Θ. Καράογλου: «Να επανέλθουν οι 120 δόσεις για οφειλές στο Δημόσιο»

Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2023

Δελτίο Τύπου
Θ. Καράογλου: «Να επανέλθουν οι 120 δόσεις για οφειλές στο Δημόσιο»

Να επανέλθει η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο προτείνει ο κ. Θεόδωρος Καράογλου με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών. Με τον τρόπο αυτόν, όπως αναφέρει, θα προστατευθούν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που καλούνται να διαχειριστούν πρόσκαιρες οικονομικές δυσκολίες και να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Στην ερώτηση ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει οτι η ανάγκη μιας ολιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να υπαχθούν σε αυτήν οφειλές από φόρους ή τέλη, όπως είναι για παράδειγμα ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ, οι οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και Δήμους, καθώς και άλλες υποχρεώσεις που αφορούν στο δημόσιο.
Όπως σημειώνει ο κ. Καράογλου, όσο διαρκεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας η ακρίβεια αποδεικνύεται μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία, χωρίς καμία χώρα να μπορεί να την τιθασεύσει σε απόλυτο βαθμό. Γι' αυτόν το λόγο, παρά τα ισχυρά μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Κυβέρνηση, μεγάλος αριθμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων κινδυνεύουν να μην είναι συνεπείς σε μια ή περισσότερες φορολογικές τους υποχρεώσεις εξαιτίας του αυξημένου κόστους διαβίωσης και λειτουργίας, καθώς αναγκάζονται να θέσουν προτεραιότητες όσον αφορά στις ανάγκες τους.
Δεδομένου ότι οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτες παρεμβάσεις, αναφέρει στην ερώτηση, η Κυβέρνηση θα μπορούσε, στο βαθμό που είναι δημοσιονομικά εφικτό, να προχωρήσει σε ακόμα μια γενναία ρύθμιση στήριξης των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας, διευρύνοντας περαιτέρω τον αριθμό των δράσεων για οφειλές το Δημόσιο, μέσω της οποίας θα διασφαλιστεί ότι αφενός δεν θα πληγούν τα κρατικά έσοδα και αφετέρου θα προστατευθούν όσοι καλούνται να διαχειριστούν πρόσκαιρες οικονομικές δυσκολίες και να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
«Η επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο εκτιμώ ότι θα προσφέρει πολύτιμες ανάσες στους συμπατριώτες μας» εξηγεί σε δήλωσή του ο κ. Καράογλου, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο οι οφειλές θα μπορούν να αποπληρώνονται δίχως να μετατρέπονται σε "θηλιά" για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.