(Άρθρο): «Τα σημαντικά οφέλη της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης ευρωπαϊκής εποπτείας»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Thesstoday.gr», που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022.

«Τα σημαντικά οφέλη της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης ευρωπαϊκής εποπτείας»

Η 20η Αυγούστου του 2022 είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης ευρωπαϊκής εποπτείας σηματοδοτεί το τέλος των μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους, ενώ συνεπάγεται την επίτευξη ενός βασικού εθνικού στόχου ο οποίος φέρνει την ελληνική οικονομία ένα βήμα πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μετά τις έντεκα αναβαθμίσεις της τελευταίας τριετίας.
Με κάθε επισημότητα έκλεισε ένας δωδεκαετής γκρίζος κύκλος δυσβάσταχτων φόρων, περικοπής μισθών και συντάξεων, μα και περιθωριοποίησης της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα, για να ανοίξει μια ελπιδοφόρα περίοδος ανάπτυξης, ευημερίας, αισιοδοξίας και μεγαλύτερου εισοδήματος για όλους.
Αναμφίβολα, το σημαντικό επίτευγμα αποτελεί καρπό και ταυτόχρονα αναγνώριση των μεγάλων θυσιών που κάναμε συνολικά ως κοινωνία. Γι' αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα πολλαπλά οφέλη της εξέλιξης.
Πρώτα από όλα η Ελλάδα αποτινάσει τη «ρετσινιά» της κρίσης του 2009. Η πατρίδα μας παύει να είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης αφού χάρη στις σημαντικές προσπάθειες όλων καθίσταται πλέον ένας αξιόπιστος εταίρος. Ένα κράτος που δεν δέχεται υποδείξεις, αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία αφενός ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και αφετέρου παρέχει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της και στην προσέλκυση επενδύσεων.
Επίσης προσδίδει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων που ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτουμε μεγαλύτερη εθνική ευχέρεια στις οικονομικές μας επιλογές καθώς εφεξής θα έχουμε τη δυνατότητα να καθορίζουμε τον δημοσιονομικό βηματισμό ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν χωρίς να περιμένουμε την έγκριση των Βρυξελλών.
Ωστόσο, τα καλά νέα του σήμερα δεν πρέπει να μας παρασύρουν στην επανάληψη των λαθών του χθες. Η εμπειρία της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων οφείλει να είναι διδακτική ώστε να μην επιστρέψουμε ποτέ ξανά σε καταστάσεις και συνθήκες που οδήγησαν τους Έλληνες σε μια πολυετή δοκιμασία.
Αναμφίβολα η Ελλάδα του 2022 δεν μοιάζει σε τίποτα την Ελλάδα του 2009. Από παράδειγμα προς αποφυγή πλέον εμφανίζει υψηλή ανάπτυξη και μεγάλη μείωση της ανεργίας. Οι φόροι που επιβλήθηκαν τα «πέτρινα χρόνια» ανήκουν στο παρελθόν αφού όλοι πληρώνουν λιγότερες εισφορές και σχεδόν όλοι χαμηλότερο φόρο, ενώ την ίδια ώρα αυξήθηκε ήδη δυο φορές ο κατώτατος μισθός και στηρίζονται στοχευμένα οι πιο αδύναμοι.
Προφανώς η ανάταξη της χώρας δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αφού ο στόχος επιτεύχθηκε εν μέσω αλλεπάλληλων προκλήσεων όπως ήταν για παράδειγμα η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής εισβολής στον Έβρο, η μόνιμη επιθετικότητα της Τουρκίας, η διαχείριση της παγκόσμιας πανδημίας και φυσικά η αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων συνεπειών της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που οδήγησαν στην ενεργειακή κρίση.
Ωστόσο κατορθώσαμε να φτάσουμε στο σημείο όπου η καινούργια πολιτική περίοδος που ξεκινά έχει το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη σκέψη στην ανακούφιση της κοινωνίας. Προχωράμε με σύνεση, προσοχή, υπευθυνότητα και φυσικά δίχως να ξεχνούμε, ώστε η «ανάσα» ελευθερίας που απολαμβάνουμε σήμερα να μην ξαναγίνει «θηλιά» για το μέλλον κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Κάπως έτσι, οι τίτλοι τέλους των μνημονίων οδηγούν στον πρόλογο μιας νέας συναρπαστικής εθνικής διαδρομής.