Ομιλία Θ. Καράογλου στην ολομέλεια στα πλαίσια πρότασης νόμου των βουλευτών του Κ.Κ.Ε. για την κατάργηση 3 φορολογικών επιβαρύνσεων

Ομιλία Θ. Καράογλου στην ολομέλεια στα πλαίσια πρότασης νόμου των βουλευτών του Κ.Κ.Ε. για την κατάργηση 3 φορολογικών επιβαρύνσεων

Ομιλία Θ. Καράογλου στην ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγητής της ΝΔ, στα πλαίσια συζήτησης για τη πρόταση σχεδίου νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. με θέμα: «Για την κατάργηση της λεγόμενης «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», του λεγόμενου «τέλους επιτηδεύματος» και του λεγόμενου «έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι στιγμές που ζει η πατρίδα μας και οι Έλληνες πολίτες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και γι αυτό το λόγο απαιτείται η δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οι Έλλη

νες πολίτες έχουν φτάσει στα όρια τους, βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται δραματικά, την ανεργία να αυξάνεται ραγδαία και την εξαθλίωση να κυριεύει πλέον τον ελληνικό λαό. Το δυσάρεστο είναι ότι τα δεινά αυτά προήλθαν από την εγκληματική πολιτική των δύο τελευταίων ετών της διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το οποίο αγωνιώντας για την επόμενη μέρα και αντιλαμβανόμενο τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του προσπαθεί εναγωνίως να συντηρήσει θεωρίες περί συγκυβέρνησης.

Οι Έλληνες πολίτες όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποιοι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης, ποιοι τους έφεραν ως εδώ και ποιον βαραίνουν οι ευθύνες. Εμείς στο κάδρο των ευθυνών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν πρόκειται να μπούμε, γιατί ούτε κοινά σημεία για να συγκυβερνήσουμε έχουμε ούτε θα επιτρέψουμε να οδηγηθεί η χώρα σε πλήρη αδυναμία. Η λαϊκή εντολή των επερχόμενων πολύ σύντομα εκλογών θα είναι σαφής και ξεκάθαρη. Θα είναι μια εντολή για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Έρχομαι τώρα στην πρόταση νόμου που κατέθεσε το Κ.Κ.Ε. αναφορικά με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε βάρος των φυσικών  προσώπων, του τέλος επιτηδεύματος σε βάρος όλων των επιτηδευματιών και την κατάργηση του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, το οποίο αποκαλούν οι πολίτες «χαράτσι ακινήτων» και το οποίο εισπράττεται δια μέσω του λογαριασμού της Δ.Ε.Η.

Κανένας δεν αμφισβητεί ότι οι τρεις αυτοί διαφορετικοί φόροι, ευρύτατα γνωστοί ως χαράτσια, έχουν δημιουργήσει πλήθος αρνητικών παρενεργειών στη χώρα, στην αγορά, στην εθνική οικονομία. Εξ αρχής η παράταξή μας και ο Πρόεδρος μας Αντώνης Σαμαράς δηλώσαμε ευθαρσώς ότι είμαστε αντίθετοι με την επιβολή των συγκεκριμένων τελών διότι πρόκειται για δυσβάσταχτα χαράτσια εις βάρος του ελληνικού λαού, εις βάρος των επιχειρήσεων, εις βάρος της εθνικής μας οικονομίας. Είναι χαράτσια που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να βαθαίνουν ακόμα περισσότερο την ύφεση στην ελληνική οικονομία.

Πρέπει όμως στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι τα συγκεκριμένα χαράτσια διότι προβλεπόταν από το πρώτο μνημόνιο, από την πρώτη δανειακή σύμβαση η οποία ψηφίστηκε τον Μάιο του 2010 από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία. Εμείς από τότε διαρκώς τονίζαμε ότι η συνταγή που ακολουθούσε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η συνταγή που προβλεπόταν στο πρώτο μνημόνιο ήταν λάθος, ότι τα προβλήματα θα οξύνονταν και τα έξοδα θα αυξάνονταν. Δυστυχώς για τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες επαληθευτήκαμε για τις προβλέψεις που κάναμε.

Η συνταγή αυτή του πρώτου μνημονίου είχε στο επίκεντρο της την οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων και παράλληλα την κατακόρυφη αύξηση φόρων, άμεσων και έμμεσων, φορολογικών επιβαρύνσεων σε βάρος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Το αποτέλεσμα γνωστό. Από τη μια δεν πετύχαμε τους στόχους του προϋπολογισμού με αποτέλεσμα τις συνεχείς αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών και από την άλλη η ύφεση στην ελληνική οικονομία διευρύνθηκε με αποτέλεσμα να μην εξέλθουμε από αυτή ούτε το 2012. Ήδη η ύφεση –και αυτό είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία δυστυχώς για τη χώρα μας- πλήττει την ελληνική οικονομία για πέμπτη συνεχή χρονιά. Συνέπεια όλης αυτής της απαράδεκτης κατάστασης κι αυτής της απαράδεκτης πολιτικής που ακολουθήθηκε ήταν να επιδεινωθεί η ύφεση, να συρρικνωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, να εκτιναχθεί η ανεργία, να καθηλωθεί η αγορά και βεβαίως να οξυνθούν δραματικά τα κοινωνικά προβλήματα.

Το Κ.Κ.Ε. κατά την πάγια τακτική του προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την απελπισία του ελληνικού λαού και ποντάρει στην εξαθλίωσή του, προσπαθώντας να την κεφαλαιοποιήσει. Απόδειξη αυτής της πολιτικής που ασκεί είναι και η σημερινή πρόταση νόμου που καταθέτει, η οποία -για να χρησιμοποιήσω επιεική όρο- είναι τουλάχιστον ανεδαφική, αν όχι δημαγωγική ή λαϊκίστικη. Προτείνει τη διακοπή της καταβολής των συγκεκριμένων τελών και παράλληλα την επιστροφή από το κράτος στους πολίτες και στις επιχειρήσεις ως αχρεωστήτως καταβληθέντων -και μάλιστα εφάπαξ- όλων αυτών των ποσών ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αγαπητοί συνάδελφοι, μακάρι ο Προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους να ήταν πλεονασματικός. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να επιστρέφουμε τα δανεικά μας, να πληρώσουμε τους τόκους και να καταργήσουμε άμεσα, σήμερα τα συγκεκριμένα χαράτσια. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να επιστρέψουμε όλα τα χρήματα που εισπράχθηκαν άδικα από τους Έλληνες πολίτες και από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Δυστυχώς όμως -και αυτή είναι η πραγματικότητα- αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει. Μην προσπαθείτε, λοιπόν, μάταια να διεκδικήσετε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, γιατί διαπράττετε αδικία έναντι όλων των υπόλοιπων συναδέλφων και έναντι όλων των υπόλοιπων κομμάτων. Σταματήστε επιτέλους να είστε οι μόνιμοι προφήτες της συμφοράς, ασκήστε ρεαλιστική πολιτική και μην κερδοσκοπείτε πάνω στην απελπισία του ελληνικού λαού.

Για τη Νέα Δημοκρατία -επαναλαμβάνω και δεν θα κουραστούμε να το επισημαίνουμε- τα συγκεκριμένα μέτρα είναι και άδικα και αντιαναπτυξιακά και βαθαίνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση. Είναι άδικα χαράτσια, τα οποία έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι θα προσπαθήσουμε αμέσως μετά τις εκλογές ως ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσουμε. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ίδια με τους άλλους. Γνωρίζουν ότι είναι η μοναδική παράταξη που μπορεί να εγγυηθεί για το αύριο, που έχει συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και υλοποιήσιμο πρόγραμμα, το οποίο θα κάνει πράξη την επομένη των εκλογών ως μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι χωρίς αυτοδυναμία δεν μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος και κυρίως δεν μπορούν να αλλάξουν όλα όσα πρέπει να αλλάξουν στη χώρα μας. Χωρίς αυτοδυναμία η διαπραγματευτική μας δύναμη θα είναι περιορισμένη και οι μεγάλες αλλαγές, οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για τον τόπο, θα είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν.

Η εφαρμογή μιας αναπτυξιακής πολιτικής, που θα βάλει μία τελεία στον κατήφορο της εθνικής μας οικονομίας και θα σημάνει την επανεκκίνησή της, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαία. Είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη αναπτυξιακών κινήτρων και πρωτοβουλιών, έτσι ώστε να αναστραφεί το βεβαρημένο κλίμα και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα. Χωρίς ανάκαμψη και επανεκκίνηση της οικονομίας η χώρα μας θα παραμείνει στο ίδιο αρνητικό σημείο. Απαιτούνται ρεαλιστικές και κοστολογημένες αναπτυξιακές προτάσεις, έτσι ώστε να εξέλθουμε από τα αδιέξοδα και σε αυτό η παράταξή μας, η Νέα Δημοκρατία, θα συμβάλει καθοριστικά, καθώς είναι η μόνη σταθερή δύναμη που δίνει προοπτική και σιγουριά σε μια κοινωνία που κλυδωνίζεται και σε ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει.

Επειδή, λοιπόν, πράττουμε πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, επειδή προτάσσουμε πάνω απ’ όλα και πάνω απ’ όλους τη σωτηρία της πατρίδας, επειδή λειτουργούμε με τα ιδανικά της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης, της εθνικής υπερηφάνειας και της αλληλεγγύης, απορρίπτουμε πολιτικές απελπισίας και δογματισμών, απορρίπτουμε μηδενιστικές απαξιώσεις των πάντων, απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της συλλογικής μνήμης και του ηθικού του ελληνικού λαού. Πολιτικές σύγχυσης, πολιτικές όπου ορισμένοι κερδοσκοπούν πάνω στην απελπισία των πολιτών, πολιτικές δημαγωγίας και λαϊκισμού η Νέα Δημοκρατία δεν θα τις ανεχθεί. Ανυπόστατες και ανεδαφικές προτάσεις, όπως η συζητούμενη, που επιφέρουν πρόσκαιρα δημοσκοπικά οφέλη, η παράταξή μας είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να τις στηρίξει.

Σας ευχαριστώ.