Στη Βουλή το θέμα της συνέχισης λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου Βασιλικών

Στη Βουλή το θέμα της συνέχισης λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου Βασιλικών

Με στόχο τη διατήρηση και τη συνέχιση της λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικών ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ανέλαβε την πρωτοβουλία και κατέθεσε αίτημα τροπολογίας και προσθήκης στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Σύσταση του Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου». Σύμφωνα με αυτήν διευκρινίζονται οι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να παραμείνει και να συνεχίσει τη λειτουργία του το Υποθηκοφυλακείο Βασιλικών.
Ειδικότερα, στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται μεταξύ άλλων, η μεγάλη επιβάρυνση των δημοτών σε περίπτωση κατάργησης του Υποθηκοφυλακείου, καθώς τα γεωγραφικά του όρια, εκτείνονται από ολόκληρη σχεδόν την περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης έως και τη δυτική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και στην αρμοδιότητά του εντάσσονται οι κτηματικές περιοχές Επανωμής και Μεσημερίου του Δήμου Θερμαϊκού, οι κτηματικές περιοχές Νέου Ρυσίου, Ταγαράδων, Τριλόφου, Καρδίας Άνω και Κάτω Σχολαρίου, Βασιλικών, Λακκιάς, Αγίας Παρασκευής, Περιστεράς, Συρωτής, Αγίου Αντωνίου, Λιβαδίου και Μονοπήγαδου του Δήμου Θέρμης από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Επίσης, στην αρμοδιότητα του Υποθηκοφυλακείου Βασιλικών, εντάσσονται και περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής όπως : Γαλάτιστας, Δουμπιών, Σανών και Γλαρινού του Δήμου Πολυγύρου, Νέας Καλλικράτειας, Λακκώματος, Νέας Ηράκλειας, Αγίου Παύλου, Ροδόκηπου, Σωζόπολης, Νέων Συλλάτων, Νέας Γωνιάς, Κρήνης, Πετραλώνων και Ελαιοχωρίων του Δήμου Προποντίδας.

Το αίτημα τροπολογίας – προσθήκης στο σχέδιο Νόμου κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή κ. Καράογλου και συνυπέγραψαν οι: κ. Σάββας Αναστασιάδης-Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης ΝΔ, κ. Γεώργιος Βαγιωνάς-Βουλευτής Χαλκιδικής ΝΔ, Γεώργιος Αρβανιτίδης-Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αριστείδης Φωκάς- Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων και κα. Κατερίνα Μάρκου-Ανεξάρτητη Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης.

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας:

Τροπολογία – Προσθήκη
στο Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις»
του Υπουργείου Οικονομικών

Άρθρο 15
Σύσταση και τοπική και υλική αρμοδιότητα Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων Κτηματολογικών Γραφείων του Φορέα

2.β Στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, τα Υποκαταστήματα Καλαμαριάς, Λαγκαδά και (2)

 

Προτεινόμενη Τροπολογία-Προσθήκη
Άρθρο 15
Σύσταση και τοπική και υλική αρμοδιότητα Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων Κτηματολογικών Γραφείων του Φορέα

2.β Στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, τα Υποκαταστήματα Καλαμαριάς, Λαγκαδά και Βασιλικών

Αιτιολογική Έκθεση:
Με την προτεινόμενη αυτή Τροπολογία Προσθήκη διασφαλίζεται η εύρυθμη συνέχιση της λειτουργίας του άμισθου Υποθηκοφυλακείου – προσωρινού κτηματολογικού γραφείου Βασιλικών του Νομού Θεσσαλονίκης, η γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται στην αρμοδιότητα του οποίου, υπάγεται αντίστοιχα στη χωρική αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου Βασιλικών, όπως προβλέπεται από τον νόμο.
Tα γεωγραφικά του όρια εκτείνονται από ολόκληρη σχεδόν την περιοχή της ανατολικής περιφέρειας της Περιφερειακής Ενότητας (πρώην Νομού) Θεσσαλονίκης μέχρι ολόκληρη σχεδόν τη δυτική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας (πρώην Νομού) Χαλκιδικής. Στην αρμοδιότητα του υποθηκοφυλακείου Βασιλικών εντάσσονται οι κτηματικές περιοχές Επανωμής και Μεσημερίου του Δήμου Θερμαϊκού, οι κτηματικές περιοχές Ν. Ρυσίου, Ταγαράδων, Πλαγιαρίου, Τριλόφου, Καρδίας, Άνω και Κάτω Σχολαρίου, Βασιλικών (μαζί με τον οικισμό Λακκιάς), Αγίας Παρασκευής, Περιστεράς, Σουρωτής, Αγίου Αντωνίου, Λιβαδίου και Μονοπηγάδου του Δήμου Θέρμης από την Περιφερειακή Ενότητα (πρώην Νομό) Θεσσαλονίκης, Γαλάτιστας, Δουμπιών, Σανών και Γαλαρινού του Δήμου Πολυγύρου, Ν. Καλλικράτειας, Λακκώματος, Ν. Ηράκλειας, Αγίου Παύλου, Ροδόκηπου, Σωζόπολης, Ν. Συλλάτων, Ν. Γωνιάς, Κρήνης, Πετραλώνων και Ελαιοχωρίων του Δήμου Ν. Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας (πρώην Νομού) Χαλκιδικής. Συνεπώς θα είναι μεγάλη η επιβάρυνση των κατοίκων όλων αυτών των περιοχών για τη μετακίνησή τους στην πόλη της Θεσσαλονίκης για τη λήψη ενός απλού πιστοποιητικού.
Επιπλέον, καθώς το εν λόγω υποθηκοφυλακείο ιδρύθηκε το 1914 αμέσως μετά από την απελευθέρωση της ευρύτερης περιοχής διατηρεί πλήρες ιστορικό αρχείο μεταγραφών, με αποτέλεσμα κάθε έρευνα που εκτελείται να είναι πλήρης χωρίς να απαιτείται η μετάβαση σε άλλο υποθηκοφυλακείο για τη λήψη πρόσθετων πιστοποιητικών. Διασφαλίζεται επιπλέον η ασφάλεια, νομιμότητα και διαφάνεια επί των εμπραγμάτων συναλλαγών των πολιτών επί της ιδιωτικής τους περιουσίας.