(Άρθρο): «Η αξία της ψυχραιμίας στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022.

«Η αξία της ψυχραιμίας στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής»

Βιώνουμε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας. Η εποχή μας διακρίνεται από μεγάλες αλλαγές οι οποίες δημιουργούν ελπίδες και ταυτόχρονα προκαλούν ανησυχία και αβεβαιότητα. Αντιφατικό μεν, η πραγματικότητα δε...
Αναγνωρίζοντας το οξύμωρο της δεδομένης στιγμής η Ελληνική Κυβέρνηση εφαρμόζει μια δραστήρια εξωτερική πολιτική αρχών που σκοπό έχει να μεγιστοποιήσει τα θετικά των εξελίξεων και να ελαχιστοποιήσει, στο μέτρο του δυνατού, τις όποιες αρνητικές μεταβολές.
Με ιδιαίτερη προσοχή, ψυχραιμία, νηφαλιότητα, εξαιρετική σοβαρότητα, λεπτούς χειρισμούς αλλά και αποφασιστικότητα, η Ελλάδα εφαρμόζει πολυεπίπεδη υψηλή στρατηγική στον ευαίσθητο γεωγραφικό χώρο της Ν.Α. Ευρώπης. Έχοντας ως βασικό πυλώνα την προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και με πνεύμα που συνάδει με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας ενεργεί ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων διαθέτοντας ιεραρχημένες προτεραιότητες και «καθαρές» πολιτικές επιλογές. Άλλωστε, η ισχύς και η διπλωματία διασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή ενός κράτους στο διεθνές σύστημα. Και πλέον η Ελλάδα έπαψε να είναι ωσεί παρούσα στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα αλλάζοντας τρόπο σκέψης και προσέγγισης ως προς τη διαχείριση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Αξιοποιεί με μεθοδικότητα τη συγκυρία χρόνου και πραγμάτων ασκώντας μια εξωτερική πολιτική ρεαλισμού και αποτροπής τετελεσμένων σχεδιασμών, που σκοπό έχει αφενός να τιθασεύσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό και αφετέρου να δημιουργήσει ένα πλαίσιο διαλόγου με την Άγκυρα βασιζόμενο σε όρους ειρήνης και συνεργασίας, προς όφελος της διεθνούς σκηνής σε επίπεδο πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής διάστασης.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα περνά από την εποχή της στασιμότητας σε εκείνη της ευέλικτης και στοχευμένης διαχείρισης των εντάσεων που επιδιώκει η άλλη πλευρά, η οποία είναι εδώ και χρόνια εγκλωβισμένη στον ακραίο εθνικισμό που προωθεί το δίδυμο Ερντογάν-Μπαχτσελί.
Η δημιουργία τριγωνικών σχημάτων συνεργασίας με Αίγυπτο και Ισραήλ, η υπογραφή ρήτρας αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η εμβάθυνση της αμυντικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Γαλλία που υπέγραψε η ελληνική Κυβέρνηση υπηρετούν το δόγμα ανάσχεσης των τουρκικών αμφισβητήσεων της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο, οι οποίες εκδηλώνονται εν μέσω ανακατατάξεων στο σημερινό εύθραυστο και σύνθετο διεθνές περιβάλλον.
Κινούμενη εντός αυτού του πλαισίου η Ελλάδα επιχειρεί να οικοδομήσει, μέσα από τις συνεργασίες που αναπτύσσει, μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή, γνωρίζοντας εξ αρχής ότι καλείται να διαχειριστεί έναν διαχρονικά συγκρουσιακό και δύστροπο γείτονα ο οποίος προβάλλει συστηματικά νέες διεκδικήσεις εις βάρος της πατρίδας μας.
Δεδομένου, λοιπόν, ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι μια απλή «παρτίδα σκάκι», δεν πρόκειται να πέσουμε σε καμία παγίδα προσχεδιασμένης όξυνσης της έντασης. Αντίθετα, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις και παραμένουμε σε διαρκή εγρήγορση. Εξάλλου είμαστε δύναμη ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.
Όσον αφορά στους πολεμοχαρείς, υπενθυμίζω ότι στην πραγματεία του με τίτλο «περί θυμού», ο Ρωμαίος στωικός στοχαστής Σενέκας ισχυρίζεται ότι ο θυμός είναι το πιο ολέθριο πάθος καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «καμία μάστιγα δεν έχει προκαλέσει μεγαλύτερο κακό στην ανθρωπότητα».
Δίπλα στη λέξη «θυμός» προσθέτω και τη λέξη «παρορμητικότητα».