(Άρθρο): «Η ενδοοικογενειακή βία και η ισότητα των φύλων είναι υπόθεση όλων μας»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «TheOpinion.gr», που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

«Η ενδοοικογενειακή βία και η ισότητα των φύλων είναι υπόθεση όλων μας»

Η έξαρση της ενδοοικογενειακή βίας είναι ένα θλιβερό, απαράδεκτο και κατακριτέο φαινόμενο που παρατηρείται έντονα την τελευταία διετία. Δικαίως έχει προβληματίσει έντονα τους ειδικούς επιστήμονες και κάθε λογικά σκεπτόμενο πολίτη.
Η θέση μου είναι ξεκάθαρη! Απέναντι σε κακοποιητικές συμπεριφορές που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή και απαξιώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν νοείται να παραμένουμε απαθείς θεατές. Πόσο μάλλον όταν τους πρώτους εφτά μήνες του 2022 οι κλήσεις που δέχθηκε η τηλεφωνική γραμμή «SOS 15900» της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ξεπέρασαν τις 2.000 σε ολόκληρη τη χώρα.
Αυτό το στατιστικό στοιχείο με ώθησε να συνεχίσω την προσπάθεια που ξεκίνησαν πριν μήνες να συζητούμε ανοιχτά για το συγκεκριμένο θέμα, διότι οι συμπολίτες μας πρέπει να μαθαίνουν, να ακούνε, να ενημερώνονται και να ευαισθητοποιούνται.
Τόσο στις προηγούμενες εκδηλώσεις που διοργάνωσα με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία και πολιτικές ισότητας των φύλων», όσο και στις δυο τελευταίες σε Περαία και Θέρμη, τόνισα στις εισαγωγικές μου τοποθετήσεις ότι καμία γυναίκα που ανεβαίνει τον προσωπικό της Γολγοθά δεν είναι μόνη. Γι' αυτό εξήγησα ότι στόχευσή μου είναι η ευαισθητοποίηση και η αφύπνιση προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ισότητα των φύλων. Ήρθε η ώρα να «σπάσουμε» τα έμφυλα στερεότυπα!
Είναι αλήθεια ότι την τελευταία τριετία η νομοθεσία και οι πολιτικές βελτιώθηκαν σημαντικά μετά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις προκειμένου να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις αυξημένες σύγχρονες ανάγκες.
Διότι δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως η ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά είναι ποινικό αδίκημα! Κάπως έτσι, η ισότητα των φύλων δεν είναι θέμα γυναικείο, μα ζήτημα πανανθρώπινο, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό που αφορά όλη την υφήλιο.
Άρα, πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας ότι η ισότητα των φύλων ξεκινά από το σπίτι. Είναι ευθύνη μας να μιλήσουμε και να εμπνεύσουμε τις νέες γενιές, αφήνοντας πίσω τις ιδεολογικές συζητήσεις του παρελθόντος και μεριμνώντας για την οικονομική πτυχή της ισότητας των φύλων, καθώς οι ίσες ευκαιρίες συμβάλλουν στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο.
Αυτήν την αρχή υπηρετεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ισότητα των Φύλων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση με σκοπό την κατάρτιση, χρηματοδότηση και υλοποίηση οριζόντιων παρεμβάσεων για την ενδυνάμωση των γυναικών στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια και στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.
Στο πλαίσιο αυτό η Πολιτεία φροντίζει να δημιουργεί τις πιο υγιείς προϋποθέσεις και τις πιο άρτιες δομές προκειμένου οι γυναίκες που βιώνουν παρόμοιες συμπεριφορές να «σπάσουν» τη σιωπή τους, να εμπιστευθούν τους ειδικούς και να μιλήσουν ανοιχτά για τη βία ή τον κίνδυνο βίας που υφίστανται.