριμένες πολιτικές στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι κόμβος σταθερότητας στη Ν.Α. Ευρώπη. Παράλληλα, διακρινόμαστε για πρώτη φορά για τον ευέλικτο τρόπο με τον οποίο ασκούμε υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, γεγονός το οποίο ενισχύεται διαρκώς λόγω της σχέσης ειλικρίνειας που έχει η πολιτική ηγεσία με την κοινωνία. Συν τοις άλλοις διαθέτουμε ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, ισχυρούς συμμάχους και είμαστε ενταγμένοι σε μια ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και πως οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό που ως χώρα σεβόμαστε και υπηρετούμε! Στο πλαίσιο αυτό εργαζόμαστε καθημερινά για την ειρήνη όπως αποδεικνύει η συνεπής πολιτική στάση μας.
Κάθε φίλος και κάθε φίλη που διαβάζει αυτές τις γραμμές θέλω να γνωρίζουν πως οι απειλές της Τουρκίας δεν μας αγγίζουν, ούτε μας φοβίζουν. Πολιτικά και διπλωματικά συνεχίζουμε να κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την πειστική αποτροπή όποιου αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία. Αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» που έχουμε χαράξει, η οποία μας επιτρέπει να προχωρούμε με το βλέμμα ψηλά. Γιατί η άσκηση σωστής εξωτερικής πολιτικής σφυρηλατεί την εθνική αξιοπρέπεια μιας χώρας.