Θ. Καράογλου: «Ιστορικός, συμβολικός και κομβικός ο προϋπολογισμός του 2023»

Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2022

Δελτίο Τύπου
Θ. Καράογλου: «Ιστορικός, συμβολικός και κομβικός ο προϋπολογισμός του 2023»

«Ιστορικό, συμβολικό και κομβικό» χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2023 ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, παίρνοντας το λόγο στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Περιγράφοντας τους βασικούς άξονες της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο «οδικός χάρτης» της ελληνικής οικονομίας για τη νέα χρόνια είναι ιστορικός γιατί είναι ο πρώτος που καταρτίζεται μετά από 12 χρόνια εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης. Συμβολικός γιατί επιβεβαιώνει την ανάκτηση της οικονομικής μας αυτονομίας και κομβικός γιατί πιστοποιεί την αναπτυξιακή «έκρηξη» που αναμένεται να συντελεστεί τον επόμενο χρόνο.
«Κάθε προϋπολογισμός είναι και ένας οικονομικός απολογισμός. Στην προκειμένη περίπτωση το "ταμείο" έχει μόνο θετικό πρόσημο, διότι επιβεβαιώνει στην πράξη ότι η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική, αισιόδοξη και πάνω από όλα έχει ισχυρή προοπτική» τόνισε στην ομιλία του.
Ο κ. Καράογλου αναφέρθηκε στον ισχυρό και σταθερό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της χώρας, στη σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας που κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 12ετίας, όπως επίσης στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών που αναμένεται αρχής γενομένης το 2023. «Θα είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης στον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων την επόμενη τριετία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αμέσως μετά περιέγραψε τις σημαντικές παρεμβάσεις που αναμένονται το 2023 για την αύξηση του εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Η μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα αυξάνει το πραγματικό τους εισόδημα. Η διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα προσφέρει πολύτιμες ανάσες. Το ίδιο θα συμβεί και με την επέκταση της αναστολής του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές και με την κατάργηση υπό προϋποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος και με την επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων και σε μια σειρά άλλων υπηρεσιών».
Τέλος, απευθυνόμενος στους Βουλευτές της αντιπολίτευσης ο κ. Καράογλου τους αποκάλεσε ομήρους της στείρας λογικής του «όχι σε όλα».
«Όσο εμείς προσελκύουμε επενδύσεις, εσείς μεμψιμοιρείτε. Όσο εμείς μειώνουμε φόρους, εσείς φαντασιώνεστε "Δούρειους Ίππους". Όσο εμείς ασκούμε υπεύθυνη και αξιόπιστη πολιτική, εσείς προσπαθείτε να λύσετε τα εσωτερικά σας ζητήματα. Όσο εμείς αυξάνουμε το εθνικό εισόδημα κατά 27 δισεκατομμύρια ευρώ σε 33 μήνες παρά τις μεγάλες κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας, εσείς αναζητάτε άλλοθι στις δημοσκοπήσεις».
Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Καράογλου έκανε μια σύντομη αναφορά στην υπόθεση Qatar Gate προτρέποντας την Ολομέλεια της Βουλής να στείλει με τη στάση και τη συμπεριφορά της ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία πως «καμία βαλίτσα γεμάτη χρήματα δεν είναι πιο ισχυρή από την αξιοπρέπεια και την εντιμότητα». Μάλιστα, πρότεινε η εκλογή των επόμενων Ευρωβουλευτών με γίνεται με λίστα προκειμένου τα κόμματα να στέλνουν στην Ευρωβουλή τους καλύτερους και όχι αναγνωρίσιμα πρόσωπα.