Θ. Καράογλου: «Οι εποχές απόπειρας Βενεζουελοποίησης της ελληνικής οικονομίας ανήκουν ανεπιστρεπτί στο παρελθόν»

Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2022

Δελτίο Τύπου
Θ. Καράογλου: «Οι εποχές απόπειρας Βενεζουελοποίησης της ελληνικής οικονομίας ανήκουν ανεπιστρεπτί στο παρελθόν»

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις περίεργες πρακτικές ελέγχου και χειραγώγησης του τραπεζικού συστήματος που εφάρμοσε κατά τη διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2015-2019 εξαπέλυσε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.
Παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέτει τις βάσεις ώστε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να είναι σταθερό, ισχυρό, εύρωστο και πάνω από όλα υγιές. «Εμείς θέλουμε οι τράπεζες να λειτουργούν με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να μην "στραγγαλίζονται από τον κρατικό έλεγχο προκειμένου να εξυπηρετούν πρόσωπα και καταστάσεις κατά το δοκούν, όπως συνέβη επί της δικής σας διακυβέρνησης. Οι εποχές απόπειρας Βενεζουελοποίησης της ελληνικής οικονομίας ανήκουν ανεπιστρεπτί στο παρελθόν», παρατήρησε.
Απαντώντας στην κριτική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου, ο κ. Καράογλου χαρακτήρισε αφελή τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζοντας την απόπειρα Τσίπρα-Βαρουφάκη να δημιουργήσουν «παράλληλο τραπεζικό σύστημα» υπό κρατικό έλεγχο, το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή των capital controls, τη συρρίκνωση των καταθέσεων των νοικοκυριών και τα περίφημα «βοσκοτόπια» που χρησιμοποιήθηκαν για τη χορήγηση δανείων με αδιαφανείς διαδικασίες.
Όπως είπε: «Ενώ την περίοδο 2015-2019 η Ευρώπη προχωρούσε μπροστά αξιοποιώντας το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα ήταν "όμηρος" της ιδεοληψίας και της ανικανότητας του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να οδηγούνται σε μια αχρείαστη 3η ανακεφαλαιοποίηση. Το "γιατί" είναι απλό: Πρόσθεσε κόστος στο Δημόσιο, απαξίωσε τις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, άλλαξε την ιδιοκτησιακή δομή των πιστωτικών ιδρυμάτων και τροποποίησε προς το χειρότερο τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους».
Σημείωσε ακόμη ότι «το 2022 κλείνουμε οριστικά το κεφάλαιο της χρεοκοπίας του 2010», προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών εξορθολογίζει και βελτιώνει σημαντικές θεσμικές όψεις του δημόσιου και χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας. «Εμείς προχωρούμε την Ελλάδα μπροστά! Με συνέπεια, αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, οδηγούμε την ελληνική οικονομία σε ένα περιβάλλον υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης. Με δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας! Με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής! Για μια Ελλάδα ακμαία και ισχυρή! Υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών γιατί δείχνει το δρόμο της προόδου. Γιατί διαμορφώνει συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας. Γιατί ανοίγει δρόμους ανάπτυξης στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Γιατί η Κυβέρνηση που κατήργησε στην πράξη τα μνημόνια είναι της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί χάρη στη Νέα Δημοκρατία οι Έλληνες παίρνουμε τη ζωή μας πίσω!», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καράογλου.