"Το εργασιακό νομοσχέδιο δίνει δύναμη στους εργαζόμενους και την οικονομία"

Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2021

Δελτίο Τύπου
«Το εργασιακό νομοσχέδιο δίνει δύναμη στους εργαζόμενους και την οικονομία»

Απόλυτα πεπεισμένος ότι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο «βάζει την Ελλάδα στο δρόμο της προόδου» δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, παίρνοντας το λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής και τη συζήτηση για την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να αναμορφώσει και να εκσυγχρονίσει την εργατική νομοθεσία στην πατρίδα μας.
Στην ομιλία του εξήγησε ότι το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας «είναι προσαρμοσμένο στις εργασιακές, κοινωνικές και οικογενειακές συνθήκες της εποχής», επισημαίνοντας ότι για τη Νέα Δημοκρατία η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας αλληλοσυνδέονται, όντας το ζητούμενο κάθε σύγχρονης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.
«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ' αποδοχών, η απαγόρευση απόλυσης για καταγγελλόμενα περιστατικά βίας, η αύξηση αποζημίωσης απόλυσης στους εργατοτεχνίτες και η εξίσωση με εκείνη των υπαλλήλων, η αύξηση των υπερωριών και η μετατροπή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή αποτελούν σημαντικές θεσμικές τομές οι οποίες παρέχουν στους εργαζόμενους περισσότερες επιλογές, περισσότερες δυνατότητες, περισσότερα δικαιώματα», επισήμανε στην τοποθέτησή του.
Καταρρίπτοντας τους μύθους, τις προκαταλήψεις και τα αυθαίρετα συμπεράσματα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η αντιπολίτευση, στην απέλπιδα προσπάθειά της να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα εις βάρος του νομοθετήματος, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι δεν καταργείται το οκτάωρο, δεν καταργούνται οι υπερωρίες, δεν απελευθερώνονται οι απολύσεις, δεν δημιουργούνται εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, δεν περιορίζεται το δικαίωμα στην απεργία, ούτε φυσικά καταργείται η κυριακάτικη αργία.
«Κάθε τι άλλο είναι κραυγές και τρομοκρατία. Κάθε άλλος ισχυρισμός είναι χονδροειδέστατο ψέμα» είπε.
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι πίσω από την πύρινη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται η αγωνία του κ. Αλέξη Τσίπρα και της Κουμουνδούρου να εμποδίσει τη θέσπιση κανόνων διαφάνειας γύρω από τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Καταθέτοντας την προσωπική του εμπειρία ως παλαιός συνδικαλιστής, εξήγησε ότι ο οργανωμένος συνδικαλισμός που αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα το ρόλο του, συμβάλλει καθοριστικά στην πρόοδο της οικονομίας και στην προστασία των εργαζομένων.
«Είναι, όμως, άλλο πράγμα να υπερασπίζεσαι δικαιώματα και άλλο να διαιωνίζεις κακώς κείμενα ενός εργασιακού status το νομικό πλαίσιο του οποίου διαμορφώθηκε πριν από τέσσερις δεκαετίες και έπαψε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις του σήμερα. Προφανώς το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό και αυτονόητα κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα και στο Νομοσχέδιο. Γι' αυτό, με μέτρα διαφάνειας, ενισχύουμε την αξιοπιστία και την αντιπροσωπευτικότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων διευκολύνοντας τη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων».
Συνοψίζοντας, ο κ. Καράογλου ανέφερε ότι το εργασιακό νομοσχέδιο ανατρέπει παρωχημένες λογικές, φέρνοντας μια κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις.
«Θέτει όρια, βάζει δικλείδες ασφαλείας, διευκολύνει εργαζόμενους και εργοδότες να συμπορεύονται με ηρεμία, αλληλοσεβασμό και αλληλοκατανόηση. Εξυπακούεται ότι το υπερψηφίζουμε διότι αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εξασφαλίζει καλύτερες αμοιβές, αναβαθμίζει το εργασιακό περιβάλλον και παρέχει καλύτερη ποιότητα ζωής. Το υπερψηφίζουμε γιατί δίνει δύναμη στον εργαζόμενο και δύναμη στην οικονομία, θεραπεύοντας παθογένειες του παρελθόντος».
Και συμπλήρωσε: «Όταν η αντιπολίτευση πορεύεται με δογματισμούς, εμείς δημιουργούμε την Ελλάδα του 21ου αιώνα και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης».