Χαιρετισμός στην εκδήλωση "Διαχρονικά μηνύματα της Επανάστασης του 1821"

Χαιρετισμός του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εκδήλωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης με θέμα «Διαχρονικά μηνύματα της Επανάστασης του 1821» (22-04-2021)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού

Υψηλοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

ανταποκρίθηκα με χαρά και χαιρετίζω με ιδιαίτερη υπερηφάνεια τη διαδικτυακή ημερίδα που διοργανώνετε, διότι προωθεί τη διαιώνιση ενός ιστορικού γεγονότος, όπως είναι αυτό της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Εξαιτίας της πανδημίας οι δημόσιοι εορτασμοί δεν είχαν το εύρος που επιθυμούσαμε.

Παρ΄όλα αυτά η στρατιωτική παρέλαση ήταν λαμπερή και επιτέλεσε τον σκοπό της. Όμως, εάν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι οι δράσεις που θα υλοποιούνταν θα ήταν πολλαπλάσιες σε όλη τη χώρα. Και αυτό γιατί η Επανάσταση του 1821 οδήγησε στην «Ανάσταση» του Έθνους μας.

Η στιγμή που ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο του αγώνα στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα δεν σηματοδότησε απλά την αρχή του ένοπλου αγώνα, αλλά σήμανε την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους το οποίο γιγαντώθηκε μέσα:
-από το σφυρί
-και το αμόνι της ιστορίας.

Το απαράμιλλο παράδειγμα των Αγωνιστών του 1821 πρέπει:
-να μας εμπνέει
-και να μας καθοδηγεί στο διηνεκές.

Αποτελεί ιερό μας χρέος να τιμούμε τη θυσία τους, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της Πατρίδας, διότι η διαφύλαξη της ελευθερίας είναι:
-υπαρξιακή αρχή
-και τρόπος ζωής για εμάς τους Έλληνες.

Διακόσια χρόνια μετά είναι καιρός να μάθουμε την ιστορία μας.

Να θυμηθούμε
-και να αναστοχαστούμε
πόσο μεγαλειώδες ήταν το τόλμημα των προγόνων μας.

Αναλογιστείτε ότι ο Ελληνισμός επιβίωσε παρά το παιδομάζωμα επί τέσσερις αιώνες. Διατήρησε την αγωνιστικότητά του παρά τη σκλαβιά 400 χρόνων και τις αποτυχημένες επαναστατικές προσπάθειες:
-του 16ου,
-του 17ου
-και του 18ου αιώνα.

Οι πρόγονοί μας κράτησαν ακέραιη την εθνική τους ταυτότητα και μαζί την ελπίδα πως το σκοτάδι της φοβέρας θα το διαδεχθεί το φως της ελευθερίας.

Δεν υποδουλώθηκαν ούτε ηθικά, ούτε πνευματικά!
Γι' αυτό περιγράφονται ως οι πρώτοι αντιστασιακοί κατά της δουλείας!

Άρα, το πρώτο μήνυμα της Επανάστασης του 1821 είναι η διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού.

Η αταλάντευτη πορεία του από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ο αγώνας:
-του Κολοκοτρώνη,
-του Καραϊσκάκη,
-του Μάρκου Μπότσαρη,
-της Μπουμπουλίνας,
-του Εμμανουήλ Παπά,
και των υπολοίπων ηρώων ήταν αγώνας εθνικοαπελευθερωτικός.
Προσέφεραν εαυτόν για να απελευθερωθεί το Έθνος μας και προασπίστηκαν μέχρι θανάτου την ελληνική τους ταυτότητα.

Το περιέγραψε πολύ εύστοχα ο Γέρος του Μοριά εξηγώντας ότι η δική μας επανάσταση δεν έμοιαζε με καμία από όσες γίνονταν εκείνη την εποχή στην Ευρώπη, καθώς ο δικός μας πόλεμος ήταν ο πλέον δίκαιος. «Ήταν πόλεμος ανάμεσα σε ένα Έθνος με άλλο Έθνος».

Στο βωμό της ανεξαρτησίας θυσιάστηκε το ένα τρίτο των Ελλήνων του τότε ελλαδικού χώρου. Από το 1821 μέχρι το 1829 έδωσαν τη ζωή τους περίπου 800.000 ψυχές σε σύνολο πληθυσμού 2.400.000 κατοίκων.

Και επειδή απότιση φόρου τιμής στους μάρτυρες του '21 σημαίνει άντληση διδαγμάτων από τη δική τους μαρτυρία, δεν πρέπει να λησμονούμε και τους Μακεδόνες ήρωες.

Το αίμα ηρώων όπως:
-ο Σερραίος Εμμανουήλ Παπάς που έδρασε στη Χαλκιδική,
-ο Διαμαντής Νικολάου από την Πιερία,
-ο Αναστάσιος Καρατάσος από τη Βέροια,
-ο Παναγιώτης Ναούμ από την Έδεσσα,
-ο Ιωάννης Παπαρέσκας από την Καστοριά,
-ο καπετάν Χάψας,
«πότισε» τη Μακεδονική γη, δείχνοντας το δρόμο προς την ελευθερία και δημιουργώντας ηρωική παράδοση, που επηρέασε τις νεότερες γενιές των συμπατριωτών μας.

Το άσβεστο πάθος τους για την εθνική αποκατάσταση, υπήρξε πρόδρομος του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων. Όπως διάβασα, πρόσφατα, σε ένα ιστορικό βιβλίο: «Αν θεωρήσουμε την προσφορά των Μακεδόνων στη δημιουργία του πρώτου ελληνικού κράτους ως δάνειο, τότε μπορούμε να πούμε ότι οι θυσίες του ελληνισμού στους Βαλκανικούς πολέμους, ξεπλήρωσαν με τον πιο ηρωικό τρόπο το ηθικό χρέος».

Και αυτό είναι το δεύτερο διαχρονικό μήνυμα της επετείου που γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου.
Φίλες και φίλοι,
η συνεισφορά της Μακεδονίας στους εθνικούς αγώνες δεν πρέπει:
-ούτε να υποτιμάται,
-ούτε να αγνοείται.

Είναι ιστορικά αδικημένη, αλλά:
-ισότιμη
-και εξίσου ένδοξη.

Αυτός είναι ο λόγος που ήρωες όπως οι παραπάνω, αλλά και πολλοί άλλοι, αξίζουν δικαιωματικά να στέκουν στο βάθρο της αθανασίας δίπλα:
-στον Ανδρούτσο,
-τον Παπαφλέσσα
-και τους άλλους.

Τους οφείλουμε ένα στεφάνι δόξας, διότι η προσφορά τους στην πατρίδα υπήρξε:
-καρπός του πατριωτικού πόθου για ελευθερία,
-εθνική αποκατάσταση
-και άλλαξε το ρου της Ελλάδας.

Με αυτές τις σκέψεις, ευχαριστώ πολύ για την ευγενική πρόσκληση και οφείλω να συγχαρώ τους διοργανωτές για τη σημερινή ημερίδα, η οποία αποτελεί μια καθοριστική συμβολή στη διαχρονική διαχείριση της ιστορικής γνώσης.

Σας ευχαριστώ.