(Άρθρο): «Η Ελλάδα δεν κάνει διάλογο με το παράλογο»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Politicalbank.gr», που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022.

«Η Ελλάδα δεν κάνει διάλογο με το παράλογο»

Στο σύντομο τετ-α-τετ που είχε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο καλός φίλος και εκλεκτός συνάδελφος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τα είπε όλα: «Δεν μπορούμε να πάμε έτσι». Σε πέντε λέξεις συμπύκνωσε όλο το νόημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Σαφώς, η Ελλάδα θέλει σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες που συνορεύει. Αυτό είναι το λογικό και αναμενόμενο. Όμως είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο με το παράλογο. Διότι, οι τουρκικές αιτιάσεις, όπως εκφράστηκαν στις τελευταίες επιστολές που στάλθηκαν από την Άγκυρα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στο βαθμό που εγείρουν ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, είναι παντελώς ανυπόστατες. Και εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Η Τουρκία είναι απόλυτα υπεύθυνη για την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο. Αυτή ήταν που τον Νοέμβριο του 2019, λίγο μετά την πρώτη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο Ερντογάν υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αυτή εργαλειοποίησε το Μάρτιο του 2020 το προσφυγικό και το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου προκάλεσε την ένταση στο πεδίο. Αυτή ήταν, λίγο μετά τη συνάντηση των δυο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη, που προχώρησε σε ένα κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από μεγάλα κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και τώρα, ανακαλύπτει δήθεν απειλές εναντίον της, προκειμένου να μεταθέσει τη συζήτηση από τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση Ερντογάν. Με λίγα λόγια ο θύτης παριστάνει το θύμα...
Απέναντι στην ενορχηστρωμένη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, τις συνεχείς απειλές, το απύθμενο θράσος και την εμπρηστική ρητορική, του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος επιχειρεί να κουρελιάσει όλες τις διεθνείς συνθήκες, η Κυβέρνηση υπερασπίζεται τις ελληνικές θέσεις με ήρεμη αυτοπεποίθηση.
Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει σε κάθε διεθνές φόρουμ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στις διμερείς επαφές. Όχι με διάθεση στοχοποίησης της Τουρκίας, αλλά για να καταστεί σαφές ότι θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη να υπάρχει ακόμα μια ενεργή εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στην περιοχή των Βαλκανίων.
Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση θα πράξει ό,τι χρειαστεί προκειμένου οι Έλληνες να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς. Η χώρα μας διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο.
Όσο η Τουρκία μεταμορφώνεται από «επιτήδειος ουδέτερος», όπως έπραξε στην περίπτωση της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σε «επιτήδειο κατακτητή» με αναθεωρητικές βλέψεις εις βάρος της Ελλάδας, εμείς δηλώνουμε επανειλημμένα ότι δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Στο σημείο που βρισκόμαστε η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποφασιστικά τον Τουρκικό αναθεωρητισμό. Καμία επεκτατική βλέψη δεν αντιμετωπίζεται με μισόλογα ή... πολιτικά χάδια, παρά μονάχα με καθαρές κουβέντες. Σαν αυτές που απαιτούνται προκειμένου η Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν είναι φρόνιμο να παίζει με τη... φωτιά, γιατί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να καεί! Μακάρι να επικρατήσει η στοιχειώδης λογική και να μη χρειαστεί να συνομιλήσουμε με την ιστορία...