Τοποθέτηση στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ

Τοποθέτηση του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ στο Μπέρμινγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου, την Κυριακή 03 Ιουλίου 2022.

Αγαπητό Προεδρείο,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πρώτα από όλα θέλω να επισημάνω πόσο σημαντικό είναι οι αντιπροσωπείες των χωρών μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να βρισκόμαστε και να συζητούμε δια ζώσης.

Ασφαλώς η πανδημία είναι παρούσα! Όλοι θέλουμε να την αφήσουμε πίσω μας, όμως είναι ακόμα εδώ και η αντιμετώπιση της θέλει προσοχή ώστε να ισορροπούμε με ασφάλεια μεταξύ:
-της κανονικότητας
-και της χαλάρωσης.

Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό να συζητούμε πρόσωπο με πρόσωπο, διότι σε ένα ρευστό γεωστρατηγικό πεδίο, όπως διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απαιτείται περισσότερο από ποτέ η άμεση επικοινωνία.

Όπως απαιτείται περισσότερο από ποτέ:
-σταθερότητα,
-σωφροσύνη,
-συνέπεια
-αλληλεγγύη
-και ειλικρίνεια μεταξύ μας, ώστε ως κράτη μέλη του Οργανισμού να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προκλήσεις:
-του σήμερα,
-αλλά και της επόμενης ημέρας.

Άλλωστε, όλες οι κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες είμαστε συστατικό μέρος ενός συγκεκριμένου:
-πολιτικού,
-πολιτισμικού
-και αξιακού χώρου.
Παρόλα αυτά, είναι σαφές πως το ουκρανικό ζήτημα λειτουργεί ως καταλύτης εξελίξεων. Και εμείς, ως Ελλάδα, έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στην Ουκρανία, όμως την προσοχή μας την έχουμε στραμμένη με ιδιαίτερη προσοχή σε όσες χώρες:
-συντηρούν
-και αναβαθμίζουν
την επιθετική τους ρητορική έναντι άλλων χωρών, δημιουργώντας καθημερινά ένα νέο αφήγημα που διατηρεί την ένταση στη Ν.Α. Ευρώπη σε υψηλά επίπεδα.

Για παράδειγμα, όλες και όλοι ακούσατε δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου μέλους του Οργανισμού
ότι η χώρα του δεν μπορεί να περιοριστεί στα σύνορα της. Ή την απροκάλυπτη παρέμβαση Προέδρου χώρας της Ν.Α. Ευρώπης στις εγχώριες πολιτικές μας εξελίξεις, ζητώντας από τους Έλληνες πολίτες να «τιμωρήσουν» τη σημερινή Κυβέρνηση.

Δυστυχώς, μέσω της συγκεκριμένης επιθετικής ρητορικής είναι σαφές ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν κράτη που συμπεριφέρονται ως αναθεωρητική δύναμη και διαχειρίζονται τις διεθνείς σχέσεις με συναλλακτικό τρόπο.

Παριστάνουν τον «επιτήδειο διαμεσολαβητή» επιδιώκοντας συγκεκριμένους γεωπολιτικούς στόχους.

Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ιστορικά κανένας «ουδέτερος», όσο «επιτήδειος» και αν νομίζει ότι είναι, δεν κέρδισε περισσότερα από εκείνους που βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Ως Ελλάδα, η δική μας θέση είναι ότι η πόρτα στον διάλογο πρέπει να παραμένει πάντα ανοιχτή!

Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο.
Και είναι αυτονόητο, πως σεβόμαστε τους κανόνες καλής γειτονίας.

Εστιάζω στο τελευταίο, διότι το 2021 ο εθνικός εναέριος χώρος μας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, παραβιάστηκε 2.744 φορές, ενώ το 2022, έως τον Ιούνιο, 3.956 φορές.
Μάλιστα, την τρέχουσα χρονιά, καταγράφηκαν:
-980 παραβιάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας
-και 136 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος.

Άρα, η ασφάλεια και η συνεργασία στην Ευρώπη προϋποθέτουν:
-διάλογο,
-συνεννόηση
-και κυρίως αμοιβαία επιθυμία.

Ας κάνουμε όλοι τα απαραίτητα μικρά βήματα που οδηγούν σε μεγάλα θετικά αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ.