Ομιλία στη διαδικτυακή εκδήλωση της Εταιρείας Logistics Β. Ελλάδος με θέμα "Πράσινη επιχειρηματικότητα στα Logistics"

Χαιρετισμός του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., κ. Θεόδωρου Καράογλου, στη διαδικτυακή εκδήλωση της Εταιρείας Logistics Βορείου Ελλάδος με θέμα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα στα Logistics (31-05-2021)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Αγαπητοί συμμετέχοντες,
Φίλες και φίλοι,

αποδέχθηκα με ιδιαίτερη χαρά την πρόταση της Ε.L.Β.Ε. να συμμετέχω στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνει με θέμα την πράσινη επιχειρηματικότητα στα logistics, διότι η θεματολογία της απαντά:
-στις προκλήσεις
-και τις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Δεδομένου ότι η εικόνα της αγοράς θα είναι διαφορετική στη μετά Covid-19 εποχή είμαι πεπεισμένος ότι μέσα:
-από το διάλογο
-και την ανταλλαγή απόψεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι σημαντικό ότι χάρη στους πολύτιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας διαθέτουμε την πολυτέλεια να προχωρήσουμε σε έναν νηφάλιο επανασχεδιασμό της δομής του παραγωγικού μοντέλου της πατρίδας μας.

Βρισκόμαστε απόψε εδώ για:
-να χαράξουμε το μέλλον
-και να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας.

Να κοιτάξουμε κατάματα τη νέα εποχή, απελευθερώνοντας τις δυνάμεις:
-της ανάπτυξης
-και της προόδου.

Χαίρομαι πραγματικά που συμμετέχω στην εκδήλωση, ευρισκόμενος ανάμεσα σε καταξιωμένους συνομιλητές, διότι είμαι οπαδός της ενδυνάμωσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πιστεύω στη δυναμική των logistics, καθώς κατά την προσωπική μου άποψη είναι το δομικό στοιχείο που διασυνδέει όλη την εθνική οικονομία. Και ως εκ τούτου οφείλουν να είναι:
-αποτελεσματικά,
-αλλά και πλουτοπαραγωγικά.

Βλέπετε, όταν μιλούμε για logistics είναι λάθος να περιοριζόμαστε:
-στις μεταφορές,
-στις αποθήκες
-στη μεταποίηση,
-στα λιμάνια
-και γενικότερα στις υποδομές.

Είναι πολλά περισσότερα και -κυρίως- οφείλουν να έχουν διεθνή σχεδιασμό.

Το βλέμμα τους να είναι μόνιμα στραμμένο στο εξωτερικό ώστε να μπορούν να ακολουθούν τις εξελίξεις και να υιοθετούν τις καλύτερες πρακτικές.

Είναι αλήθεια ότι η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής αγοράς. Αυτό συνεπάγεται ότι στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται ανά την υφήλιο η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει με προσήλωση στη δίκαιη επιχειρηματική ανάπτυξη για όλους, η οποία με τη σειρά της θα αποτελέσει κεντρικό πολλαπλασιαστή της εθνικής μας οικονομίας.

Το επισήμανε, άλλωστε, και ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στη Γερμανική Bild, λέγοντας πως η Ελλάδα του 2021 είναι μια διαφορετική χώρα, μια καλύτερη χώρα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που εκπέμπαμε το 2015 ή το 2010.
Πλέον, ως κράτος, πατάμε στέρεα στα πόδια μας και το σημαντικότερο είναι πως έχουμε τις απαντήσεις στα μεγάλα «γιατί» που μας ταλάνισαν τα προηγούμενα χρόνια.

Πάθαμε, όμως μάθαμε ότι η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ισορροπίας προϋποθέτει μια αποφασιστική εθνική στροφή στην καινοτομία και την πρωτοπορία.

Μάθαμε, επίσης, ότι η τελική επιτυχία εξασφαλίζεται από:
-την αύξηση των επενδύσεων
-και την αξιοποίηση των πράσινων ευκαιριών.

Γι' αυτό και είναι βαρύνουσας σημασίας το γεγονός ότι πάνω από το 30% των κοινοτικών κονδυλίων που προορίζονται για την Ελλάδα θα διατεθούν -με απόφαση της Κυβέρνησης- στην «πράσινη οικονομία».

Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας η χώρα μας έχει προϋπολογίσει 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ για πράσινα projects και άλλα 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα.

Αθροιστικά, τα παραπάνω, θα οδηγήσουν σε αύξηση της πραγματικής οικονομικής παραγωγής κατά 7% έως το 2026, που ερμηνεύεται ως δημιουργία περίπου 200.000 νέων θέσεων εργασίας κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα βαδίζει επιτέλους στην περίφημη νέα εποχή. Εάν θέλουμε, όμως, να είμαστε ρεαλιστές, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι αργήσαμε πολύ και πως η νέα εποχή για την οποία μιλούμε σήμερα δεν είναι τελικά τόσο... νέα.

Σε ό,τι με αφορά, την περίοδο Ιούλιος 2019-Ιανουάριος 2021, όταν είχα την τιμή να μετέχω στην Κυβέρνηση ως Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, έδωσα έμφαση στην «πράσινη επιχειρηματικότητα» γιατί πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αποτελεί αναπτυξιακή διέξοδο και όχι «μόδα της εποχής».

Για εμένα η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι εφικτός στόχος και όχι καινοφανής εξαγγελία.

Στο πλαίσιο αυτό, φρόντισα και επέμεινα το ιστορικό Διοικητήριο να συμμετέχει δυναμικά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με τη δράση «Πράσινη Επιχειρηματικότητα», έχοντας προϋπολογισμό 100.000 ευρώ και με επιχορήγηση ανά δικαιούχο ως 10.000 ευρώ για:
-την «καθαρή» μετακίνηση,
-τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης
-και την πράσινη καινοτομία στο παραγόμενο προϊόν.

Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχει και η Εταιρεία Logistics Βορείου Ελλάδος καταθέτοντας πρόταση στήριξης της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Επίσης, «τρέξαμε» και το έργο «Δημιουργώ 2», το οποίο αφορούσε την προώθηση της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής δημιουργίας στη Μακεδονία και Θράκη, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.

Μέσα από τις δυο συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, ήθελα να καταδείξω ότι οι προοπτικές της εθνικής μας οικονομίας εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από την ικανότητα να προστατεύσουμε τα επόμενα χρόνια το φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον.

Ήθελα να καταστήσω σαφές ότι η αλλαγή του οικονομικού μας μοντέλου έχει ως πυρήνα την ομαλή μετάβαση από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση των κατάλληλων πολιτικών που εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Για εμένα, λοιπόν, η "πράσινη επιχειρηματικότητα", είναι η λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πατρίδα μας.

Δεδομένου ότι η γεωγραφία και η ιστορία έχουν τοποθετήσει τη Θεσσαλονίκη σε έναν κρίσιμο γεωπολιτικό χώρο, ανάμεσα:
-στην Ευρώπη,
-στην Αφρική
-και στην Ασία,
την καθιστούν αυτόματα οικονομικό και εμπορικό κέντρο των αναδυόμενων αγορών της Ν.Α. Ευρώπης, αλλά και κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας η οποία οφείλει και πρέπει να δώσει έμφαση σε νέα προϊόντα.

Αναλογιστείτε μόνο ότι έχοντας ως βάση την πόλη μας ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να αποκτήσει άμεσα πρόσβαση σε σημαντικές αγορές περίπου 140 εκατομμυρίων καταναλωτών.

Το νούμερο είναι ιλιγγιώδες υπενθυμίζοντας ότι ανάπτυξη σημαίνει:
-εξωστρέφεια,
-εξαγωγές,
-καινοτομία,
-απασχόληση,
-εισόδημα.

Τα Logistics αποτελούν μέρος αυτής της εξίσωσης και οφείλουν να επενδύσουν στην πράσινη οικονομία γιατί μέσω αυτής θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Να είστε σίγουροι ότι το «πράσινο πιστοποιητικό» που θα μπορούν να επιδεικνύουν οι «πράσινες επιχειρήσεις» το επόμενο διάστημα θα ανοίγει:
-νέες αγορές
-και νέες δυνατότητες,
που θα επιτρέπουν στα παραγόμενα προϊόντα να αποκτούν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Και όπου προστιθέμενη αξία, βάλτε καλύτερη τιμή!
Η πίστη ότι η πράσινη επιχειρηματικότητα είναι ικανή να συνδράμει στην περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελεί δογματική πεποίθηση. Κάθε άλλο...

Είναι βασισμένη σε οικονομικές και επιχειρηματικές παραδοχές που αποτυπώνονται στη δυναμική των κανόνων της οικονομίας και της αγοράς.

Συνοψίζοντας, η σχέση όλων μας με τον περιβάλλον πρέπει να διαμορφωθεί στη βάση μιας νέας συλλογικής:
-αντίληψης
-και νοοτροπίας
για την παραγωγική λειτουργία.

Και αυτό, διότι για να αλλάξει η μορφή της ανάπτυξης πρέπει να αλλάξουν και οι παραγωγικές δομές. Αυτό αφορά και τα logistics.

Άρα, πιστεύω ακράδαντα πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι επένδυση στο μέλλον.
Επένδυση με υψηλά ποσοστά απόδοσης, η οποία θα επιφέρει μια ωφέλιμη ισορροπία στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, αλλά και στον επιχειρηματικό στίβο.

Τώρα που η Μακεδονία και η Θράκη ανοίγουν τα φτερά τους στη νέα εποχή, η Βόρεια Ελλάδα έχει τη χρυσή ευκαιρία να καθιερωθεί στη συνείδηση των διεθνών αγορών ως έδρα αξιόλογων και αξιοπρόσεκτων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Από τη στιγμή που ημέρα με την ημέρα κερδίζουμε:
-την προσοχή
-και την εμπιστοσύνη
σπουδαίων επιχειρηματικών ομίλων του εξωτερικού, οι οποίοι στρέφουν την προσοχή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη, δική μας ευθύνη είναι να μην τους απογοητεύσουμε.

Από αυτήν τη συνέργεια κερδισμένοι θα είμαστε όλοι.

Γιατί, σε τελική ανάλυση, επιχειρείν δεν σημαίνει μόνο:
-προσωπικό κέρδος
-και προσωπικό όφελος,
αλλά είναι κάτι πολύ σημαντικότερο.

Είναι:
-κοινωνική προσφορά,
-θέσεις εργασίας,
-πρωτοπορία,
-καινοτομία,
-ευημερία.

Σας ευχαριστώ.