Παρέμβαση Θ. Καράογλου στις εργασίες του ΟΑΣΕ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2022

Δελτίο Τύπου
Παρέμβαση Θ. Καράογλου στις εργασίες του ΟΑΣΕ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Παρέμβαση στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκανε σήμερα ο κ. Θεόδωρος Καράογλου ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στη Βιέννη, ο κ. Καράογλου γνωστοποίησε πως η Κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να ενισχύσει το προσωπικό στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, ενώ θα διατηρήσει ανοιχτή την Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο ως σημάδι «ακλόνητης υποστήριξης στην εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας».
Στην παρέμβαση του ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ δήλωσε τα εξής:
«Η χώρα μου, η Ελλάδα, παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία. Καταδικάζουμε την απόφαση του Προέδρου Πούτιν να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Καταδικάζουμε τις επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων εναντίον της Ουκρανίας.
Η απόφαση της Ρωσίας είναι μια κατάφορη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, των δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ και της συμφωνίας του Μίνσκ.
Η Ελλάδα θα σέβεται πάντα την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών, όπως ρητά ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο.
Ανησυχούμε βαθύτατα για την ασφάλεια στην Ουκρανία γιατί αφορά άμεσα 120.000 Έλληνες ομογενείς που βρίσκονται στην περιοχή.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε τον Ιανουάριο την Ουκρανία και συναντήθηκε με μέλη της ελληνικής διασποράς στις πόλεις Σαρτανά και Μαριούπολη. Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει τους Έλληνες ομογενείς στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα έλαβε την απόφαση να ενισχύσει το προσωπικό στο Γενικό Προξενείο μας της Μαριούπολης, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το πεδίο των συγκρούσεων. Επίσης, αποφασίσαμε να διατηρήσουμε την Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο ως σημάδι ακλόνητης υποστήριξης στην εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας.
Εκφράζουμε ακλόνητη υποστήριξη στην ειδική αποστολή παρακολούθησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης. Η Ελλάδα είναι σταθερή υποστηρικτής της ομαλής λειτουργίας της αποστολής και για αυτόν το λόγο παρακολουθεί στενά την άσκηση των καθηκόντων της αποστολής».