Χαιρετισμός στο 19ο Συνέδριο του Συνδέσμου Επιστημών Χρηματοοικονομικής και λογιστικής Ελλάδος με θέμα: "Επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία"

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου στο 19ο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Επιστημών Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής Ελλάδος με θέμα: "Επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία: Οι βασικοί άξονες", που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Αγαπητοί συμμετέχοντες,
Φίλες και φίλοι,

θέλω να συγχαρώ τον Σύνδεσμο Επιστημών Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής Ελλάδος για την πρωτοβουλία να διοργανώσει διαδικτυακά το 19ο ετήσιο συνέδριο του.

Οι υψηλού επιπέδου:
-ομιλητές
-και συμμετέχοντες
εγγυώνται την επιτυχία των εργασιών, ενώ το θέμα που πραγματεύεται απαντά στο κρίσιμο ερώτημα που μας αφορά όλους: "Ποιοί είναι οι βασικοί άξονες επανεκκίνησης της εθνικής μας οικονομίας μετά την πανδημία".

Θα ξεκινήσω την τοποθέτησή μου με μια διαπίστωση...

Εάν κάποιος μας έλεγε τα περασμένα Χριστούγεννα πως σε λιγότερο από 100 ημέρες ο πλανήτης θα ζούσε υπό την απειλή του κορωνοϊού και η παγκόσμια οικονομία θα είχε ακινητοποιηθεί, θα εκλαμβάναμε τα λεγόμενά του ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Μόνο που η ζωή μας εκπλήσσει διαρκώς...

Ένα χρόνο μετά βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις, με το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας να αγωνίζεται να βγει νικητής στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη με τον:
-επικίνδυνο
-και φονικό ιό.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα που βιώνουμε είναι προφανές ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορούσε να μείνει αλώβητη.

Παραγωγικές δραστηριότητες βρέθηκαν και εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες της πανδημίας, γεγονός που κινητοποίησε άμεσα την Κυβέρνηση προκειμένου να απορροφήσει τους κραδασμούς, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Υπό αντίξοες συνθήκες δώσαμε μεγάλη μάχη να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και το καταφέραμε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Απλώσαμε δίχτυ προστασίας γύρω από επιχειρήσεις και εργαζόμενους, έχοντας ως απαράβατη αρχή ότι η μετά Covid εποχή πρέπει να βρει:
-όρθια την κοινωνία
-και ετοιμοπόλεμη την οικονομία.

Αυτές ήταν οι δυο εθνικές στοχεύσεις που θέσαμε και βάσει των πρόσφατων στοιχείων της "ΕΡΓΑΝΗ" το αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσπάθειές μας.

Εύλογα, η νίκη στην πρώτη μάχη πυροδότησε τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα και όσα πρέπει να γίνουν για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και την εδραίωση:
-βιώσιμων
-και υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Κινούμενοι προς αυτήν την κατεύθυνση οι κομβικές προτεραιότητες που έχουμε θέσεις είναι τέσσερις:
-πρώτη, η μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών,
-δεύτερη, η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας
-τρίτη, η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών
-και τέταρτη, η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν έως τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026.

Πρόκειται για χρήματα που θα εισρεύσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία αποτελούν τη μεγάλη ευκαιρία για τη συνολική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

Για το λόγο αυτό, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα επενδυθούν με το βλέμμα στο μέλλον και δεν θα αναλωθούν ευκαιριακά.

Περισσότερα για τις τέσσερις κατευθύνσεις θα σας αναλύσουν:
-ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας
-και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας, μετά την εθελοντική πρωτοβουλία του Διδάκτορα Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ, Δρ. Κωνσταντίνου Μουτσιάνα, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) εκπονεί ερευνητικό έργο για την αποτίμηση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μας.

Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από την ολιστική προσέγγιση του αποτυπώματος που αφήνει ο κορωνοϊός στη Βόρεια Ελλάδα, φιλοδοξούμε να αποτελέσουν "οδηγό" της εθνικής προσπάθειας να επιστρέψουμε το ταχύτερο δυνατόν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Προσέξτε όμως, θα χρειαστούμε περισσότερες από μια καλή οικονομική χρονιά για να επουλωθούν οι φετινές πληγές. Και εδώ έγκειται η ανάγκη να υιοθετήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν μεγαλύτερη:
-ανάπτυξη,
-απασχόληση
-και ευημερία.

Για το λόγο αυτό απαιτούνται:
-υπομονή,
-γενναίες αποφάσεις,
-σκληρή δουλειά,
-φρόνηση,
-ρεαλισμός
-και αταλάντευτη πίστη στις εθνικές μας δυνάμεις.

Η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό των νικητών τη μετά Covid εποχή. Και αυτό γιατί διαθέτει τις δυνατότητες να αναδειχθεί μεταξύ αυτών που θα διακριθούν.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι τα καλύτερα στις εργασίες του 19ου Ετήσιου Συνεδρίου του Συνδέσμου Επιστημών Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής Ελλάδος.

Εύχομαι σε όλους σας, καλή χρονιά με:
-υγεία,
-ελπίδα,
-αγάπη
-και ευημερία.

Σας ευχαριστώ.