(Άρθρο): «Η “σκοτεινή καταιγίδα” που βιώνουμε εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «Oraiokastro24.gr», την Τρίτη 05 Απριλίου 2022.

«Η "σκοτεινή καταιγίδα" που βιώνουμε εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία»

Εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία βιώνουμε μια «σκοτεινή καταιγίδα» η οποία επηρεάζει τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Η αποδιοργάνωση των αγορών, τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει η Μόσχα και η εξάπλωση της ενεργειακής ακρίβειας σε όλη την καταναλωτική αλυσίδα παρασύρουν τη διεθνή κοινότητα σε μια κινούμενη άμμο, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα βασίζονται σε συλλογικές συμπεριφορές και αποφάσεις όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης, η διαχείριση της οποίας δεν είναι εθνική υπόθεση. Αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και ως εκ τούτου απαιτούνται πολιτικές αλλαγές που θα ενισχύουν την ανθεκτικότητα της Ευρώπης και ταυτόχρονα την ικανότητα της να αντιμετωπίζει μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι από αυτήν την κατάσταση αλώβητος δεν θα βγει κανείς. Και όσο ο πόλεμος παρατείνεται, τόσο θα αυξάνονται οι οικονομικές του επιπτώσεις και η ακρίβεια θα συνεχίσει να αφορά τα πάντα.
Στην πατρίδα μας η Κυβέρνηση φρόντισε εξαρχής να δημιουργήσει αναχώματα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πολεμικής σύρραξης. Πορευόμενη βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της εθνικής μας οικονομίας στηρίζει με συντονισμένες δράσεις τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αποτρέποντας παράλληλα την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.
Για το σκοπό αυτό ήδη θέσπισε «κόφτη» στο περιθώριο κέρδους μιας σειράς αγαθών και υπηρεσιών, εντείνει τους ελέγχους στην αγορά, έφερε διάταξη για τον έλεγχο των αποθεμάτων και προανήγγειλε τη φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.
Οι παρεμβάσεις αυτές έρχονται ως συνέχεια μιας σειράς σημαντικών πρωτοβουλιών στήριξης, ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω των οποίων τονώνεται η αγοραστική δύναμη των συμπατριωτών μας και απορροφάται ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων ενέργειας. Έτσι, από αυτόν τον μήνα αυξάνεται η επιδότηση λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Έως 80% για σπίτια και 72 ευρώ ανά μεγαβατόρα από 42 ευρώ που είναι σήμερα. Για τους επαγγελματίες η ενίσχυση θα είναι διπλάσια ώστε να καλύπτει το 50% αύξησης, ούτως ώστε να αποκαταστήσουμε μέρος των προηγούμενων απωλειών για τις μικρές επιχειρήσεις.
Επιπρόσθετα, τον Απρίλιο θα παρέχουμε 200 ευρώ σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους και άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ τον ίδιο μήνα 250.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εισπράξουν διπλή δόση.
Αναφορικά με τα καύσιμα προχωρούμε στην επιδότησή τους καλύπτοντας όλη τη μεσαία τάξη, μιας και η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση είναι 22 λεπτά του ευρώ στην ηπειρωτική χώρα και 28 λεπτά του ευρώ στα νησιά.
Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τους αγρότες, αφού ανακοινώθηκε επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο το 2022. Παράλληλα, επιδοτούμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και προχωρούμε στη μετάταξη των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.
Η πολιτική μας προσφέρει «ανάσες» σε εκείνους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, με σεβασμό στα οικονομικά περιθώρια της χώρας.
Έρχεται, όμως, η στιγμή που η Ελλάδα οφείλει να επιστρέψει στο δρόμο της αυτάρκειας.
Το 1961 ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής δήλωνε «πολύ υπερήφανος γιατί πετύχαμε με τις πολιτικές μας την διατροφική επάρκεια της χώρας».
Εξήντα ένα χρόνια μετά συζητούμε για τον κίνδυνο έλλειψης βασικών αγροτικών προϊόντων, τη στιγμή που στην πατρίδα μας παραμένουν χέρσες τεράστιες εκτάσεις στις πιο γόνιμες περιοχές της. Γι' αυτό καλούμαστε να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας και να αντιμετωπίσουμε τη γη με νέα δημιουργική διάθεση. Όχι ως πηγή επιδοτήσεων, αλλά ως πεδίο υψηλών αποδόσεων στον τομέα της αγροδιατροφικής, βασιζόμενη σε σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας.