Προχωρά και σε μια δόση η καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες της Χαλκηδόνας για τις καταστροφές από την ισχυρή χαλαζόπτωση

Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2022

Δελτίο Τύπου
Προχωρά και σε μια δόση η καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες της Χαλκηδόνας για τις καταστροφές από την ισχυρή χαλαζόπτωση

Εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, ταχύτατα και σε μια δόση θα καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ η αποζημίωση στους φορολογικά ενήμερους παραγωγούς του Δήμου Χαλκηδόνος που είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται από την ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή τον περασμένο Ιούνιο.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαντώντας στην κοινή ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος, επισημαίνει ότι το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώνεται και θα ακολουθήσει, κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, η κοινοποίηση των πορισμάτων και η καταβολή των αποζημιώσεων μετά την επεξεργασία των στοιχείων ΟΣΔΕ 2022.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Γιώργο Στύλιο, «η παρέμβαση της Κυβέρνησής μας με ενεργοποίηση -για πρώτη φορά από την ψήφιση του Ν. 3877/2010- του άρθρου 7 είχε ως αποτέλεσμα την χρηματοδότηση του Οργανισμού με ποσό της τάξης των 160 εκ. ευρώ ως τώρα, γεγονός που κατέστησε δυνατό να ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και να ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης».
Όπως επισημαίνει, πρόκειται για μια σημαντική διαφοροποίηση, δεδομένου ότι βάσει της πρακτικής που ακολουθούνταν τα προηγούμενα χρόνια η καταβολή των αποζημιώσεων ολοκληρωνόταν στο τέλος του επόμενου έτους, δηλαδή έως και 17 μήνες αργότερα. Και μάλιστα η αποζημίωση εξοφλείται σε μια δόση σε αντίθεση με το παρελθόν που εξοφλούνταν σε δυο και τρεις δόσεις.
Αναφορικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στο φυτικό κεφάλαιο δενδρωδών καλλιεργειών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποιεί πως για τις ζημιές που εντάσσονται σε προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής τους από τον ΕΛΓΑ, θα εξεταστεί η καταβολή στους δικαιούχους παραγωγούς ενισχύσεων μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, μετά την έγκριση του σχετικού προγράμματος.
Μετά την κοινοποίηση της απάντησης ο κ. Καράογλου επισημαίνει πως «Η Κυβέρνηση στέκεται με πράξεις στο πλευρό των αγροτών του Δήμου Χαλκηδόνος που υπέστησαν ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 22ας Ιουνίου, τα οποία προκάλεσαν σημαντικές έως και ολοκληρωτικές καταστροφές στις καλλιέργειες τους. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο πλευρό των παραγωγών μαζί με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γεωργαντά και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι έσπευσαν στην περιοχή.
Η δέσμευση πως η καταβολή των αποζημιώσεων θα προχωρήσει άμεσα υλοποιείται ταχύτατα, όπως αναφέρεται στην απάντηση που λάβαμε από το αρμόδιο Υπουργείο και αξίζει να σημειωθεί πως θα ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς και σε μια δόση. Το είπαμε, γίνεται πράξη».