(Άρθρο): «Σπάμε τον κύκλο της βίας κατά των γυναικών»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Mynews.gr», που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022.

«Σπάμε τον κύκλο της βίας κατά των γυναικών»

Η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε την ατομική ευθύνη όλων μας απέναντι σε ένα θλιβερό φαινόμενο της εποχής. Στα ανησυχητικά και αυξανόμενα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας σε όλο τον κόσμο, οφείλουμε να μην μένουμε σιωπηλοί. Πρέπει να σπάμε τον κύκλο της βίας, να καταγγέλλουμε τα περιστατικά και να συμπαραστεκόμαστε στα θύματα.
Τα στοιχεία είναι δραματικά...
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., μια στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία ή και τις δυο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπεται. Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μια ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση.
Όσον αφορά στην Ελλάδα: Το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμές, το 16% των γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές, ενώ το 70% των θυμάτων είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτατης εκπαίδευσης και πάνω από το 50% των δραστών δευτεροβάθμιας ή ανώτατης εκπαίδευσης.
Με λίγα λόγια πρόκειται για μια από τις πιο καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναλογιστείτε ότι το 35% των γυναικών έχουν πέσει θύματα βίας σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Ποσοστό που σε ορισμένες χώρες αγγίζει ακόμη και το 70%. Άρα, πρόκειται για μια μάστιγα που εμποδίζει την ισότητα των φύλων και η αντιμετώπιση της απαιτεί παγκόσμια και συνεχή συμμετοχή σε όλες τις χώρες.
Στις εκδηλώσεις που διοργάνωσα για το θέμα και από τις συζητήσεις που ακολούθησαν τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι μια γυναίκα που έχει υποστεί έμφυλη βία θα πρέπει να ακολουθεί ορισμένα βήματα.
Πρώτον να απομακρύνεται άμεσα από τον δράση και να ενημερώνει την αστυνομία. Δεύτερον να προστρέχει άμεσα σε νοσοκομείο προκειμένου οι γιατροί να φροντίσουν τα τραύματα και να της δώσουν γνωμάτευση για τα αίτια που προκάλεσαν τα σημάδια και τα τραύματα. Τρίτον να υποβάλλει καταγγελία ώστε να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και τέταρτον να καλέσει τη δωρεάν γραμμή «15900» αν έχει ανάγκη στέγασης σε ασφαλές μέρος, ψυχολογικής υποστήριξης και νομικής συμβουλευτικής.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο σημείο που η Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών πρέπει να μας οδηγήσει στο να αντικρίσουμε κατάματα ένα διαχρονικό πρόβλημα. Να κατανοήσουμε ότι συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες και όλοι μαζί να τις σπάσουμε μαζί με τη σιωπή που το τυλίγει.
Όπως τόνισε, εξάλλου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «το τραύμα κάθε γυναίκας είναι το τραύμα κάθε κοινωνίας, κάθε χώρας».