(Άρθρο): «Από τη φάση της ανάκαμψης στο στάδιο της ανάπτυξης»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Protothema.gr», που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021.

«Από τη φάση της ανάκαμψης στο στάδιο της ανάπτυξης»

Οι αριθμοί, εφόσον γνωρίζεις να τους αναλύεις, λένε πάντα την αλήθεια! Γι' αυτό και τα συμπεράσματα που εξάγονται από την ανάγνωσή τους δεν χρειάζονται πολιτικές αναλύσεις, διότι η οικονομία εδράζεται στην πραγματικότητα και ως εκ τούτου δεν επιδέχεται ερμηνείες.
Στην προκειμένη περίπτωση ο προϋπολογισμός του 2022 είναι το τεκμήριο επιτυχίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η απόδειξη ότι η οικονομία μας μετασχηματίζεται ούσα έτοιμη να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις.
Αν και καταρτίζεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος υπό καθεστώς αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας και των διεθνών οικονομικών εξελίξεων, είναι προφανές ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της το δύσκολο παρελθόν και κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον επαναπροσδιορίζοντας τη θέση της στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.
Το πράττει, διότι δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η επόμενη χρονιά σηματοδοτεί την επιστροφή σε συνθήκες απόλυτης κανονικότητας αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να έχει ανακτηθεί το σύνολο των ετήσιων απωλειών του ΑΕΠ το 2020, με το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ στο τέλος του 2022 να υπερβαίνει το αντίστοιχο επίπεδο του 2019 κατά 1,7%.
Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος χάρη στη φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική, τη φορολογική εκλογίκευση, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τη λιγότερη γραφειοκρατία, την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και τη μόχλευση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων μαρτυρούν πως η εθνική μας οικονομία ανακτά τη δυναμική της και με αφετηρία το πλήθος των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται μεθοδικά από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, πλέον κινείται σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο της Ευρώπης.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο σημείο που από τη φάση της ανάκαμψης περνούμε στο στάδιο της ανάπτυξης, αφού για τα έτη 2021 και 2022 ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς προβλέπει σωρευτική ανάπτυξη 11,7%, ποσοστό που μας καθιστά πρωταθλητές ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με την ύφεση που παρατηρήθηκε το 2020 εξαιτίας της πανδημίας η οικονομία μας έχει ήδη καλύψει περισσότερα από τα 2/3 του απολεσθέντος εγχώριου προϊόντος. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αν αναλογιστούμε ότι μιλούμε για ένα έτος στο πρώτο εξάμηνο του οποίου εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε ισχύ σημαντικά περιοριστικά μέτρα όσον αφορά στην άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Σε κάθε περίπτωση, δεσμευτήκαμε πως κανένας δεν θα μείνει μόνο κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και το κάναμε πράξη γιατί ο πολιτικός μας λόγος είναι συμβόλαιο. Γιατί πρώτα από όλα και πάνω από όλα βάζουμε τους συμπατριώτες μας και την ανθρώπινη ζωή.
Συνοψίζοντας, ο προϋπολογισμός του 2022 είναι ο προϋπολογισμός της συνέπειας και της αποτελεσματικότητας. Περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, απλώνει ανθεκτικό δίχτυ προστασίας γύρω από κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα, οδηγεί στην αναθέρμανση της αγοράς εργασίας και σε σταδιακή άνοδο των μισθών, όμως πάνω από όλα σηματοδοτεί τη στροφή προς ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο.