Θ. Καράογλου για την ανάπλαση της ΔΕΘ: "Η Θεσσαλονίκη ορθώνει και πάλι το ανάστημά της"

Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2020

Δελτίο Τύπου
Θ. Καράογλου για την ανάπλαση της ΔΕΘ: "Η Θεσσαλονίκη ορθώνει και πάλι το ανάστημά της"

H επόμενη ημέρα της ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μετά την επιλογή των 15 διαγωνιζομένων που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που είχε σήμερα στο Διοικητήριο ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, με τον Πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσο Τζήκα.
Ο κ. Καράογλου τον συνεχάρη για τα σημαντικά βήματα που γίνονται εν μέσω πανδημίας αφού το έργο προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος, ενώ ο επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου του εκθεσιακού μας φορέα τον ενημέρωσε για τα κριτήρια επιλογής των αρχιτεκτονικών γραφείων που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Επίσης, του παρουσίασε το πλάνο που επεξεργάζεται η Διοίκηση της Έκθεσης ώστε η επέτειος των 100 χρόνων από τα εγκαίνια της πρώτης ΔΕΘ να συμπέσει με τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων, ενώ έκανε ειδική μνεία στους 56 Έλληνες μηχανικούς που συμμετέχουν ενεργά στις ομάδες έργου των διαγωνιζομένων.
Όσον αφορά στα επόμενα βήματα της ανάπλασης, τα αρχιτεκτονικά γραφεία που προκρίθηκαν θα λάβουν την 1η Φεβρουαρίου 2021 αναλυτικές τεχνικές προδιαγραφές και σχέδια, προκειμένου να ξεκινήσει η κύρια φάση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Οι σχεδιαστικές προτάσεις θα κατατεθούν τον Ιούνιο του 2021 και η διεθνής κριτική επιτροπή θα επιλέξει τον νικητή του διαγωνισμού, η έμπνευση του οποίου θα οδηγήσει στην κατασκευή ενός σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου το οποίο θα αναμορφώσει την "καρδιά" της Θεσσαλονίκης.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Στη δεύτερη φάση ανάπλασης της ΔΕΘ συμμετέχει η αφρόκρεμα των αρχιτεκτονικών γραφείων της υφηλίου. Η νέα ΔΕΘ που θα ανοίξει τις πύλες της τον Σεπτέμβριο του 2026 θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επίτευξη του μεγάλου στόχου που έχουμε θέσει η πόλη να καταξιωθεί ως κορυφαίο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, συνεδριακό και ερευνητικό κέντρο της Ν.Α. Ευρώπης. Μέσα από ανάλογες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, σε συνέχεια αυτών που ήδη τρέχουν όπως για παράδειγμα το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς "Thess Intec" και το Fly Over, η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε επίκεντρο της Βαλκανικής. Η Θεσσαλονίκη ορθώνει και πάλι το ανάστημά της, κερδίζοντας εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών της, οι οποίοι για πολλά χρόνια την έβλεπαν καθηλωμένη".
"Η ανάπλαση της ΔΕΘ θα είναι καταλύτης ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη", δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, προσθέτοντας πως "η ανάπλαση είναι θέμα κομβικής σημασίας, που θα επηρεάσει όχι μόνο τη λειτουργία της Έκθεσης, αλλά και της ίδιας της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες, αναδεικνύοντας το σύνολο των αναπτυξιακών και παραγωγικών της δυνάμεων".