(Άρθρο): «Ο αθλητισμός είναι χαρά και όχι τυφλή αντιπαράθεση ή πεδίο κοινωνικού ακτιβισμού»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Thesstoday.gr», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022.

«Ο αθλητισμός είναι χαρά και όχι τυφλή αντιπαράθεση ή πεδίο κοινωνικού ακτιβισμού»

Όταν συναντήθηκα πρώτη φορά με τους ανθρώπους που εμπνεύστηκαν και προχώρησαν στη σύσταση του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Δομή 1ης Φεβρουαρίου-Εις το Όνομα του Άλκη» και μου εξήγησαν το σκεπτικό τους, δήλωσα από την πρώτη στιγμή ότι στηρίζω κάθε δράση που θα δρομολογήσουν προκειμένου να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες για την εξάλειψη της βίας από τον ελληνικό αθλητισμό.
Το έπραξα δίχως δεύτερη σκέψη, διότι εύχομαι ο άδικος, αναίτιος και σκληρός θάνατος του 19χρονου Άλκη Καμπανού, που συγκλόνισε το πανελλήνιο και μας άγγιξε πραγματικά βαθιά, να είναι ο τελευταίος που οφείλεται στην «τυφλή» οπαδική βία.
Στο πλαίσιο αυτό πρωτοστάτησα δυναμικά στην πραγματοποίηση της ενημερωτικής εκδήλωσης στις αρχές της εβδομάδας καθώς πιστεύω ότι όλοι οι θεσμικοί φορείς, οι αθλητικοί σύλλογοι και συνολικά η κοινωνία πρέπει να δράσουμε και να συνεργαστούμε με σκοπό να σταματήσουμε τα θλιβερά φαινόμενα της βίας, του φόβου και του θανάτου.
Στην εισαγωγική μου τοποθέτηση τόνισα ότι ο αθλητισμός είναι χαρά και όχι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Επισήμανα, ακόμη, ότι η φράση «καταδικάζουμε τη βία», που γράφτηκε και ειπώθηκε κατά κόρον τους τελευταίους μήνες πρέπει να γίνει αφετηρία να σπάσουμε το απόστημα ώστε οι φίλαθλοι να μην είναι «εχθροί» ο ένας για τον άλλον. Και αυτό γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε πως κανένα οπαδικό κασκόλ δεν έχει μεγαλύτερη αξία από μια ζωή!
Πρόσθεσα, μάλιστα, ότι ο φίλαθλος δεν είναι «στρατιώτης», ούτε τα ομαδικά αθλήματα ένας «πόλεμος» που μετατρέπει σε πεδία μάχης γήπεδα, πλατείες και γειτονιές, εξηγώντας πως ο αθλητισμός ανήκει σε όλους μας και σε καμία περίπτωση δεν είναι προέκταση του εγωισμού μας, ούτε πεδίο κοινωνικού ακτιβισμού. Ως εκ τούτου, οφείλουμε να ομονοήσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε ξανά στη βία να βρυγχάται έξω από τα γήπεδα.
Αισθάνθηκα την ανάγκη να χτυπήσω δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου γιατί με ανησυχεί πολύ το εφιαλτικό αλλά αληθινό σκηνικό που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, καθώς η επικαιρότητα έχει κατακλυστεί από περιστατικά εγκληματικότητας νέων παιδιών, πολλά εκ των οποίων είναι ανήλικα.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσα τους παρευρισκόμενους να πολεμήσουμε και να νικήσουμε την κουλτούρα της βίας. Τους προέτρεψα να απαντήσουμε ενωμένοι στα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα σχεδόν καθημερινά και να τα καταδικάσουμε, δίχως να ξεχνούμε ότι η βία δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε δικαιολογίες.
Σε τελική ανάλυση, ας ξαναδώσουμε στον αθλητισμό την αίγλη του παρελθόντος, επαναφέροντας στο αθλητικό πνεύμα τη χαμένη αίσθηση της αθωότητας βασιζόμενοι στο τρίπτυχο εγρήγορση, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση.