(DeltaPress): «Η Θεσσαλονίκη της αυτοπεποίθησης και της εξωστρέφειας»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στο τεύχος Απριλίου της εφημερίδας «Delta Press», που δημοσιεύτηκε την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022.

«Η Θεσσαλονίκη της αυτοπεποίθησης και της εξωστρέφειας»

Από τον Ιούλιο του 2019 η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης βιώνει μια ιστορική αλλαγή της εικόνας της. Μέσα από τη μεθοδική και σκληρή δουλειά που υλοποιεί η Κυβέρνηση αναφορικά με τα μεγάλα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη, η πόλη αποκτά αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια. Πατάει γερά στα πόδια της, πιστεύει στις δυνατότητες της και ανοίγει τα φτερά της στο μέλλον αναδεικνύοντας τον μητροπολιτικό της ρόλο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διασφαλίζοντας παράλληλα τη γεωπολιτική της δυναμική στην ευρύτερη περιοχή.
Το καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα έργων υποδομών, ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιούμε την τελευταία τριετία, μεταμορφώνει τη Θεσσαλονίκη σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, ζωντανή, ασφαλή, υγιή και βιώσιμη.
Οι παρεμβάσεις μας ανοίγουν τον κύκλο της ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας την προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης πως η Βόρεια Ελλάδα αλλάζει στην πράξη με μεγάλα έργα. Η εποχή των μουσαμάδων και των εξαγγελιών ανήκει στο παρελθόν
και τα λόγια διαδέχονται οι πράξεις που με τη σειρά τους αποκαθιστούν την αξιοπιστία της πολιτικής προς τους πολίτες.
Στο δικό μας σκεπτικό τα έργα υποδομών, μεγάλης και μικρότερης κλίμακας, γίνονται με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές και όχι στις επόμενες εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό η Θεσσαλονίκη κάνει ένα ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός διαθέτοντας μια αναβαθμισμένη εικόνα που βελτιώνει αισθητά την καθημερινότητα της ζωής των συμπολιτών μας. Εν μέσω αυτής της σημαντικής αλλαγής, η περιφέρεια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης απολαμβάνει ημέρα με την ημέρα το μέρισμα ανάπτυξης που της αναλογεί.
Οι δήμοι Βόλβης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Λαγκαδά, Πυλαίας-Χορτιάτη, Χαλκηδόνος και Ωραιοκάστρου αποκτούν υποδομές που τους βοηθούν να τονωθεί η κινητικότητα, η διασυνδεσιμότητα και η δυναμική της τοπικής τους οικονομίας.
Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο θα στεγάσει όλες τις παιδιατρικές κλινικές της πόλης. Επίσης, υλοποιούνται αντιπλημμυρικά έργα στα Διαβατά, στο στρατόπεδο Γκόνου και στο Καλοχώρι, ενώ σύντομα δημοπρατείται και το έργο διευθέτησης ρεμάτων της περιοχής Ωραιοκάστρου, καθώς και η κατασκευή των απαραίτητων δικτύων ομβρίων υδάτων.
Σημαντική, ακόμη, είναι η ενοποίηση του παράκτιου μετώπου που αφορά ένα μεγάλο μέρος της Β΄ Θεσσαλονίκης, καθώς και ο καθαρισμός στη δυτική παράκτια ζώνη, στα διοικητικά όρια του Δήμου Δέλτα, από το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού έως το λιμάνι.
Ανάλογης αξίας παρέμβαση είναι η οδική σύνδεση της ΠΑΘΕ με το λιμάνι, οι εργασίες ανακατασκευής της γέφυρας του Αλιάκμονα στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης που θα συμβάλλει στην οδική ασφάλεια, αλλά και η παράδοση στην κυκλοφορία των πρώτων χιλιομέτρων στο τμήμα Θέρμη-Γαλάτιστα, έργο που θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.
Μιλώντας για τις οδικές υποδομές και το λιμάνι δεν πρέπει να ξεχνούμε και το νέο σύγχρονο αεροδρόμιο που ολοκληρώνει την εικόνα της πόλης μας ως υπερτοπικό διαμεταφορικό κόμβο.
Παράλληλα, «τρέχει» η κατασκευή 17 υπερσύγχρονων βιοκλιματικών και ενεργειακά αναβαθμισμένων σχολείων, προϋπολογισμού 129 εκ. ευρώ, στους Δήμους Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Καλαμαριάς.
Τέλος, οφείλω να σταθώ στον προαστιακό σιδηρόδρομο της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου η μια από τις τρεις γραμμές θα συνδέει το λιμάνι με τα Διαβατά, στη δημοπράτηση των έργων άρδευσης στη Θέρμη και τη Νέα Μεσήμβρια, καθώς και στο Τεχνολογικό Πάρκο «Thess Intec» στο Δήμο Θερμαϊκού που θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα καινοτομίας και τεχνολογίας στην Ευρώπη.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως στόχο τη ριζική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών, διότι τα έργα που υλοποιούμε είναι έργα της καθημερινότητας. Έργα που διαχέονται σε όλη την κοινωνία δίνοντας αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια στην πόλη, κάτι που συνεπάγεται ανάπτυξη για όλους με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, περισσότερες ευκαιρίες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε ανταγωνιστικούς κλάδους. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός: «Το είπαμε, το κάνουμε πράξη!»