Εντυπωσιακή η ανταπόκριση και η συμμετοχή των γυναικών στη μεγάλη εκδήλωση του Θ. Καράογλου στο Πανόραμα

Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2022

Δελτίο Τύπου
Εντυπωσιακή η ανταπόκριση και η συμμετοχή των γυναικών στη μεγάλη εκδήλωση του Θ. Καράογλου στο Πανόραμα

Εντυπωσιακή από κάθε άποψη ήταν η ανταπόκριση και η συμμετοχή των γυναικών στη μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου στο Πανόραμα με θέμα την ενδοοικογενειακή βία και τις πολιτικές ισότητας των φύλων.
Εκατοντάδες παρευρισκόμενες άκουσαν προσεκτικά τις τοποθετήσεις της Γενικής Γραμματέως Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, δικηγόρου παρ' Αρείω Πάγω κυρίας Καλυψώς Γούλα και της δικηγόρου στον Άρειο Πάγο, μέλους της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης κυρίας Θούλης Παράσογλου, οι οποίες ανέλυσαν ενδελεχώς όλες τις πτυχές ενός ζητήματος που τείνει να λάβει μεγάλες διαστάσεις στην πατρίδα μας.
Εκφράζοντας κάθε τάση της κοινωνίας, οι γυναίκες που κατέκλυσαν το χώρο της εκδήλωσης αντάλλαξαν απόψεις με τις δυο ομιλήτριες, έθεσαν προβληματισμούς και συζήτησαν για τους τρόπους εμπέδωσης της ισότητας των φύλων.
Η τεράστια απήχηση της εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένη στη γυναίκα και είχε πρωταγωνίστρια τη μάνα, τη σύζυγο, την αδελφή, την κόρη, την εργαζόμενη γυναίκα, αποτυπώθηκε στον λογαριασμό του κ. Καράογλου στο Facebook, ο οποίος κατακλύστηκε από εκατοντάδες μηνύματα και παρεμβάσεις καθώς μεταδιδόταν απευθείας στο διαδίκτυο.
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η γυναίκα είναι συνώνυμο του θάρρους, της δημιουργίας, της ευαισθησίας, της επιμονής, της γενναιότητας και της δύναμης. Παρατήρησε ότι αυτό που ορίζει τη σύγχρονη γυναίκα δεν είναι το «τι» μπορεί να πετύχει, αλλά το «πώς» μπορεί να μεγαλουργήσει, να εξελιχθεί και να προοδεύσει, ενώ επισήμανε ότι σκοπός της εκδήλωσης είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να γίνει καθολική αναγκαιότητα η αποτελεσματική αντιμετώπιση και η ολοκληρωτική εξάλειψη του φαινομένου της έμφυλης βίας. «Μόνο τότε η κοινωνία μας θα είναι πραγματικά δίκαιη και πραγματικά υγιής» σημείωσε με νόημα.
Επίσης, ο κ. Καράογλου σχολίασε ότι «η ελληνική κοινωνία και Πολιτεία έχουν πλέον μηδενική ανοχή σε περιστατικά παρενόχλησης και βίας», κάνοντας ειδική μνεία στο εθνικό σχέδιο για την ισότητα ανδρών και γυναικών που εκπόνησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα έδωσε έμφαση στη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, προτρέποντας τις παρευρισκόμενες να σταθούν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. «Η ουσιαστική δημοκρατία και η δικαιότερη εκπροσώπηση μιας κοινωνίας επιτυγχάνεται με την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών και των ανδρών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Η συμμετοχή αυτή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ενσωμάτωση των αξιών και των εμπειριών που περικλείει ο ρόλος της γυναίκας στον προσδιορισμό των πολιτικών προτεραιοτήτων», ανέφερε.
Και εξήγησε πως: «Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι πολιτικές μπορούν να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικές, αποτελεσματικές και ωφέλιμες για την κοινωνία. Όταν, δηλαδή, ενσωματώνουν τις θετικές αξίες της γυναίκας και εμπεριέχουν μεγαλύτερη ευαισθησία».
Τέλος, ο κ. Καράογλου υποστήριξε ότι μέσα από τη συμμετοχή τους σε θέσεις ευθύνης οι γυναίκες μπορούν να αναδειχθούν σε σημαντικούς αρωγούς της κοινωνικής ευημερίας. «Γιατί γυναίκα σημαίνει να σπας στερεότυπα, να είσαι αυθεντική, να δίνεις με την καρδιά σου, να αγαπάς με την ψυχή σου, να ανοίγεις καινούργιους δρόμους, να είσαι υπερήφανη για όσα ονειρεύεσαι και έχεις καταφέρει», κατέληξε.
Παίρνοντας το λόγο η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κυρία Καλυψώ Γούλα, χαρακτήρισε «σημαντική» την πρωτοβουλία του κ. Καράογλου να διοργανώσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση, διότι το ζήτημα που θίγει έχει γίνει πιο έντονο στην περίοδο της πανδημίας. «Η έμφυλη βία είναι κακοποιητική συμπεριφορά» σημείωσε η κα. Γούλα, εξηγώντας πως «είναι πολύ σημαντικό να καταγγέλλονται τα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών για να μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, να δοθεί μια συμβουλή, να δοθεί μια διέξοδος» σε όσες γυναίκες βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις και να τις στηρίζουμε ουσιαστικά. Εάν μια γυναίκα υπόκειται σε βία, είτε αυτή είναι σωματική, είτε ψυχική, είτε λεκτική, είτε οικονομική, τότε περιορίζεται ως άνθρωπος και συνακόλουθα έχει πρόβλημα στην εξέλιξή της».
«Η ενδοοικογενειακή βία, υπό οποιαδήποτε μορφή αποτυπώνεται, αποτελεί βία η οποία καταγγέλλεται και αυτεπαγγέλτως τα αρμόδια όργανα της συντεταγμένης Πολιτείας πρέπει να παρέμβουν» δήλωσε από τη δική της πλευρά η δικηγόρος κυρία Θούλη Παράσογλου, προσθέτοντας ότι «η πιο συχνή αιτία αναπηρίας και θανάτων στην Ευρώπη σε γυναίκες 16 έως 44 ετών είναι η ενδοοικογενειακή βία».