"Παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020"

"Παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020" Κύριο

Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «ΠΑΤΑΓΩΔΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2014-2020»

Ομολογία αποτυχίας της Κυβερνητικής πολιτικής στα θέματα απασχόλησης και μνημείο πολιτικής αδιαφορίας αποτελεί η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξη Χαρίτση, στην ερώτηση που κατέθεσε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, για τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.
Σε μια εποχή που οι ιδιωτικές επενδύσεις πρέπει να λειτουργούν ως «ανάσα» για την εθνική μας οικονομία και η φυγή νέων πτυχιούχων στο εξωτερικό λαμβάνει διαστάσεις εθνικής... επιδημίας, η Κυβέρνηση παραδέχεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) στις 21 Νοεμβρίου 2016, οι πληρωμές συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης ανέρχονται σε 651 εκ. ευρώ ή 3,6% της κύριας χρηματοδότησης του συνόλου των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.
Στο τέλος δε του έτους, σύμφωνα πάντα με τον αρμόδιο Υπουργό, η απορρόφηση θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε αποκαρδιωτικά επίπεδα καθώς μετά βίας θα φτάσει στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου στο 7% της χρηματοδότησης.
Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Χαρίτση, ο κ. Καράογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μένει μετεξεταστέα και στο ζήτημα της διαχείρισης του ΕΣΠΑ. Ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014, σχεδόν τρία χρόνια μετά, επί της ουσίας είναι σαν να μην έχει ξεκινήσει ακόμη, μεγαλώνοντας όλο και περισσότερο το κόστος της βαθιάς ύφεσης σε όρους απασχόλησης, εξαιτίας των δυο χαμένων χρόνων της διακυβέρνησης Τσίπρα.
Η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας ως Νέα Δημοκρατία, είναι η άμεση βελτίωση της απορροφητικότητας του μοναδικού αναπτυξιακού εργαλείου που διαθέτει η χώρα για τα επόμενα χρόνια. Η παγίωση υψηλού ρυθμού αξιοποίησης του ΕΣΠΑ θα συμβάλλει στη δομική αποκλιμάκωση της ανεργίας και θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στη διεύρυνση του αναπτυξιακού κύκλου της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου αυτή να μην διακρίνεται από τα χαρακτηριστικά μιας άνευρης και επικοινωνιακής μεγέθυνσης, αλλά να ξεχωρίζει για το μετρήσιμο μέρισμα απασχόλησης. Η Κυβέρνηση ούτε μπορεί, ούτε θέλει να αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ. Μπορεί να ξεγελά προσωρινά τους δείκτες, όχι όμως την πραγματικότητα και την κοινωνία».