(Δ.Τ.) "Περίεργη" η συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με τα ΤΕΙ

Θεσσαλονίκη, 04 Ιουλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΠΕΡΙΕΡΓΗ» Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΤΑ ΤΕΙ

«Περίεργη» χαρακτηρίζει ο κ. Θεόδωρος Καράογλου την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να προχωρήσει στη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με τα ΤΕΙ της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Με ερώτηση που κατέθεσε στον αρμόδιο υπουργό, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας υπενθυμίζει πως το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 2008 προσφέροντας μόνο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και μάλιστα αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα, καταγράφοντας μια επιτυχημένη πορεία με διεθνή αναγνώριση πτυχίων.
Από την άλλη πλευρά τα δυο Τμήματα των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων προσφέρουν ένα εντελώς διαφορετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα τεχνολογικής κατάρτισης, ενώ τα τμήματά τους βρίσκονται διασκορπισμένα στη Θράκη, την Καβάλα, τις Σέρρες, το Κιλκίς, την Κατερίνη και αλλού.
Στην ερώτησή του ο κ. Καράογλου επικαλείται δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν πως με την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων το αρμόδιο υπουργείο μελετά τη συγχώνευση των εν λόγω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, παρά το γεγονός ότι είναι ετερόκλητα, με βάση τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν, σε ένα νέο ίδρυμα με την επωνυμία «Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος».
Ωστόσο, παρά τη συγχώνευση, τα υπάρχοντα τμήματα των ΤΕΙ θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως έχουν στις πόλεις που εδρεύουν, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών με τετραετές πρόγραμμα σπουδών.
Με αφορμή τα παραπάνω ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
-Εάν επιβεβαιώνει την επικείμενη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και εάν ναι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης,
-ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη μετέπειτα συμπόρευση και λειτουργία ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος που προσφέρει σπουδές μόνο σε μεταπτυχιακό επίπεδο και μάλιστα αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα με τα δυο Τεχνολογικά Ιδρύματα που προσφέρουν εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών
-και τέλος πώς προβλέπεται να διασφαλίσει τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος σε μια πιθανή συγχώνευση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς επίσης και την ομαλή λειτουργία του νέου φορέα.