Κοινή ερώτηση των Βουλευτών της ΝΔ Β' Θεσσαλονίκης για την άμεση αποζημίωση των παραγωγών του Δήμου Χαλκηδόνος

Θεσσαλονίκη, 05 Ιουλίου 2022

Δελτίο Τύπου
Κοινή ερώτηση των Βουλευτών της ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης για την άμεση αποζημίωση των παραγωγών του Δήμου Χαλκηδόνος

Oι Βουλευτές της Ν.Δ. στη Β΄ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης κατέθεσαν σήμερα κοινή ερώτηση με την οποία καλούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβεί, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, στην άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς του Δήμου Χαλκηδόνος, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται ολοκληρωτικά εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας. Στην ερώτηση, που συνυπογράφουν οι κ. Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος, τονίζεται πως η χαλαζόπτωση της 23ης Ιουνίου διέλυσε κυριολεκτικά τις καλλιέργειες των περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πέλλας, με τις εκτιμήσεις για τον Δήμο Χαλκηδόνος να ανέρχονται στα 40.000 στρέμματα.

Όπως επισημαίνεται, μέσα σε λίγα λεπτά εκτάσεις σε Κουφάλια, Ελεούσα, Καστανά και Ακροπόταμο καταστράφηκαν, με τους παραγωγούς να γίνονται μάρτυρες των εκτεταμένων προβλημάτων που δημιούργησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με τους τρεις Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας η έλευση των αρμόδιων συνεργείων του ΕΛΓΑ για την αποτίμηση των καταστροφών ήταν άμεση. Δεδομένης, όμως, της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων θα πρέπει να είναι ταχύτατη και να δρομολογηθεί ενδεχομένως και μέσω προγραμμάτων που υλοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο αυτό οι τρεις Βουλευτές ρωτούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εάν προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς και εάν υπάρχει η δυνατότητα υπαγωγής τους σε προγράμματα, προκειμένου να ορθοποδήσουν τις καλλιέργειες τους από τις καταστροφές που υπέστησαν.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καράογλου: «Από την πρώτη στιγμή οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας βρεθήκαμε στο πλευρό των αγροτών που είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά εξαιτίας της αιφνιδιαστικής καταιγίδας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά και βρέθηκαν άμεσα στις πληγείσες περιοχές για να καταγράψουν τις ζημιές. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι οικονομικές επιπτώσεις για τους πληγέντες παραγωγούς είναι ολοκληρωτικές με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους. Έτσι, μαζί με τους συναδέλφους Σάββα Αναστασιάδη και Δημήτρη Βαρτζόπουλο ενώνουμε τις δυνάμεις μας και καταθέσαμε κοινή ερώτηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων».