(Άρθρο): «Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας και η αρχή μιας ελπιδοφόρας περίοδου»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Theopinion.gr», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022.

«Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας και η αρχή μιας ελπιδοφόρας περιόδου»

Το τέλος του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας είναι μια άκρως θετική είδηση για την χώρα μας. Πρώτα από όλα αποτελεί καθοριστικό βήμα προς την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα και ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα το δρόμο ώστε το 2023 να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα.
Πλέον η Ελλάδα παύει να είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, η... εξαίρεση στον ευρωπαϊκό κανόνα και γίνεται ξανά αξιόπιστος εταίρος. Ένα κράτος που δεν δέχεται υποδείξεις, αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Το σημαντικό είναι ότι η χώρα μας αφήνει πίσω το κακό παρελθόν της κρίσης, με αποτέλεσμα η ιστορική ημέρα της 20ης Αυγούστου του 2022 να σηματοδοτεί την αρχή μιας ελπιδοφόρας περιόδου ανάπτυξης, αισιοδοξίας και μεγαλύτερου εισοδήματος για όλους. Άλλη μια απόδειξη ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για τη χώρα.
Η νέα σελίδα που άνοιξε για την ελληνική οικονομία κλείνει τον δωδεκαετή κύκλο που έφερε πόνο στους πολίτες, ενώ η επόμενη ημέρα φέρνει ένα πιο δίκαιο αύριο το οποίο αποτελεί καρπό και ταυτόχρονα αναγνώριση των μεγάλων θυσιών που κάναμε συνολικά ως κοινωνία.
Η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας διευρύνει τις δυνατότητες της Κυβέρνησης να ασκήσει μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική εντός των ευρωπαϊκών κανόνων. Παράλληλα ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και δίνει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της και στην προσέλκυση επενδύσεων.
Όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα του σήμερα είναι μια άλλη Ελλάδα». Ωστόσο, η επίτευξη ενός βασικού εθνικού στόχου δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναλάβουμε τα οδυνηρά λάθη του χθες. Η εμπειρία της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων οφείλει να είναι διδακτική ώστε να μην βιώσουμε ποτέ ξανά καταστάσεις και συνθήκες που μας οδήγησαν σε μια πολυετή επίπονη δοκιμασία.
Προφανώς η ανάταξη της χώρας δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αφού κατορθώσαμε να ορθώσουμε ανάστημα εν μέσω αλλεπάλληλων προκλήσεων όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής εισβολής στον Έβρο, η μόνιμη επιθετικότητα της Τουρκίας, η διαχείριση της παγκόσμιας πανδημίας και φυσικά η αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων συνεπειών της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που οδήγησαν στην ενεργειακή κρίση.
Παρά τις αντιξοότητες της τελευταίας τριετίας πετύχαμε οι φόροι που επιβλήθηκαν τα «πέτρινα χρόνια» να ανήκουν στο παρελθόν αφού όλοι πληρώνουν λιγότερες εισφορές. Επίσης, σχεδόν όλοι πληρώνουν χαμηλότερο φόρο, ενώ την ίδια ώρα αυξήθηκε ήδη δυο φορές ο κατώτατος μισθός και οι πιο αδύναμοι στηρίζονται στοχευμένα. Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της σύνεσης, της προσοχής και της υπευθυνότητας κατά την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτός είναι ο οδηγός που θα μας οδηγήσει στο μέλλον, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη σκέψη στην ανακούφιση της κοινωνίας.